Miałem w rękach G12 znajomej, ale na krótko i trudno wydać szczegółową i obiektywną opinię, nie miałem też okazji pobawić się LX5, ale G12 bardzo mi się podoba. Ale mogę się podzielić ogólnymi wrażeniami:
- super wyświetlacz (obrotowy, duży, czytelny - przydaje się do pokazania wszystkich parametrów zdjęcia zarówno w trybie robienia zdjęć jak i przy przeglądaniu. to że obrotowy może bardzo pomóc przy makro choć wiadomo że nie musi)
- beznadziejny wizjer
- świetna sprawa z ilością i dostępnością ustawień w postaci kółek i przycisków, choć dla kogoś jak ja z dużymi dłońmi i długimi placami nie zawsze jest wszystko łatwe w użyciu, a przednie kółko stawia ewidentnie za duży opór
- nawiązując do powyższego, to bardzo mi się spodobał osobny przycisk do blokady ekspozycji, dostępny jednym ruchem, wygodne!
- całkiem fajne zdjęcia pocztówkowo-laurkowo_krajobrazowe na najkrótszym końcu
- ciut aberacji chromat. (albo może i ciut więcej niż ciut)
- zaskakująco fajne zdjęcia nawet z ISO 400 lub odrobinkę wyżej
- mnóstwo innych opcji dostępnych z menu
- możliwość współpracy z lampami systemowymi (jeśli już ktoś posiada to zaleta nie do przecenienia)
- RAW!
Generalnie mi przypadł do gustu. Zdjęcia przyjemne w odbiorze. Nie jest może kieszonkowy, ale jak się ubierze bojówki to w bocznej kieszeni nie ciąży i mieści się idealnie
Ja bym brał, tylko ta cena ??: