witam chcialem spytac czy ktos z szanownych grupowiczów focil canonem 300d z lampa 380ex chcialem spytac jak ona sie sprawuje w takiej konfiguracj czu wogule jest sens ja kupowac do tego modelu canonika(zaznaczam ze chodzi o canona 300D:-) )
witam chcialem spytac czy ktos z szanownych grupowiczów focil canonem 300d z lampa 380ex chcialem spytac jak ona sie sprawuje w takiej konfiguracj czu wogule jest sens ja kupowac do tego modelu canonika(zaznaczam ze chodzi o canona 300D:-) )
Canonik 50D +24-105 L+70-200 L F4+430 EXII
jak chcesz miec sam automat to jest jak najbbardziej ok za swoja cene
używam osobiście i nienarzekam, a za taką cene to aż grzech niekupić :P
EOS 300 | EOS 300d black +BG-E1 | Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 |Canon 50mm/1,8 | 18-55 USM | 430EX | Velbon DX-888 | pokrowiec Soligor M42 | Lowepro Orion Trekker | DigiMate II 40GB Image tank | Helios 1:2/58 M42 | MIR 1B 1:2,8/37 | jupiter 4/200 |
U mnie również dobrze się sprawuje. Jedynie E-TTL i balans bieli trochę nieprzewidywalny, nie jest to jednak wina lampy czy body, tylko samego E-TTLa. Podobno E-TTL II jest trochę lepszy, ale w praktyce nie wiem, bo 300D ma na pokładzie stary E-TTL. Te problemy jednak rozwiązuje RAW.
Najlepiej też do 300D wgrać Wasię lub UnDutchables, to masz wtedy z body możliwość korekcji błysku +/-2EV.
Poza tym lampa full auto, zadnych trybów manualnych, drugich lamelek i innych takich ;-)
Ta lampa to w zasadzie najtańsza lampa E-TTL (220EX pomińmy milczeniem:-)). Używaną warto kupić w cenie około 400zł, a w tej cenie raczej nic lepszego nie znajdziesz.
Pozdrowienia,
Tomek
Zacznij korzystac z FEL'a (przycisk z gwiazdka) blokujac ekspozycje na tym co chcesz miec poprawnie naswietlone i stanie sie calosc bardzo przewidywalna. Ustawiasz w puszce centralny punkt AF, ustawiasz ostrosc na tym co chcesz, FEL i na koniec przekadrowac i docisnac do konca (bylo o tym sporo na forum)...Zamieszczone przez gwozdzt
To juz niestety latanie dziur po ich wystapieniu. Lepiej wyeliminowac przyczyne.Zamieszczone przez gwozdzt
Warto. Przydaje sie.Zamieszczone przez gwozdzt
...
Znam ten myk :-) Chętnie z tego korzystałem przy analogu, ale w trochę innym celu, a mianowicie do sprawdzenia, czy lampie starczy mocy. Jak piorunek w wizjerze migał - znaczyło, że lampa nie wyrobi :-) Wiesz pewnie o czym mowię...Zamieszczone przez KuchateK
Przy cyfrze ma to mniejsze znaczenie, bo od razu po zrobieniu zdjęcia mozna szacunkowo sprawdzić czy wyrobiła, i ile ewentualnie jej zabraklo :-)
No, ale to nie tylko sprawa naświetlenia :-) Załata też dziury z balansem bieli... i jeszcze parę innych :-)Zamieszczone przez KuchateK
Na chwilę obecną wyrobiłem sobie taką taktykę, że z lampą robie RAW, a przy zastanym wystarczy jpeg. To na dziś, a do czego dojde w przyszłości - czas pokaże :grin:
W każdy przypadku wszelkie rady mile widziane ;-)
Pozdrowienia,
Tomek