Mam spore problemy z zafarbem w domowym studio (żółte ściany).
Czy wygenerowanie profilu do Lightrooma za pomocą colorcheckera zniweluje zafarb ?
Mam spore problemy z zafarbem w domowym studio (żółte ściany).
Czy wygenerowanie profilu do Lightrooma za pomocą colorcheckera zniweluje zafarb ?
tak, a przynajmniej powinien sporo poprawic.
dzięki, kupiłem, pobawię się w weekend![]()
Mam pewien problem z ColorCheckerem otóż po kalibracji psuje część kolorów. Poniższe zdjęcia zrobiłem tak:
1. Zrobiłem zdjęcie szarej karty i ustawiłem ją jako ręczny WB
2. Zrobiłem zdjęcie z tablicą
3. Lightroomowi kazałem znaleźć wzornik i zrobić dcp bez problemu zrobił
4. Ustawiłem profil kamery na ten przed chwilą utworzony
i z tego:
powstało to:
Na zdjęcie weszła jakaś zgniła zieleń. Takich drzwi czy też ścian to w pokoju nie mam. W związku z tym pytanie co zrobiłem nie tak bądź co powinienem zrobić inaczej? Bo już kompletnie nie mam pojęcia dlaczego jest taki efekt...
Link do pliku raw:
Wydaje mi się, że tak przyzwyczaiłeś się do obrazu, jaki dawał Twój aparat do tej pory, ze aktualne kolory wydają Ci sie nienaturalne.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Spróbujmy...
Ile jest źródeł światła w pokoju (i czy wszystkie jednakowo padają na drzwi i na tabliczkę)?
EOS - conditio sine Kwanon...
Odnośnie kolorów jakie dawał aparat nie do końca się z tym zgadzam gdyż widzę drzwi przed sobą i znacznie bardziej przypominają te z przed transformacji. Do tego trochę poszperałem i znalazłem coś takiego:
http://photography-on-the.net/forum/...1030666&page=2
Trochę już sobie z tym tematem poradziłem jak zmieniłem przestrzeń barwną na aparacie z srgb na adobe rgb jest lepiej ale nie jest idealnie
Znacie jakieś inne programy które zamienią wzorzec na profil barwny? Albo jak wy to robicie by uzyskać idealne kolory?
W pokoju są dwa źródła światła, w jednym trzy żarówki w drugim dwie. Dające światło teoretycznie o identycznym kolorze.
Teoretycznie. Praktycznie Twój Passport jest oświetlony żarówką, która jest za tobą + żarówką nad passportem. Drzwi sa oświetlone dodatkowo światłem dziennym z okna.
Kiedy tworzysz profil, musisz mieć świadość różnic w temperaturze barwowej, poszczególnych źródeł światła i tam stawiać wzornik, gdzie Ci zalezy na prawidłowych kolorach.
Twoje zdjęcie jest klasycznym przykładem nieprawidłowo użytego wzornika.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Profil był wykonywany około 1 w nocy światła dziennego nie było. Lampka widoczna na zdjęciu była wyłączona. Żarówki były identyczne klasyczne 60W. Zdjęcie jest przykładem zaobserwowanej tendencji.
Przed - światło z okna:
Po - światło z okna:
RAW
Macie jakieś pomysły? Nad tym problemem siedzę już 3 dzień wiem, że efekt powinien być inny i kompletnie nie mam pojęcia dlaczego taki nie jest
Ostatnio edytowane przez frani0 ; 21-04-2012 o 17:20 Powód: dwa razy te same zdjęcie