http://www.babelcolor.com/download/R...lorChecker.pdf - faktycznie coś Ci nie stroi, ale nie wiem co. Póki co.
http://www.babelcolor.com/download/R...lorChecker.pdf - faktycznie coś Ci nie stroi, ale nie wiem co. Póki co.
EOS - conditio sine Kwanon...
Dziękuje,
Sprawdzałem już na dwóch komputerach, trzech aparatach za każdym razem ten sam efekt.
Czy masz i możesz przesłać plik RAW, profil do niego pasujący i oczekiwany efekt? Jeśli po nadaniu plikowi RAW zadanego profilu otrzymałbym efekt jak u Ciebie to można było by wykluczyć ustawianie profilu.
Więc zostanie albo problem z tworzeniem profilu przez program albo może ColorChecker jest źle ubarwiony
W poniedziałek poszukam w pracy.
EOS - conditio sine Kwanon...
U mnie jest podobnie - kolory wpadaja w zieleń/żółć. Poniżej zdjecia z błyskiem Quantuum + softbox. WB jest ok 5600, ale duża tinta na zielony -27 z wzorca WB. Naświetlone ze światłomierzem. Sprzęt: 5d mk2 + 24-105
Adobe Standard
Profil Colorchecker
Mam podejrzenia:
- colorchecker przy tworzeniu profilu nie korzysta z Adibe Standard jako bazy
- jest cos nie halo z LR4 + Colorchecker
- wadliwa seria colorcheckera ?
ps. wygenerowalem profil DNG Editorem - jest identyko ...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tu na białym, laski cynamonu w rzeczywistości są brązowe - wpadają bardziej w magentę.
Adobe Standard
Profil Colorchecker
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co ciekawe - znacznie lepszy efekt daje ustawienie WB bez tinty na zielony..
Ostatnio edytowane przez mathom ; 22-04-2012 o 11:28 Powód: Automerged Doublepost
Jaką masz przestrzeń barwną ustawioną na aparacie? Już chyba mam rozwiązani ale muszę jeszcze wykonać kilka testów![]()
Lampy Quantuum raczej nie słyną ze stabilnej temperatury barwowej........
Czy możesz mi przesłać plik CR2 zdjęcia "Laski cynamonu na stole" chodzi o te pierwsze na którym jest wzornik
fraczakadrian{małpka}gmail.com
Wysłałem na maila,
Idealnie nie jest czegoś mi w tych kolorach brakuje mimo to żółto/zielony nalot stanowczo ustąpił.
U mnie elementem zmniejszającym zażółcenie było zainstalowanie w lightroomie profili kolorów icc ze strony adobe. Wtedy już było znacznie lepiej.
Aby wywołać zdjęcie tworze profil barwny osadzam go na zdjęciu a potem ustawiam automatyczny balans bieli. Daje to dobry efekt mimo to kolory są trochę za zimne