1. Raczej zwyczajnie do WB w danych warunkach bo WB bardziej zależy od lokalnego oświetlenia niż aparatu. Ewentualnie, jeśli pstrykamy w jpegach to można sobie wygenerować ten wewnętrzny balans bieli. (Custom WB - tylko nie wiem czy tego ktoś używa :-) )

2. Tak. Plus WB (zwykle) na drugim od lewej polu szarym.

3. Główny cel to ocieplanie/oziębianie przy wołaniu oraz określenie czy tablica gretaga jest poprawnie naświetlona.

4. Nie używam LR więc ciężko mi cokolwiek powiedzieć. Standardowo proces od początku polegał na konwersji do DNG i tego bym się trzymał.

5 i 6. Jakiś czas temu X-Rite wypuściło DNG Profile Manager - do ściągnięcia z ich stron po rejestracji ustrojstwa więc problem się skończył :-) Trzeba ściągnąć razem z upgradem.

Nie ma potrzeby robienia tysiąca profili. 3-4 podstawowe wystarczą. Dzienne słoneczne, dzienne pochmurne, żarowe, lampa plus jeden profil "podwójny" z dwóch DNG na żarowe i dzienne wystarczą na 95% okoliczności. To ma być bardziej "profil aparatu" niż "do każdego zdjęcia". Profil aparatu i tak będzie lepszy od każdego z profili Adobe bo będzie dla tego konkretnego aparatu a nie dla jakiejś średniej (czasami mam wrażenie średniej z sufitu :-) )

Profile trzeba robić jak warunki oświetleniowe są jakieś pogięte i to mocno ale na dużą ilość mieszanych świateł w sali o ścianach w różnych kolorach i kanarkowym suficie plus 5 różnych rodzajach oświetlenia i tak nie ma rady. Trzeba by robić profil do każdego zdjęcia a i to bez gwarancji, że cokolwiek z tego będzie.