Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
Światło ma jeszcze taki plus, ze jakąś tam głębie można zmniejszyc. Przy tej wielkości matryc jest to dosc wazne...
Hmmm dla mnie rozważanie jasnego obiektywu w kompakcie w apsekcie małej GO jest ..."nieco" naciagane, jednak psychologicznie może faktycznie działać:rolleyes:
W słabym świetle ma natomiast realne zalety!

Cena LX5 spada, G12 nie - to zazwyczaj też bierze się pod uwagę.
Natomiast żeby być 100% w porządku muszę wspomniec o problemach jakie stwarzają niektóre (?) egzemplarze panasonica. Chodzi o fotki dalszych planów, z małymi elementami w kadrze - zdarzają się wyadki, że wychodzą fragmentaryczne "ciapki", nieuzasadnione poruszeniem ani inną wina fotografującego. Z moich obserwacji wynika, że tylko niektóre egzemplazre sa dotknięte tą wadą...
Na pewno warto na to zwrócic uwagę przy zakupie - dalszy plan, sciana z cegieł (canonierzy to lubią!) lub liściaste drzewa...

crop 100% pokazujący wspomniane wyżej wadliwe zjawisko

Cały kadr jest nienagannie ostry, tylko w tym fragmencie tkwi jakiś problem. Inne drzewiaste kadry podobne do tych rozmytych cegieł tez widziałam.
Ponoć dotyczy to wczesnych serii tych aparatów...nie wiem czy na wszystkich rynkach, na pewno w USA.