Strona 1 z 24 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 263

Wątek: wybor zaawansowanego kompakta G11(G12) vs Panasonic

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie wybor zaawansowanego kompakta G11(G12) vs Panasonic

Cze,
    Planuje zakup aparatu dla mojej drugiej polowki. Mamy juz 30D z zestawem szkiel pokrywajacym 17-210mm i inne akcesoria, jednak puszka dla zony troche duza i ciezka, a body serii xxxD sa w jej opinii po ocenie organoleptycznej "zbyt plastikowe"
    Obejrzala G11 i stwierdzila ze ma fajne solidne body, ja poczytalem troche na temat tego aparatu i tu zonk. Ja stawiam glownie nacisk na jakosc wykonywanych zdjec, drugie miejsce ma szybkosc dziala aparatu - jak najmniejszy lag migawki.
    Poszperalem i natknalem sie na Lumixa LX3 teraz przeczytalem ze juz jest LX5.
    Stad moje pytanie co lepeij wybierac ?

Ogniskowa do 90 mm w Lumixie powinna wystarczyc, aparat ma byc wakacyjnym uzupelnieniem lustrzanki, wiec nie potzrebuje kosmicznych ogniskowych (od tego jest tele)

pulap cenowy w zasadzie podobny bo gdzies kolo 1800zl..
    Grzegorz

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez g_w Zobacz posta
    ...Ja stawiam glownie nacisk na jakosc wykonywanych zdjec, drugie miejsce ma szybkosc dziala aparatu - jak najmniejszy lag migawki...
    ...pulap cenowy w zasadzie podobny bo gdzies kolo 1800zl..
    Polecam SX20. Spełni wymienione powyżej warunki.

Pozdrówka!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Seria G jakoś do mnie nie przemawia, a Panasonik... hmmm, mam uraz

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 30-08-2010 o 11:06 Powód: Automerged Doublepost
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Ostatnio miałem w łapkach Samsunga EX-1. Powiem Ci że naprawdę fajny sprzęcik. Mimo że ma zakres ogniskowych 24-70mm (eq.35mm), ale za to rekompensuje Ci to światłem 1,8-2,4
    Zdjęcia przy ISO 800 całkiem przyzwoite, przy ISO 1600 10x15 spokojnie wywołasz, a i jak się uprzesz to po niewielkim odszumieniu na kompie zrobisz 15x21 (chyba z wakacji lub imienin większych nikt nie robi ) ISO 80 nie powstydziłaby się niejedna tania lustrzanka. Do tego duuuży obracany wyświetlacz AMOLED i wszystkie tryby pracy włącznie z pełnym Manualem

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Bierz LX-5 bez dwóch zdań.

Domyślnie

Również polecam Samsunga EX1. Mam go od kilku dni i sobie chwalę. Wiadomo, że będzie za lustrzanką zawsze daleko w tyle, ale coś za coś. Dostajemy mały rozmiar, jasny obiektyw, dobre wysokie iso ( do 400 praktycznie bez szumu, 800 używalne) rewelacyjny wyświetlacz i szybkie działanie. Moim zdaniem jedna z ciekawszych propozycji na rynku wśród kompaktów.

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

A proponować Canona to nie łaska , na forum Canona :-D.
    Jest przecież Canon S90, a niedługo S95.
    Na dpreview, na wysokim ISO, w moim przekonaniu S90 lepiej wypada niż Samsung EX1.
    http://www.dpreview.com/reviews/samsungtl500/page10.asp
    Proponuję porównać też RAWy i JPGi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Jest przecież Canon S90, a niedługo S95.
    Na dpreview, na wysokim ISO, w moim przekonaniu S90 lepiej wypada niż Samsung EX1.
    http://www.dpreview.com/reviews/samsungtl500/page10.asp
    Proponuję porównać też RAWy i JPGi.
    no właśnie, porównaj sobie RAWy: http://www.dpreview.com/reviews/samsungtl500/page6.asp

http://www.optyczne.pl/134.5-Test_ap...i_matrycy.html

Widać jasno, że poziom szumów do ostrości z obu aparatów jest bardzo podobny a biorąc pod uwagę jasny obiektyw w EX1 mamy większe pole do popisu.

S90 można sobie wybić z głowy od razu, a G11 ma jedną dość duża zaletę - sanki na lampy Canona i fajna obsługa. Ale i tak wybrał bym EX1.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

klos
    Guest

Domyślnie

Witam,

Ja mam podobny dylemat G11 czy Ex1 za kilka dni wyjeżdżam na urlop i nie mogę się zdecydować który z nich wybrać.

Przeważnie zdjęcia wykonuje na zewnątrz często ostre słońce i zastanawiam się czy tak zachwalany ex1 za jasny obiektyw połączony z krótkim czasem otwarcia migawki (1/1500 [s]) w porównaniu do g11 ciemniejszy obiektyw i (1/4000[s]) nie spowoduje że zdjęcia będą prześwietlone lub będę zmuszany przymykać przysłonę do maximum a wtedy to raczej nie będę miał za wielkiego pola do popisu.

Co o tym sądzicie ?

Aktualnie nie ma żadnych możliwości dokręcić tulei i zastosować jakiś filtr.

Lx5 odpada ze względu na brak uchylnego wyświetlacza od którego jestem uzależniony

A nie mam też możliwości czekać na g12 której premiera jest wielką niewiadomą bo sądzę że pójdą trochę do przodu.

Poradźcie co o tym sądzicie.

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klos Zobacz posta
    Lx5 odpada ze względu na brak uchylnego wyświetlacza od którego jestem uzależniony
    Poradźcie co o tym sądzicie.
    witam

chciałem się wtrącić ze swoim doświadczeniem. miałem lusterko ale sprzedałem (w innych moich wypowiedziach znajdziecie dlaczego - mało istotne). byłem przed takim samym wyborem co kupić małego i dobrego.
    niestety wówczas nie było jeszcze samszajsa, g11-12 i nikona p7000.
    panaskanik lx3 chyba był najlepszym wyborem. solidna obudowa. dobre testy, jasny obiektyw i mój wymarzony szeroki kąt.
    miałem kiedyś canona 10-22 i zakochałem się w szerokim kącie...
    no cóż było minęło troszkę konkretów.
    wg mojej subiektywnej opinii (lx3):
    - bardzo dobre zdjęcia
    - bardzo dobre macro
    - szczegóły na zdjęciach dobre, mozna pobawić się nawet w crop (nie wielki ale można)
    - dobra praca apratu
    - multum mozliwości ustawienia i korekcji
    - szumy, hmmm... znośne. porównując do mojej 40ki
    qrcze nie mozna porównywać do lustrzanki tam osiągałem bardzo dobre wyniki do 1600
    teraz osiągam bardzo dobre do 400, 800 uważam za znośne
    ale porównując do innych podobnych klasowo apartów, to rewelacja
    - focus ok
    w porównaniu do nawet mojej 350ki (jw), brak porównania. lustrzankami się poprostu strzela jak ze snajperki

a teraz o wadach użytkowania:
    - nigdy nie miałem odchylanego ekranu aniu w lusterkach ani teraz w lumixie
    i to jest WADA. brakuje mi tego.
    - wg mnie zdjęcia na ekraniuku aparatu nie odwzorowywują fotek które widzimy później na ekranie monitora.
    czasami widzę, że fotka jest za jasna (chciałem zrobić ciemniejszą) a czasami za ciemna (i tu odwrotnie)
    i to jest WADA.
    - obiektyw... jak to napisać (nie zrozumcie mnie źle)
    zakochałęm się w 10-22, więc dla mnie jest za wąski
    ale na wycieczkach czasami zabrakło mi zooma do pełnego opisu wycieczki

myslę, że się przydałem
    pozdrawiam i życzę udanego wyboru
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez michobo Zobacz posta
    Ja zrobiłem przeskok z 40D na LX-3.. i nie żałuję
    Pamietaj ze LX-3 ma baaardzo jasne szkiełko 2-2.8
    Dla mnie to sprzet idealny - pomijajac dziadowski tryb video
    przyłaczam się

p.s.
    witaj w klubie...
    ja zamieniłem 350kę na 40kę a 40kę na lx3
    Ostatnio edytowane przez grzeSiuu ; 13-10-2010 o 12:13 Powód: Automerged Doublepost
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Domyślnie

Wiadomo, co Canon to Canon ale samsung do mnie przemowił jaśniejszym i szerszym obiektywem i obracanym lcd. Reszta rzeczy myśle, że porównywalnie. Co do iso to możesz mieć rację, ale trzeba by na żywo to porównać.

Strona 1 z 24 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów