Strona 14 z 27 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 263

Wątek: wybor zaawansowanego kompakta G11(G12) vs Panasonic

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    skoro sie udało, to opisz wrażenia...
    oczywiście w stosunku do Lx'a
    Cóż, nie napiszę nic rewolucyjnie odkrywczego

Jakość obrazka LX i G12 jest zbliżona (choc kolory inne - bardziej mi canonowe pasują), obie matryce na wyższym iso szumią podobnie, zarówno canon jak i panas swoje jpgi odszumiają dość konkretnie i w sumie nie ma w tym nic zdrożnego. Szczerze mówiąc nie miałam do czynienia z kompaktami przez kilka ładnych lat i ... z takiej perspektywy dokonał się naprawdę znaczący postęp w sensie jakości obrazka, w sensie wyższych iso (dawniej poza iso 100 zawsze było dramatycznie! - teraz iso 800 jest zupełnie niezłe!), i wreszcie w znaczeniu ogólnej szybkości tych małych aparatów.
    Jednocześnie trzeba sobie jasno powiedzieć, że dla posiadaczy luster, którzy z zamiłowaniem spoglądają na techniczne aspekty zdjęć w 100% powiększeniu, kompakt dalej bedzie porażkowy. Nie ma jeszcze tak, żeby te małe pudełeczka dawały obrazek konkurujący z lustrem. Oczywiście zawartość kadru i wartośc samego foto to zupełnie odrębna historia.... i w tym aspekcie - zarówno LX'y jak i G11/12 nadają się do zrobienia bardzo dobrego zdjęcia.

Na koniec...znowu banał... LX'y wygrywają jasnością obiektywu - i basta.
    Szum z canona zawsze będzie gorszy, bo.... dla tej samej sceny/czasu/przysłony po prostu ISO trzeba będzie bardziej podnieść.

Sama jeszcze na 100% nie zdecydowałam, ale bardziej skłaniam się w stronę .... światła:cool:
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Światło ma jeszcze taki plus, ze jakąś tam głębie można zmniejszyc. Przy tej wielkości matryc jest to dosc wazne...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Światło ma jeszcze taki plus, ze jakąś tam głębie można zmniejszyc. Przy tej wielkości matryc jest to dosc wazne...
    Hmmm dla mnie rozważanie jasnego obiektywu w kompakcie w apsekcie małej GO jest ..."nieco" naciagane, jednak psychologicznie może faktycznie działać:rolleyes:
    W słabym świetle ma natomiast realne zalety!

Cena LX5 spada, G12 nie - to zazwyczaj też bierze się pod uwagę.
    Natomiast żeby być 100% w porządku muszę wspomniec o problemach jakie stwarzają niektóre (?) egzemplarze panasonica. Chodzi o fotki dalszych planów, z małymi elementami w kadrze - zdarzają się wyadki, że wychodzą fragmentaryczne "ciapki", nieuzasadnione poruszeniem ani inną wina fotografującego. Z moich obserwacji wynika, że tylko niektóre egzemplazre sa dotknięte tą wadą...
    Na pewno warto na to zwrócic uwagę przy zakupie - dalszy plan, sciana z cegieł (canonierzy to lubią!) lub liściaste drzewa...

crop 100% pokazujący wspomniane wyżej wadliwe zjawisko

Cały kadr jest nienagannie ostry, tylko w tym fragmencie tkwi jakiś problem. Inne drzewiaste kadry podobne do tych rozmytych cegieł tez widziałam.
    Ponoć dotyczy to wczesnych serii tych aparatów...nie wiem czy na wszystkich rynkach, na pewno w USA.
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Sama jeszcze na 100% nie zdecydowałam, ale bardziej skłaniam się w stronę .... światła:cool:
    bierz pasikonika
    ... bierz od allxages

gorąco polecam
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Domyślnie

Hmmm dla mnie rozważanie jasnego obiektywu w kompakcie w apsekcie małej GO jest ..."nieco" naciagane, jednak psychologicznie może faktycznie działać:rolleyes:
    W słabym świetle ma natomiast realne zalety!
    Dobra, nie jest to f/1.2 na 35mm, ale nie przesadzajmy, kompaktowo to to nie wygląda:
    prosto z puszki jpg, nawet bez wyostrzania po zmniejszeniu:

Sorry, ale jeżeli kolory z LX-3 są słabe to ja nie wiem co może być dobre ;-)

Cena LX5 spada, G12 nie - to zazwyczaj też bierze się pod uwagę.
    Że co? Lepsze zdjęcia będą? :-)
    Natomiast żeby być 100% w porządku muszę wspomniec o problemach jakie stwarzają niektóre (?) egzemplarze panasonica. Chodzi o fotki dalszych planów, z małymi elementami w kadrze - zdarzają się wyadki, że wychodzą fragmentaryczne "ciapki", nieuzasadnione poruszeniem ani inną wina fotografującego. Z moich obserwacji wynika, że tylko niektóre egzemplazre sa dotknięte tą wadą...
    To się tyczy LX-5? Czy także LX-3?

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cały kadr jest nienagannie ostry, tylko w tym fragmencie tkwi jakiś problem. Inne drzewiaste kadry podobne do tych rozmytych cegieł tez widziałam.
    Ponoć dotyczy to wczesnych serii tych aparatów...nie wiem czy na wszystkich rynkach, na pewno w USA.
    Dla mnie to ewidentnie kwestia softwaru puszkowego.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Dla mnie to ewidentnie kwestia softwaru puszkowego.
    Czyli w RAW ma problemu..

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Czyli w RAW ma problemu..
    Problemu ma w JPEGu
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

No przecież wiesz, że miało być "nie" ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

Po kolei i bez nerw

Spostrzeżenie co do niecałkiem poprawnego zachowania aparatu dotyczy LX5 - żeby wszystko było jasne - przykład pochodzi z netu, nawiasem mówiąc własciciel narzeka także, że aparat mu się kilkakrotnie zawieszał, zatem może pechowa sztuka?

"Barbican" ma dostrzegalną zabawę z GO, bo odległość jest nieznaczna - nie jest to makro ale jednak plan całkiem bliski. Kolory też OK.
    Marudząc w kwestii kolorów bardziej miałam na myśli foto krajobrazowe, gdzie niebo u panasonica potrafi "odlecieć" w jakieś zupełnie dla mnie niezorzumiałe rejony kolorystyczne...
    Wiadomo - są rawy i można z nich korzystać, jednak dobrze tez jest mieć świadomość, że na jpg też można polegać.
    Z tym, że ja cały czas jednak biorę lekką poprawkę na to, że aparat (każdy!) to jedynie instrument, wazniejsze w tej zabawie jest światło i osoba obsługująca ten aparat. Ja sama w rękach LX'a zadnego nie miałam, nie mam wyjścia - muszę się opierać na samplach z netu.
    Generalnie z tego co obserwuje te wszytskie maluchy bardzo dobrze radzą sobie z blizszymi planami, gorzej z detalami w krajobrazie.

Co do podejrzenia softwaru o takie psikusy w LX5, to całkiem być może... ktoś zrobił ten sam kadr DL4 (szkoda, że nie najnowszym DL5!) i cegły były bez rozmycia.
    Nie wiem czy to dobrze, że to "tylko" software???;-)
    Poza tym... jeśli to byłby software odpowiedzialny, twedy chyba wszytskie egzemplarze to powinny mieć?? A tak raczej nie jest.

Mozna do kwestii podejśc na zasadzie - w końcu to tylko mały kompakt, ma pstrykac jakos i tyle! Jednak z drugiej strony skoro on (ten kompakt) nie kosztuje 200-300zł tylko kilk arazy więcej, to chciałoby się...dostać więcej
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cena spadająca lub nie.... zupełnie nie ma wpływu na fotki:-D

Może mieć wpływ na dezycje zakupowe - tyle i tylko tyle miałam na myśli
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 05-11-2010 o 23:01 Powód: Automerged Doublepost

Strona 14 z 27 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów