Pokaż wyniki od 1 do 10 z 109

Wątek: X-rite colorchecker passport SPOSTRZEŻENIA I WĄTPLIWOŚCI

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MoonWind Zobacz posta
    Przy okazji pojawienia się tego wątku chciałbym prosić kolegów posiadających c.ch.passport o zaprzeczenie lub potwierdzenie tego jak ja odbieram to super ustrojstwo.

W zeszłym roku kupując kalibrator do monitora w sklepie wzorniki.eu była akurat promocja na c.ch.passport. Reklama była bardzo obiecująca więc udałem się na stronę producenta, poczytałem i troszkę się rozczarowałem.
    Z tego co wyczytałem c.ch.passport jest tak naprawdę sprzętowym pluginem do produktów Adobe.
    Ok, tyle że daje możliwość stworzenia profilu dla LR/ACR samodzielnie. Moje próby stworzenia profilu dla Rawshootera i dla C1 spełzły na niczym mimo wykorzystania wielu profilerów. A sprawa teoretycznie powinna być prosta bo ww odrawiacze korzystają z profili icc/icm. Niestety profile Magne Nielsena wydają się być jedyną ( i lepszą) alternatywą dla tych wbudowanych w te programy. Tabliczka Passporta to Color Checker którego możesz i Ty spróbować wykorzystać przy profilowaniu C1- nie jesteś skazany na soft Passporta i profile dcp . Praktycznie każdy poważny program do tworzenia profili może wykorzystywać Color Checkera. Tyle że prawdopodobnie nie będziesz zachwycony efektem.
    2. Bo cena CO nawet w wersji Pro mnie nie zabiła natomiast cena PS+LR zmasakrowała by mój portfel bardzo skutecznie.
    Nie dostrzegam w C1 ficzerów zestawu PS+LR. Możliwościami można porównywać C1 najwyżej z Lightroomem, wtedy różnica cenowa nie jest już tak mordercza.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tantal Zobacz posta
    Tabliczka Passporta to Color Checker którego możesz i Ty spróbować wykorzystać przy profilowaniu C1- nie jesteś skazany na soft Passporta i profile dcp .
    Czyli dokładnie co i jak poza WB? Robiąc wpis w tym wątku liczę na przedstawienie przez osoby które wiedzą jak to zrobić konkretnych rozwiązań.
    Nie dostrzegam w C1 ficzerów zestawu PS+LR. Możliwościami można porównywać C1 najwyżej z Lightroomem, wtedy różnica cenowa nie jest już tak mordercza.
    Oczywiście można się spierać co lepsze Lr czy C1, dla mnie C1 i wcale nie dlatego że go już mam. Cenowo Lr2 kosztuje tyle samo co najnowszy C1. Zapewne da się też naleźć drożej i taniej. Może faktycznie porównanie C1 vs Lr+PS w moim poprzednim poście nie było najszczęśliwsze. Po prostu po Lr odczuwam konieczność użycia Ps wiem, że to troszkę śmieszne ale C1 postrzegam bardziej jako zamkniętą całość niż Lr.

Przepraszam troszkę od tematu odbiegam, nie chciałbym aby dyskusja o możliwościach wykorzystania c.ch.passport przerodziła się w dyskusje o wyższości LR+PS nad innym oprogramowaniem bo jest ona niezaprzeczalna tylko "nie każdemu kto lubi żeglować na podmiejskim jeziorze jest od razu potrzebny regatowy jacht pełnomorski".

Po prostu kombinuję jakby tu do tego co mam użyć c.ch.passport choć do końca nie wiem (nie jestem przekonany) czy jest to opłacalne biorąc pod uwagę ewentualny nakład kosztów do uzyskanego efektu.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Można zrobić profil aparatu np plug-inem in-Camera (niestety znowu PS potrzebny) i używać w C1. Można użyć Profile Makera (drogi) i też korzystać w C1. Pewnie jeszcze kilka innych programów jest w stanie zrobić to samo.

Trzeba rozróżnić dwie rzeczy - profil kolorystyczny ICC i "profil" używany do wołania RAWów w ACR/LR. in-Camera czy Profile Maker robią profile ICC. Passport Color Checker robi "profil" dla ACR/LR. Profil ICC można używać w każdym programie z CMS (czyli w C1 też).

Passport strona #2 to mała wersja 24 polowej tablicy gretaga.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MoonWind Zobacz posta
    Czyli dokładnie co i jak poza WB? Robiąc wpis w tym wątku liczę na przedstawienie przez osoby które wiedzą jak to zrobić konkretnych rozwiązań.
    Zakładam, że jesteś przynajmniej po lekturze "O zarządzaniu barwą" Janusza Body z tego forum. Zwróć przy tym proszę uwagę że zleceniami/zamówieniami na konkretne rozwiązania bardziej zainteresujesz wyspecjalizowane firmy niż pasjonatów na CB. Jeśli jesteś zainteresowany tematyką samodzielnego profilowania aparatu dla potrzeb softu spoza stajni Adobe przeczytaj chociażby też to
    http://www.bwkomorowscy.com/ar/ar004.html

Każdy program profilujący który może wykorzystywać wzornik Color Checker się nada, choć z innym skutkiem. W skrócie: wywołujesz rawa do tiffa, tego tiffa otwierasz programem profilującym, pomagasz zorientować poprawnie położenie pól Color Checkera, zatwierdzasz dyspozycję wykonania profilu. Otrzymany profil icc instalujesz w Windows i po restarcie C1 masz ten profil gdzieś na rozwijalnych listach po nadaną przez siebie nazwą. Nie chcę już wracać do zawiłości profili rawshootera i C1, zwrócę tylko uwagę na problem ustawień na jakich wywołać tego rawa Color Checkera. Szczegółowe zalecenia zawarte są w plikach pomocy profilerów. Tyle że nie wydaje mi sie aby w C1 istaniały jakies ustawienia "zerowe". Z tego lub z innych powodów-np. dodatkowych korekt gamma, kontrastu wprowadzanych do "fabrycznych " profili "samoróbki" icc dla C1 są o wiele gorsze od wbudowanych, nie mówiąc o wykonywanych na zlecenie przez współtwórcę C1.
    A profilery ? Poza Argyllem raczej są płatne i raczej nie są dostępne jako demo czy trial. Część profilerów korzysta z wzorca IT8 zamiast Color Checkera w tym darmowy lprof, ale nie o tym wątek.
    Do Argylla są nakładki graficzne eliminujące konieczność pracy z wiersza poleceń
    http://sourceforge.net/projects/dispcalgui/

W jeszcze większym skrócie: czytać, czytać i jeszcze raz: nie olewać tego co już zostało napisane i czeka na miłosierne zainteresowanie.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.....Z tego lub z innych powodów-np. dodatkowych korekt gamma, kontrastu wprowadzanych do "fabrycznych " profili "samoróbki" icc dla C1 są o wiele gorsze od wbudowanych,.....

Hmmmmm.... nie wiem czy gorsze, z pewnością nie lepsze i niewiele w sumie dające. :-)

To trochę skomplikowane ale w zasadzie nie da się zrobić profilu ICC dla aparatu jako takiego. Można zrobić jedynie profil-nakładkę na "profil" konwersji użyty w wywoływarce RAWa. Np. używamy Adobe Standard i tak skonwertowanego RAWa poddajemy dalszej konwersji profilem ICC zrobionym np. InCamera, żeby uzyskać wierność barw (z tablicy Gretaga). To jest taka podwójna translacja. Najpierw standardem wywoływarki a potem ukręconym samodzielnie profilem ICC. Właściwie same wady. Musimy wywoływać zdjęcie w tych samych ustawieniach "profilu" konwersji bo inaczej dalsze konwersje będą błędne. Dochodzi do tego "podwójna przemiana" bo "profil" konwersji swoje a potem profil ICC swoje. To zawsze jest niszczące i w wyniku w obrazie może być tylko MNIEJ informacji (coś może zostać obcięte ale niczego nie przybędzie) - no i mniej informacji jest równoznaczne z mniej barw. :-)

Soft od Color Checker Passport kręci "profil" konwersji, który w założeniu powinien od razu dawać wiernobarwność na wyjściu z wywoływarki.

*** piszę "profil" w cudzysłowie dla odróżnienia i podkreślenia profilu konwersji od profilu ICC bo to nie to samo.

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Soft od Color Checker Passport kręci "profil" konwersji, który w założeniu powinien od razu dawać wiernobarwność na wyjściu z wywoływarki.
    Wtrącę się między wódkę a zakąskę

Wczoraj czytałem, że cały ten soft działa z automatu ignorując poprawki (edycję) użytkownika w plik z tablicą. Warunkiem uzyskania poprawnych kolorków jest właściwa ekspozycja tabliczki.
    the silence is deafening

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Wtrącę się między wódkę a zakąskę

Wczoraj czytałem, że cały ten soft działa z automatu ignorując poprawki (edycję) użytkownika w plik z tablicą. Warunkiem uzyskania poprawnych kolorków jest właściwa ekspozycja tabliczki.

Tak. Program olewa ustawienia usera zapisane w .dng, zdjęcie musi być poprawnie naświetlone. Tablica #1 jest do tego. Żaden z białych kwadracików na niej nie może być prześwietlony.

W sumie to należało by dodać, że tablica gretaga (Każda) ma być tak ustawiona, żeby nie dawała "odblasków" na zdjęciu. Każdy materiał pod pewnym kątem będzie nieco "błyszczał", takie refleksy będą :-). Ma nie błyszczeć. Można się posłużyć kawałkiem folii odblaskowej naklejonej na zewnętrznej powierzchni Passporta do sprawdzenia czy pod danym kątem nic nie ma refleksów.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    .
    Jeszce dodam. Są conajmniej dwie drogi konwersji pliku RAW do .dng. DNG Converter, w którym nic nie można poprawić ale też ACR/LR i zapis do DNG (w ACR u dołu po lewej "Save As"). W tej drugiej metodzie można trochę w pliku pomieszać. Zalecają ustawienie WB bo to zdaje się jedyny parametr "usera" ułatwiający wyliczenie profilu. Ułatwiający czyli bez tego też się profil policzy poprawnie.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 02-09-2010 o 10:43 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Uprawnienia umieszczania postów