Strona 15 z 27 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 263

Wątek: wybor zaawansowanego kompakta G11(G12) vs Panasonic

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Generalnie z tego co obserwuje te wszytskie maluchy bardzo dobrze radzą sobie z blizszymi planami, gorzej z detalami w krajobrazie.
    Bo ja wiem? Dzisiaj było okropnie ciemno, czy na pewno można było dostać dużo lepiej? LX5, full i dwa cropy 1:1, z centrum i z brzegu.

Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Spostrzeżenie co do niecałkiem poprawnego zachowania aparatu dotyczy LX5 - żeby wszystko było jasne - przykład pochodzi z netu, nawiasem mówiąc własciciel narzeka także, że aparat mu się kilkakrotnie zawieszał, zatem może pechowa sztuka?
    Na podstawie jednej sztuki, ewidetnie wadliwej (zawieszki), wnioskujesz, że jakiś spory % tych aparatów ma taką wadę? W ten sposob to mozna powiedziec ze wszystko na swiecie ma wade ;-)

Marudząc w kwestii kolorów bardziej miałam na myśli foto krajobrazowe, gdzie niebo u panasonica potrafi "odlecieć" w jakieś zupełnie dla mnie niezorzumiałe rejony kolorystyczne...
    Nie wiem co dla Ciebie znaczy odlecieć, tutaj kilka strzałów z karty, niebo jest dokładnie takie jakie było, 3 różne pory dnia, mnie to kupuje. żaden kompakt nie zrobił nigdy tak dobrze swojej roboty:

Znowu, JPEGi z puszki, zadnych odszumiaczy, wyostrzaczy itd.

Co do podejrzenia softwaru o takie psikusy w LX5, to całkiem być może... ktoś zrobił ten sam kadr DL4 (szkoda, że nie najnowszym DL5!) i cegły były bez rozmycia.
    Nie wiem czy to dobrze, że to "tylko" software???;-)
    Poza tym... jeśli to byłby software odpowiedzialny, twedy chyba wszytskie egzemplarze to powinny mieć?? A tak raczej nie jest.
    Niekoniecznie. To pewnie sprawka pewnych algorytmow, które mają setki danych wejściowych, wystarczy milimetrowe przesuniecie czegokolwiek, zeby algorytm wyliczyl juz inaczej.
    [/QUOTE]

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Na podstawie jednej sztuki, ewidetnie wadliwej (zawieszki), wnioskujesz, że jakiś spory % tych aparatów ma taką wadę? W ten sposob to mozna powiedziec ze wszystko na swiecie ma wade ;-)
    Nie jednej!
    Poza tym nigdzie nie twierdzę, że spory % tych kompaktów ma tę wadę.

Skoro widzę podobne zjawisko (podobne, bo kadr inny) w samplach kilku róznych userów, to znaczy, że aparatów jest więcej niz jeden. Tak na logikę biorąc.

Zdjęcie peronu - ... dla mnie wygląda jak coś a'la hdr - nie oceniam czy jest dobre czy nie, po prostu takie sprawia na mnie wrażenie. Ale to jakby obok kwestii szczegółowości detali w dalszych planach. Te są tu chyba OK.
    Natomiast, po raz ...ostatni powtórzę... widzę sample w necie, wydaje mi się że dalsze plany są problematyczne, ale... przecież ja nie wiem na co było ostrzone.... exif tego nie podaje.
    Raczej nie ma innego wyjścia - tylko samemu wypróbować.
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Domyślnie

Raczej nie ma innego wyjścia - tylko samemu wypróbować.
    No wreszcie :-)

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    No wreszcie :-)
    No ale przecież, z drugiej strony....

Już nie będę
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Domyślnie

Wysłać Ci numer rachunku? ;-)

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zdjęcie peronu - ... dla mnie wygląda jak coś a'la hdr - nie oceniam czy jest dobre czy nie, po prostu takie sprawia na mnie wrażenie. Ale to jakby obok kwestii szczegółowości detali w dalszych planach. Te są tu chyba OK.
    Chciałem od razu zademonstrować dwie rzeczy, stąd to może nieco dziwne zdjęcie.

To nie jest hdr, czy raczej jest, ale "ręczny" Dwa ruchy w LR na rawie z LX5 - neutralna połówka -1.5EV od góry i wyciągnięcie świateł (te artefakty na cropie granicy słup/niebo to niestety robota LR-owego wyciągania). Nie było bracketingu, po prostu raw z malucha niesie naprawdę sporo więcej fajnej informacji do wykorzystania w postprocesie. No właśnie - jeżeli ktoś w postprocess bawić się chce.

I tu chyba dochodzimy do sedna sprawy, dla kogo ten zaawansowany acz kieszonkowy kompakt (od razu zaznaczam, że chodzi mi tu nie o jakiś z konkretnych modeli - LX5 LX3 S90 S95 czy EX1 - w wyborze najlepszego z nich nie czuję się kompetentny) jest kierowany. I możemy dojść do wniosku, że rzeczywiście służyć on ma przede wszystkim jako support świadomego fotografa, bo aby uzyskać z niego wow-efekt trzeba się po prostu przyłożyć.

Skoro już jednak jestem przy głosie (Kartagina powinna być zburzona etc. etc. ) , wybór między kompaktem klasy S95 a G12 dla mnie jest oczywisty na korzyść tego pierwszego. Argument jest tylko jeden - gabaryt. G12 przekracza tę dość umowną granicę kieszonkowości, w której ten pierwszy jeszcze się jakoś mieści (LXy i Samsung już z trudem). Jeżeli chcemy więcej, to u43, dslr.

Ja wybrałem opcję: ograniczyć system dslr (przez wybór obiektywów) do aplikacji w których maluch sobie nie radzi. Czyli postawiłem na komplementarność. Można ją zbudować na wiele sposobów.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    Popsuję Alowi interesy, bo ostatnio był wobec mnie niegrzeczny :P
    http://forum.nikoniarze.pl/showpost....&postcount=581
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 06-11-2010 o 10:20 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Popsuję Alowi interesy, bo ostatnio był wobec mnie niegrzeczny :P
    http://forum.nikoniarze.pl/showpost....&postcount=581
    Znam tamten wątek - forum Nikona stało się chyba największym źródłem informacji o EX1 w Polsce...

Nawet przez chwilę tamten samsung mi się podobał, ale mi już przeszło;-)

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

Nawet przez chwilę tamten samsung mi się podobał, ale mi już przeszło;-)
    dlaczego ??
    ja przez ten wątek zacząłem myśleć o Samsung NX100.
    qierwa tylko słabo ze szkiełkami... ale za to fajną małą lampę znalazłem Samsung ED-SEF20A

już mam mętlik w głowie i myślę, że już nic nie wiem i chyba nic nie chcę...
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

No ja mam samsunga nx100. na razie zapiąłem do niego świetną trzydziestkę i na jakiś czas musi wystarczyć a co ciekawe jeden jedyny obiektyw (no mam jeszcze kitowego zooma ale nieczęsto używam) bardzo pozytywnie wpływa na kreatywność....

NX100 to bardzo fajny dizajnersko aparat, klarowne menu z szybkim dostępem do większości funkcji i świetny obrazek.... Lightroom już obsługuje Samsungowskie Rawy.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Strona 15 z 27 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów