Wiesz, Nikoś tez za mocnych tych powłok nie miał:Zamieszczone przez Błajo
Zamieszczone przez bonk
![]()
![]()
![]()
![]()
Pozdrowienia,
Tomek
Wiesz, Nikoś tez za mocnych tych powłok nie miał:Zamieszczone przez Błajo
Zamieszczone przez bonk
![]()
![]()
![]()
![]()
Pozdrowienia,
Tomek
A myslalem ze tylko ja jestem z tych malo dbajacych![]()
...
Ja zawsze przecieram wieksze brudy na szkle papierem do soczewek (lens paper) ktorego to mam zawsze w pracy pod reka w wiekszych ilosciach. Czasami zdazy sie uzyc do tego koszulki gdy brakuje czegos lepszego.
Ostatecznie mozna delikatnie potraktowac szklo etanolem. Nie slyszalem zeby jakims szklom etanol zaszkodzil. Zoladkowi za to czasem moze...
Zamieszczone przez djtermoz
a masz w pracy troche wiecej tego etanolu?
wpadl bym do ciebie i bysmy poczyscili szkla i żołądki ;-)
...
Zwykle wystarcza chuch i mikrofaza,jesli to nie wystarczy dobry jest eter,ale trudno dostepny.Zamiast eteru mozna uzyc alkoholu izopropylowego,ladnie odparowuje nie pozostawiajac smug.Etylowego nie polecam,zawiera wode i skladniki mineralne w niej rozpuszczone,ktore pozostawiaja slady.Te wszystkie gotowe wynalazki do czyszczenia optyki tez z reguly sa niewiele warte,zawieraja oprocz alkoholi detergenty pozostawiajace zacieki.Mistrzostwem swiata jest preparat ROR ,niestety u nas zupelnie niedostepny,za oceanem buteleczka kosztuje pare dolarow i wystarczy do konca zycia.U nas standardowo uzywaja go serwisy Leici,jesli ktos ma tam znajomosci to tam mozna go zdobyc.Zamieszczone przez robsonikus
To ja sie wypowiem jako niezadowolony uzytkownik papierkow jednorazowych i plynu. Babrania z tym tyle ze juz dawno powedrowalo do smietnika. Efekty tez mocno takie sobie. Mikrofaza w kieszeni (od czasu do czasu wyprac) i chuch ustny sprawdza sie duzo lepiej.
...
Ja papierki wywalilem jak mi ryske zostawil jeden taki paskud. Plyn za to fajny (Hama) - gdy chuch nie pomaga (a rzadko wodeczke pije) to kropelka plynu + sciereczka mikrofzaowa czyni cuda. Oczywiscie nie liczac filtrow Hoyi ale tu rozne opinie bywaja
, ja akurat mam B+W i dobrze sie je czysci, same szkla jak najbardziej tez.
jaka sciereczka mikrofzaowa mozecie polecic zeby nie bylo niespodzianek po kupnie jakiegos badziewia.Prosze o jakies linki jesli jest to mozliwe.
Pozdrawiam
a ja ... raz zakrecona UV-ka i mozna czyscic nawet kawaleczkiem koszulki ...
jesli cos nie tak pojdzie taniej bedzie ja wymienic ... i od kilku lat jak mam 10D nie zawracalem sobie glowy czyszczeniem soczewek obiektywu.