Cytat Zamieszczone przez wielbicielxx Zobacz posta
EX1- jaśniejsze szkło f2,4 a nie 3,3 na końcu- ale 20 mm krótsze dla niektórych ma to znaczenie. O niebo lepszy wyświetlacz- amoled 900 tyś. i do tego obrotowy. Lepsza ergonomia 2 kółka nastaw. Solidniej wykonany. Jeśli mowa o jakości zdjęć nie mogłem w LX znieść efektu akwareli w JPGkach widocznego od najniższej czułości ISO przy zdjęciach z wbudowaną lampą efekt ten jeszcze bardziej się pogłębia. LCD przekłamuje jasność zdjęć tak miałem w LX3 na monitorze komputera zawsze wychodziły ciemne.
Tam gdzie kończy się zakres EX1, Pasikonik ma f2.8-3.

Wyświetlacz jest lepszy w EX1 bezwzględnie.

Sprawy związane z ergonomią są względne - EX1 płaci za lepszą ergonomię tym, że jest znacząco większy.

Sprawy kolorystyki są trudne do dyskutowania bez jakichś próbek. Ja nie narzekam na odwzorowanie LX5, dobrze obrobione zdjęcia z EX1 na forach internetowych też mi się podobają. A nie po to kupiłem kompakt z RAWami, żeby martwić się kolorystyką JPGów.

Ogólnie kwestia który z nich jest lepszy jest nie do obiektywnego rozstrzygnięcia i zwykle w dyskusji dochodzą do głosu czynniki racjonalizujące własne wybory.