Strona 16 z 27 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 263

Wątek: wybor zaawansowanego kompakta G11(G12) vs Panasonic

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak pojawia się temat u43 zamiast kompakta, u mnie włącza się mantra: u43 jest zamiast lustrzanki, nie kompakta.

Bo:
    - u43 jest już niekieszonkowe
    - ma wystarczającą dużą matrycę aby bawić się głębią ostrości
    - można zmieniać obiektywy

Brak mechaniki, inaczej zorganizowany tor optyczny do oka, inna zasada działania AF i pomiaru światła, czyli to co łączy u43 z kompaktami - to tylko rozwiązania techniczne, umożliwiające fotografowanie.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

Ochota na EX1 mi lekko przeszła.... także w związku z lekturą tamtego wątku

Swoje subiektywne plusy i minusy tego kompaktu już wyliczyłam - szkoda się powtarzać.
    NX10 (nie 100!) pewnie byłby mój gdyby nie fakt, że nie da się w PL skompletować tego aparatu według własnych preferencji co do szkła - niestety. Mnie by pasowało 30mm i z tym bym sie czuła OK - zarówno fotografując jak i nosząc ten zestaw - zoom 18-55 jest mi zbędny, a cały aparat z tym obiektywem wygląda komicznie - małe ciałko i normalny obiektyw. Całość zupełnie niekompaktowych wymiarów
    Niestety samego body kupic się nie da. Obiektywy też trudno pojedynczo zakupić. Zakup zestawu z 18-55 i 30/2 jest bez sensu, bo skoro 18-55 mi niepotrzebny, to po co mam za niego płacić? W przypadku większości innych systemów w grę wchodzi odsprzedaż, w przypadku bezlusterkowców samsunga rynek jest tak niewielki, że odsprzedaż kita jest własciwie niewykonalna.
    Poza tym... samsung szumnie opowiada, że to system (EX1) ale spróbuj kupic jakiekolwiek akcesoria do tegoż aparatu....

Zresztą moim zdaniem sytuacja wszystkich bezlusterkowych aparatów jest podobna - te systemy raczkują, na razie nie ma mowy o 100% dostępności wszelkich akcesoriów. Podbijają rynek większym od kompaktów sensorem. I dobrze, niechaj coś się dzieje.
    Jednak tak naprawdę, myślę, że nie tylko ja czekam, aż któryś z poważnych graczy pokaże kompakta z jasnym zoomem i matrycą a'la DX. I to będzie hit!
    Na teraz mówi się, że to niemożliwe, że się nie da itp. A ja wierzę, że się da. W końcu naście lat temu wielu miało w domu kompakciki na film 35mm (czyli.... pełna klatka), a obiektyw był średnicy paznokcia. Dało się w analogowym wymiarze, da się w cyfrowym. Kwestia czasu.
    Zresztą... o tym, że się nie da, że większa matryca wymaga dużego obietywu, a to zaprzecza idei kompaktu mówią pstrykacze, nie czytalam żadnej wypowiedzi inzynierów od C czy N czy O, że się nie da, że niemożliwe, że cośtam!8)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Na dziś niestety AF bezlusterkowych apratów niestety nie powala, LX'y niejednego bezlusterkowca na tym polu pokonają - to tez jest jakiś argument!

A tak na marginesie... kiedy wreszcie producenci przestaną kastrować te małe aparaty (kompakty i bezlusterkowce) z wizjerów optycznych?! Obym dożyła takich czasów, że przyzwoity wizjer optyczny będzie standardem w tych małych pudełeczkach
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 06-11-2010 o 14:19 Powód: Automerged Doublepost
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Domyślnie

Forum Canona - więc może jakiś sampelek z G11.

JPG prosto z aparatu - pomniejszony bez obróbki.

oraz cropy w skali 1:1

Kolory ok, ilość szczegółów zadowalająca, szum mimo ISO 80 zauważalny, aberacje na gałązkach nie radują, szczegóły w cieniu dają radę.

Generalnie zawsze może być lepiej - ale mimo wszelkich wad tego aparatu jestem zadowolony.

Nie przekraczam formatu A4 w odbitkach papierowych i po odszumianiu i obróbce jest OK.

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

tylko Fuji FinePix X100... jedynie brak zOOma.
    no i fakt, że go jeszcze nima

LxForEver
    Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    u43 jest zamiast lustrzanki, nie kompakta.
    hmmm... polemizowałbym. wg mnie tworzą nowe miejsce a nie zastępują jakiekolwiek.
    Ostatnio edytowane przez grzeSiuu ; 06-11-2010 o 14:39 Powód: Automerged Doublepost
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    tylko Fuji FinePix X100... jedynie brak zOOma.
    no i fakt, że go jeszcze nima

I tu masz rację! Jeśli w rzeczywistosci będzie taki jak w specyfikacjach i Fufu nie zrobi jakiś beznadziejnych ulepszeń? w stosunku do swoich tradycyjnych technologii to definitywnie chcę go mieć.
    Na "chceniu" jednak może się skończyć, bo o ile wierzę w rozsądek Fuji w kwestiach technologicznych, to mam obawy dotyczące ceny.....

Brak zoomu mi kompletnie nie przeszkadza, co więcej uważam, że dla DXa 30-35mm to jest najbardziej uniwersalna ogniskowa. Wiem co mówię, długo miąłam jedynie 35mm z lustrzanką.
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Jednak tak naprawdę, myślę, że nie tylko ja czekam, aż któryś z poważnych graczy pokaże kompakta z jasnym zoomem i matrycą a'la DX. I to będzie hit!
    Nie wydaje mi się.

Praw optyki nie przeskoczysz. Duży sensor wyklucza się z maleńkim obiektywem (jasny zoom). Zamykanie dużego sensora w małej puszcze bezlusterkowca kończy się tak, jak w NEXie - aparat jest zatyczką wielkiej rury zooma. Niewymienność tego obiektywu niewiele poprawi sytuację. Może jakieś nowe supermateriały sprowadziły by wielkość Twojego wymarzonego jasnego zooma APS-C do rozmiarów powiedzmy współczesnych naleśników u43. Jeżeli nawet, to za ile. I dla kogo.

Prędzej uwierzę w technologię pozwalającą na obniżenie szumów małych matryc. Nie zmieni to spraw związanych z głębią ostrości, ale zmniejszy problemy kompaktów w kiepskim świetle.

W końcu naście lat temu wielu miało w domu kompakciki na film 35mm (czyli.... pełna klatka), a obiektyw był średnicy paznokcia.
    Mam takiego jeszcze A domyślasz się dlaczego z tych Kodaczków wychodziły zawsze ostre zdjęcia? Odpowiedź masz w wielkości dziurki na światło
    Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    hmmm... polemizowałbym. wg mnie tworzą nowe miejsce a nie zastępują jakiekolwiek.
    A na grzyba mi by był potrzebna lustrzanka, gdybym miał u43 czy innego bezlusterkowca z jeszcze większą matrycą z fajnymi obiektywami i akcesoriami? Żeby się podniecać że mam BF/FF albo ile jeszcze kłapnięć mi zostało do jej śmierci?

Zawsze uważałem, że lustrzanki to przejście z analoga do cyfry metodą "na pałę", przez doposażanie starych puszek w elektroniczne substytuty stosowanych tam rozwiązań. A wtedy się prosiło, żeby zaprojektować wszystko od nowa. No ale kilku rzeczy nie było, przede wszystkim procesorów które były by w stanie porachować dane z matrycy przed naciśnięciem spustu.
    Brak zoomu mi kompletnie nie przeszkadza, co więcej uważam, że dla DXa 30-35mm to jest najbardziej uniwersalna ogniskowa. Wiem co mówię, długo miąłam jedynie 35mm z lustrzanką.
    No to jakieś u43 lub NEX z naleśnikiem i sprawa prosta.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 06-11-2010 o 14:57 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

Nie wydaje mi się.

Zamykanie dużego sensora w małej puszcze bezlusterkowca kończy się tak, jak w NEXie - aparat jest zatyczką wielkiej rury zooma. Niewymienność tego obiektywu niewiele poprawi sytuację.
    Na razie. Na razie wszystkie bezlusterkowce mają tak samo - malutkie body i wielka rura, albo naleśnik.
    Kiedyś też nikomu do głowy nie przychodziło, że zamiast wkładać do aparatu film 35mm, potem go wywoływać i potem robić odbitki, będzie.... inaczej
    Czy 20 lat temu ktoś by uwierzył, że dziś będziemy toczyć boje i dysputy na temat tego, który kompakt mniej szumi na iso 1600?

Mam takiego jeszcze A domyślasz się dlaczego z tych Kodaczków wychodziły zawsze ostre zdjęcia? Odpowiedź masz w wielkości dziurki na światło
    Ja mam jakiegos "no-name", i focus free

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja mam jakiegos "no-name", i focus free
    No właśnie A ja mam z napisem "Kodak"!

...chociaż sprawdzę jeszcze w domu, czy nie przypadkiem Codak...
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

No to jakieś u43 lub NEX z naleśnikiem i sprawa prosta.
    Tylko.... czy jest naleśnik 30/35mm???
    Taki systemowy z AF! Jak znajdziesz, daj mi znać
    I czemu te wszystkie NEXy i Peny żałują na wizjerach?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tylko.... czy jest naleśnik 30/35mm???
    Taki systemowy z AF! Jak znajdziesz, daj mi znać
    I czemu te wszystkie NEXy i Peny żałują na wizjerach?
    No przecież masz 17mm naleśnika u43 jak znalazł.

A daj spokój z tym wizjerem, bądź no trochę elastyczna
    .
    A to już razem jest tak malutkie, że aż nieergonomiczne:
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 06-11-2010 o 15:14 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 16 z 27 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów