Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Jak komponować fotoreportaż

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jak komponować fotoreportaż

Opracowałem artykuł na ten temat, zapraszam.

1. Utrzymaj uwagę
    http://www.dg.art.pl/wp-content/uplo...ymaj_uwage.jpg

Komponowanie reportażu jest także jak wymyślanie reklamy. Pierwsze zdjęcie jest najważniejsze. Od niego zależy, czy odbiorca zainteresuje się resztą. Najtrudniej je wybrać. Powinno być początkiem narracji, a jednocześnie bardzo atrakcyjne i działać według zasady AIDA.

Rolą trzeciego zdjęcia jest utrzymanie zainteresowania. Sprawienie, aby reportaż był oglądany dalej. Ostatnie natomiast ma być ostatecznym potwierdzeniem wysokiej jakości materiału, ma skłonić do oceny „wow! ale ten reportaż był dobry!”.

Cały artykuł na moim blogu, zapraszam http://www.dg.art.pl/2010/08/zasady-...fotoreportazu/

Jakie Wy macie spostrzeżenia w komponowaniu reportażu?
    "Nieostrość" to CECHA obrazu a nie wada! :grin:
    Fotografia blog

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

B. ciekawy artykuł, w uwagą i zainteresowaniem przeczytałem jego treść.
    Wiele elementów, które potrafią umknąć początkującym, trafne uwagi odnośnie selekcji materiału, z czym zazwyczaj fotografujący mają największe problemy.
    W mojej ocenie - dobra robota.
    C-F-K - forever

Bywalec Awatar E.3
    Miasto
    Police/Szczecin

Domyślnie

Super się czytało... Może się przydać
    Moje graty: EOS 350D, C50 f/1.8 (plastik fantastik) i KIT

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Niby spoko, ale z kilkoma rzeczami do końca się nie zgodzę. Np. o tych znakach, które zrozumieją tylko w Twoim kraju. Często jest wręcz przeciwnie. To własnie napisy/znaki pokazują lokalizację i umiejscowienie akcji. Nie koniecznie każdy musi zrozumieć napis, ale zrozumieć z jakiego obszaru/państwa pochodzi jest stosunkowo łatwe i często dodaje właśnie potwierdzenia o miejscu akcji.
    Zresztą wystarczy przeglądnąć przeróżne reportaże. Bardzo często pojawiają się takie rzeczy.

Kolejna sprawa to zasada "1+1=1". Ehe, jak dla mnie to tylko teoria. Może nie samo jedno body/obiektyw, ale już na pewno używanie tej samej przysłony itd itd. Może w teorii to wygląda nieźle, ale w praktyce jest całkiem inaczej.

I jeszcze pytanie, bo jestem pewien że widziałem gdzieś te zdjęcia, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie. Tak więc proszę o linka do zdjęć żołnierzy żyjących w kontenerach.

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Mało takich tekstów w sieci (szczególnie po polsku), chyba, że nie umiem szukać.
    Dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy - dzięki!

Uprawnienia umieszczania postów