Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
To Ty masz problem, nie autor fotek.
Się mylisz. Mnie jak wrzucę jedno zdjęcie zrobione "przy okazji" od razu się czepiają, że misz-masz, że nie na temat i wtedy jest dobrze. A ja tu widzę pomieszane 3 sety, które zaprezentowane osobno (+ ewentualnie po 2 dodatkowe zdjęcia do każdego z nich) w miarę logicznie opowiedziałyby swoje.

Ja to widzę tak :

REPORTAŻ O KUBIE
47. Zrobić ciut szerzej, pokazać kawałek przedramienia i już mamy portfel trzymany przez naszego bohatera (nawet jeżeli tak na prawdę to nasza dłoń - jeżeli zależy nam na tym zdjęciu, to możemy lekko nagiąć zasady, aczkolwiek nigdzie nie piszemy, że to ręka Kuby. W każdym razie sprawa takiego naginania to raczej materiał na osobny temat "Etyka reportażu". Osobiście raczej bym tego nie zrobił, zważywszy na to, że stosunkowo łatwo jest uchwycić Kubę z banknotem w ręku, bo pewnie z kilka razy zdarzyłoby mu się płacić gdzieś komuś za coś...)

48. Kuba stojący na samym środku niczym Kevin sam w XYZ (ruchliwe lotnisko + zagubiony/zamyślony). Można dać lekko dłuższy czas, żeby podkreślić ruch.

49. Jest ok. Osobiście znowu wolałbym kawałek człowieka w kadrze - poczekałbym na to, aż Kuba przyjdzie i zrobił go od pasa w dół + te pojemniczki - to nam dość wymownie zaznacza, że Kubuś bawi się w fotografię. No albo jak sięga ręką po pojemniczki/torbę. Albo jak siedzi gdzieś w kącie i odpoczywa/czeka. Cokolwiek. Nie lubię pustki w reportażu. Nic się nie dzieje. Statyczne, bez wyrazu. Człowieka brak!

50. Dopiero teraz przy tym wypisywanku zauważyłem, że koleś wcina papu. Fota najlepsza jeżeli chodzi o temat reportażu o Kubie, no ale jakbym miał dążyć do ideału, to poczekałbym chwilę, aż ta dłoń z papu będzie minimalnie bardziej widoczna. Albo wychylił się lekko w lewo. Obiekt raczej nie zmienia swojego stanu, chwila nie była megaulotna, można było poprawić kadr/wyczekać. Ale dobrze, dobrze.

51. Jeżeli ta fota miałaby być do tego tematu, to musiałoby być więcej samochodu, no i znowu się powtórzę - kawałek człowieka. Chociaż prawa ręka spoczywająca na kierownicy. Oczywiście najlepiej jakby było aż do twarzy, mogłoby być od tyłu + widoczek przez przednią szybę...

52. Dorgh! Czy TO JEST CIEKAWE? Znak + śnieg. Fajnie.

53. Kolejny debeściak. O to mi właśnie chodzi. Kawał człowieka + czynność. Jest fota. Well done.

54. JEŻELI miałaby się znaleźć w tym reportażu, to powinna być zaznaczona poprzednim zdjęciem jak Kuba siedzi rozprostowany na jakiejś ławeczce/wygląda przez okno chatki/etc. Inaczej jest to tylko i wyłącznie krajobrazowy shot. Ładny, ale o jedną kategorię niżej niż te najlepiej wykonane krajobraziki na CB. Kolorki fajne, ale kadr jakiś dziwny. Za duża dysproporcja ciężaru lewej i prawej strony + chyba leci na prawo.

55. Bardzo dobrze. Intrygujące, że chyba nic nie robi. Aparat na stole, on wpatrzony w niego. Albo w blat. No i koleś po prawej. Fajne. Minusy : leci w prawo. Jeżeli miałbym kombinować, to spróbowałbym umieścić obie postacie w równych odległościach od brzegów kadru - podkreśliłoby to brak kontaktu między nimi i tą pustkę w kawiarni (kawiarni? whateva).

56. Nie mam pomysłu na tą fotę.

57. Ujdzie. Próbowałbym z innego kąta, żeby srebro puszki nie zlewało się ze srebrem garnka. I kolejne co bym próbował : ciasny kadr - garnek+rączka+dłoń+ogień palnika. Jeżeli nie byłoby widać ognia, to bym chyba odpuścił, ale z jedną fotę pewnie bym strzelił mimo to. Tylko po prostu taką just for fun.

58. Nie wiemy kto to, co to, nagle jakiś samochód. Nasz bohater kupił? Wypożyczył? Złapał stopa? Nie wiadomo. A w sumie może w ogóle go tam nie ma? Kolejna fota na którą nie mam za bardzo pomysłu.

59. Więcej wnętrza samolotu. Kombinować z odbiciem.

/KRAJOBRAZ/MIASTO/ETC
(DOKUMENTACJA TEGO, CO WIDZIAŁEM)

47. Ujdzie.
48. Spoko, jest ok.
51. Niczym chińczycy z kompaktami i zwiedzaniem zza autobusowej szyby.
52. Już powyżej mówiłem co myślę o tym zdjęciu. Tutaj tak samo.
54. W miarę fajny krajobrazowy shot. Ładny, ale o jedną kategorię niżej niż te najlepiej wykonane krajobraziki na CB. Kolorki fajne, ale kadr jakiś dziwny. Za duża dysproporcja ciężaru lewej i prawej strony + chyba leci na prawo.
56. Nie widzę szału, no i ta dziwna winieta. Niee!
58. W tej kategorii zdjęcie pasuje całkiem dobrze. Mi się podoba.
59. Takie foty od razu kasuję, a robię tylko po to, żeby się pobawić, zabić nudę w czasie przejazdu/przelotu/etc.

Troszkę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że dość czytelnie nakreśliłem jakbym to widział i teraz już widać dość dokładnie te 3 pomieszane kategorie zdjęć :
-repo o Kubie
-widoczki/miasto/archi/etc warte pokazania
-shoty z wycieczki robione tylko dla siebie/znajomych/...