Strona 11 z 27 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 263

Wątek: wybor zaawansowanego kompakta G11(G12) vs Panasonic

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

myślę, że o jakości nie ma co się rozwodzić. jest dobra
    konstrukcja tylko wg mnie się nie przyjęła. wielkość lustra.
    co zyskujemy. szczelnie zamknięty aparat, to nie wygra z żadną lustrzanką.
    brak rozbudowy przy takiej wielkości i chyba dużej cenie...
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Początki nałogu

Domyślnie

Nawiązując do tytułu wątku...:wink:
    czy ktoś się zdecydował i zakupił G12 może?

Gdyby tak, to proszę o pierwsze wrażenia, testy i może jakies sample.
    Miotam się przy wyborze kompaktu, G11/12 mi się bardzo wizualnie podobają jednak wszystko (?) inne mówi, żeby dać zarobic komu innemu (EX1, LX3/LX5)

Taka relacja rzeczywistego użytkownika G12 bardzo by mi pomogła, a myślę, że wiele innych osób by skorzystało także.
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

witaj

jestem użytkownikiem pasikonika lx3. wymieniłem lustrzankę canona na lx3.
    napiszę Ci o moich uwagach użytkowych.
    pomyśl nad tym i zastanów się co Ci jest potrzebne i co jest ważniejsze.
    - uchylny LCD. nigdy tego nie miałem ale w kilku ważnych momentach zabrakło mi tego.
    - szeroki kąt. la uwielbiam szeroki kąt. im szerzej tym lepeij.
    - jakość macro wg mnie bardzo dobra
    - jakość zdjęć bardzo dobra.
    oczywiście porównuję to do lustrzanki ale (!!!) biorąc po uwagę, że to tylko mały kompakt. mimo to jestem zadowolony.
    - wydaje mi się, że canon lepiej rozwiązał obsługę aparatu, wyciągając ważne funkcje na zewnątrz. w lx3 jest klawisz szybkiego menu. można się przyzwyczaić do takiej obsługi ale nie znaczy to, że jest lepiej niż w canonie.
    - jasność obiektywu. myślę, że im jaśniej tym lepiej. można sobie pozwolić na więcej.
    - osłona na obiektyw. latająca osłona na sznurku jest denerwująca. w canonie obiektyw wysuwa się z korpusu i nie posiada osobnej osłony.
    - zew. lampa błyskowa. do canona masz szeroki wachlarz lamp. małe, duże, tanie, drogie.
    do lx'a słaby wybór (przynajmniej słabszy).
    - wielkość
    - cena

więcej grzechów nie pamiętam...
    pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

co do latajacego dekielka na obiektywie to jest na to sposob. wbrew instrukcji, nalezy go zamontowac z prawej strony korpusu. wtedy trzymajac aparat (a zawsze robimy to prawa reka bo spust migawki tam jest), automatycznie trzymam sznurek od dekielka i juz nie lata

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

muszę to sprawdzić.
    mam jeszcze jedno dobre rozwiązanie:

http://www.youtube.com/watch?v=IIgRDER2HhU

Domyślnie

O jezu. taki sliczny aparat i tak go spaskudzic? blee

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ja już przerzuciłem dekielek na 2gą stronę...
    lepiej :grin:
    Ostatnio edytowane przez grzeSiuu ; 01-11-2010 o 16:04 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Kwestie typu dekielek, brak dekielka, niewygoda z dekielkiem dla mnie nie istnieją.
    Serio. W lustrzance też jest dekielek...czasem spada, czasem się gubi i nikt nie płacze;-)

Przeczytałam juz chyba wszystko w temacie współczesnych kompaktów i powoli zaczynam ...gonić własny ogon

Nie ma rzeczy doskonałych, ani raju na tej ziemi... to wiem, niestety. Jednak skoro te zaawansowane kompakty kosztują w przybliżeniu tyle co entry level DSLR, to chciałoby się wybrać dobrze, skoro już jest taki etap.

Pomijając na tę chwilę inne kwestie...
    G11/12 ma takie przewagi nad rywalami:
    + ładniejsza obudowa (choć większa - to nadal jest to jedna/ trzecia/czwarta wagi lustrzanki z małym szkiełkiem!), pokrętła na zewnątrz, fajny wygląd retro - rzecz.. subiektywna wiadomo - jednym się podoba innym zupełnie nie.
    + wizjer optyczny - marny, bo marny, ale jest! Lepsza stabilizacja dla aparatu jak się go ma przy gowie niż na wyciągniętych łapkach. No i odpada kwestia mocnego słońca na plaży itp
    + według moich własnych zgromadzonych sampli... no jednak G11/12 ma ładniejszy obrazek od EX1 (i LX5 chyba też) - bardziej ostry, z większą ilością szczegółów
    + troche więcej zoomu - daje więcej swobody

Minusy G11/12
    - ciemniejszy obiektyw
    - G11 - aparat duuuzo wolniejszy w sensie reakcji, opóźnienia migawki, AF od konkurentów:sad: Nie chodzi o to, żeby tym focić rajdy samochodowe czy muchy w locie, ale żeby scena fotografowoana nie zmieniła się zanim aparat wreszcie zrobi fotę...w G11 to jest dla mnie absurdalny obciach - AF myszkuje, szuka błądzi, wreszcie ustawia, wciskam spust... i czekam, czekam - no litosci ile można???! To sprawia że ten aparat własciwie staje się bezużyteczny do np street foto.
    I tu bym bardzo chciała wiedzieć czy w G12 to się zmieniło na lepsze....?!

Zalety lumixów:
    + jasne obiektywy - LX3 trochę krótko, ale może być
    + wszystkie recenzje i subiektywne oceny wskazują, że jest naprawdę szybki, że nie odczuwa się opóźnień, że w street foto daje spokojnie radę
    + obudowa (czarna) bardzo elegancka - tak, zapomniane słowo ale ...dla mnie jest w niej coś wytwornego - inaczej niz w G11/12, które mi się z innych powodów podobają

Wady Lumixów:
    - brak wizjera, co więcej LCD nie jest obracany i ...z tego co czytam lekko przekłamuje
    - hmmm sama tym zdjęć nie robiłam ale znalezione sample (raw) są w moim odczuciu jednak słabsze od canonowych - mam spore doświadczenie w PP i poruszam się w porgramach graficznych w miarę swobodnie, a mimo to LX'owe pliki nie dają takiego obrazu wyjściowego jak bym chciała - może to być wina plików raw (na nie nie mam wpływu, bo nie pstrykam te rawy).

EX1 - będzie gdzieś pomiędzy - fajny obiektyw, lepsza do G11 szybkośc AF choć gorsza od lumixa, waga też pośrodku, brak zewnetrznej ładowarki - dla mnie to duży minuuus! Marne oprogramowanie do Rawów (tylko samsungowa wersja silkypix), brak wizjera!!! Ale LCD jest naprawdę w tym modelu kozacki, no ale ja chcę wizjera....:rolleyes:

Podsumowując... szukam użytkownika G12, który ma hands-on experience i może mi opisać, przedstawić jak działa AF, jaki jest shutter lag i ogólnie szybkośc reakcji tego aparatu - najlepiej w odniesieniu do G11?

Ja wiem, że idealnie to by było gdyby G12 miał matrycę APC-C no ale... i inne zalety lustra przy cenie niższej niż g11 obecnie, no ale... jak mówiłam, nie ma raju na tej ziemi
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    - hmmm sama tym zdjęć nie robiłam ale znalezione sample (raw) są w moim odczuciu jednak słabsze od canonowych - mam spore doświadczenie w PP i poruszam się w porgramach graficznych w miarę swobodnie, a mimo to LX'owe pliki nie dają takiego obrazu wyjściowego jak bym chciała - może to być wina plików raw (na nie nie mam wpływu, bo nie pstrykam te rawy).
    Wiem, że pisałaś na PW i nie odpisałem, ale nie za bardzo miałem czas zrobić te zdjęcia. Jeżeli nadal bardzo ich potrzebujesz, to daj znać.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Wiem, że pisałaś na PW i nie odpisałem, ale nie za bardzo miałem czas zrobić te zdjęcia. Jeżeli nadal bardzo ich potrzebujesz, to daj znać.
    Fragment w moim poście odnosi się do plików z LX5, jeśli masz coś pod ręką z LX3, to chętnie przygarne w celach "porównawczych", jeśli nie, to ... spoko, też dziury w niebie nie będzie

Strona 11 z 27 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów