Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Obiektyw i plamki po deszczu

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Błajo
    Trzeba delikatnie sciereczka i plynem bo ma slabe powloki
    Wiesz, Nikoś tez za mocnych tych powłok nie miał:
    Cytat Zamieszczone przez bonk
    ...ale wzialem jego obiektywy i jak zerknalem na powloki antyreflex to mnie rozwalilo poraz drugi.
    Szyby w moim aucie po zimowym skrobaniu maja mniej rys niz szkla tego fotografa..

Pozdrowienia,
    Tomek

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

A myslalem ze tylko ja jestem z tych malo dbajacych
    ...

Domyślnie

hehe, dokladnie tak jak bonk mowi :]
    body: 94kg,190cm|szkiełka: w lodowce jakies 0,5 i dwa piwka
    digart|wikaad

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Ja zawsze przecieram wieksze brudy na szkle papierem do soczewek (lens paper) ktorego to mam zawsze w pracy pod reka w wiekszych ilosciach. Czasami zdazy sie uzyc do tego koszulki gdy brakuje czegos lepszego.

Ostatecznie mozna delikatnie potraktowac szklo etanolem. Nie slyszalem zeby jakims szklom etanol zaszkodzil. Zoladkowi za to czasem moze...

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Ja zawsze przecieram wieksze brudy na szkle papierem do soczewek (lens paper) ktorego to mam zawsze w pracy pod reka w wiekszych ilosciach. Czasami zdazy sie uzyc do tego koszulki gdy brakuje czegos lepszego.

Ostatecznie mozna delikatnie potraktowac szklo etanolem. Nie slyszalem zeby jakims szklom etanol zaszkodzil. Zoladkowi za to czasem moze...

a masz w pracy troche wiecej tego etanolu?
    wpadl bym do ciebie i bysmy poczyscili szkla i żołądki ;-)
    ...

Dopiero zaczyna Awatar twilight

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robsonikus
    Witam macie jakis dobry sposob na wyczyszczenie soczewki obiektywu.Fotografowalem podczas deszczu i caly obiektyw pokryty jest drobnymi kropeczkami
    Zwykle wystarcza chuch i mikrofaza,jesli to nie wystarczy dobry jest eter,ale trudno dostepny.Zamiast eteru mozna uzyc alkoholu izopropylowego,ladnie odparowuje nie pozostawiajac smug.Etylowego nie polecam,zawiera wode i skladniki mineralne w niej rozpuszczone,ktore pozostawiaja slady.Te wszystkie gotowe wynalazki do czyszczenia optyki tez z reguly sa niewiele warte,zawieraja oprocz alkoholi detergenty pozostawiajace zacieki.Mistrzostwem swiata jest preparat ROR ,niestety u nas zupelnie niedostepny,za oceanem buteleczka kosztuje pare dolarow i wystarczy do konca zycia.U nas standardowo uzywaja go serwisy Leici,jesli ktos ma tam znajomosci to tam mozna go zdobyc.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To ja sie wypowiem jako niezadowolony uzytkownik papierkow jednorazowych i plynu. Babrania z tym tyle ze juz dawno powedrowalo do smietnika. Efekty tez mocno takie sobie. Mikrofaza w kieszeni (od czasu do czasu wyprac ) i chuch ustny sprawdza sie duzo lepiej.
    ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja papierki wywalilem jak mi ryske zostawil jeden taki paskud. Plyn za to fajny (Hama) - gdy chuch nie pomaga (a rzadko wodeczke pije ) to kropelka plynu + sciereczka mikrofzaowa czyni cuda. Oczywiscie nie liczac filtrow Hoyi ale tu rozne opinie bywaja , ja akurat mam B+W i dobrze sie je czysci, same szkla jak najbardziej tez.

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

jaka sciereczka mikrofzaowa mozecie polecic zeby nie bylo niespodzianek po kupnie jakiegos badziewia.Prosze o jakies linki jesli jest to mozliwe.
    Pozdrawiam

Domyślnie

a ja ... raz zakrecona UV-ka i mozna czyscic nawet kawaleczkiem koszulki ...
    jesli cos nie tak pojdzie taniej bedzie ja wymienic ... i od kilku lat jak mam 10D nie zawracalem sobie glowy czyszczeniem soczewek obiektywu.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów