Czy możesz mi przesłać plik CR2 zdjęcia "Laski cynamonu na stole" chodzi o te pierwsze na którym jest wzornik
fraczakadrian{małpka}gmail.com
Czy możesz mi przesłać plik CR2 zdjęcia "Laski cynamonu na stole" chodzi o te pierwsze na którym jest wzornik
fraczakadrian{małpka}gmail.com
Wysłałem na maila,
Idealnie nie jest czegoś mi w tych kolorach brakuje mimo to żółto/zielony nalot stanowczo ustąpił.
U mnie elementem zmniejszającym zażółcenie było zainstalowanie w lightroomie profili kolorów icc ze strony adobe. Wtedy już było znacznie lepiej.
Aby wywołać zdjęcie tworze profil barwny osadzam go na zdjęciu a potem ustawiam automatyczny balans bieli. Daje to dobry efekt mimo to kolory są trochę za zimne
icc ? podaj linka do tych profili.
dzięki.
Automatyczny WB nie jest żadnym rozwiązaniem. To co mi przesłałeś miało tint na 0.
Po to Colorchecker chyba ma wzorzec do ustawiania WB żeby z niego korzystać... a pipeta na wzorzec ustawia tint na zielony.
Z tego co widziałem w internecie to właśnie z 5D Mark II wzorce mają problemy. Wiem, że ColorChecker powinien sam pobrać WB aczkolwiek na WB ze wzorca jakoś łapie żółć. Jeśli się to skoryguje to kolory są nasycone w odpowiedni sposób no i ma się w miarę prawidłowy balans.
Aczkolwiek jak już pisałem coś jeszcze mi w tych kolorach nie pasuje.
A jak po zainstalowaniu icc jest lepiej?
niestety nie
a masz zainstalowane kodeki Canon'a do rawów?
nie bardzo rozumiem co to ma wspólnego z lightroomem i profilami dng ...