to jest wywolany raw, bez zadnych masek, zadnych graduated filters czy adjustments brushes. nie moge teraz dokladnie powiedziec bo jest pare tysiecy km od komputera, a zdjecie obrobione bylo pol roku temu, ale raczej poza kontrastem nic nie ruszone. w photoshopie to tylko image size kliknalem![]()
Zdecydowanie za dużo 'clarity'.
ide o zaklad ze nie ma wiecej niz +15. no moze +20. moze probem z monitorem?
spoko loko, generalnie chodziło mi o same kolory w tym zdjęciu jak i wcześniejszych
niektóre z nich (kolory) są w umiejętny sposób zniwelowane kosztem innych, zdjęcia mają przez to w mojej opinii świetny klimat dzięki takiemu zabiegowi.
sorry jezeli napisalem to w troche niezrozumiały sposób - mam nadzieje ze i tak załapałeś =)
chcialbym kiedys opanowac to wlasnie do takiego stopnia zeby swobodnie w tym się poruszać bez względu na histogram. wiedziec to magiczne zestawienie suwakow hehe
to wszystko nie jednego przepisu. ostatnie 2 zdjecia chyba nic nie mialy robione w kolorach akurat.
ale ogolnie zasady sa proste: histogram jest dla forumowych onanistow, odbiorcy nie interesuje jego rozklad tylko ladne zdjecie, wizje koncowa trzeba. miec w trakcie robie zdjecia (lub obrobki), bo krecenie sjwakami na chybil trafil jest bez sensu, dobrze jest znac teorie barw (tutaj ekspertem nie jestem, ale swoje poczytalem) i ogladac duzo zdjec, ale zdjec dobrych, takich co sie kupuje, oglada na wystawach itd. a nie w internecie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
mialo byc "to wszystko nie ma jednego przepisu"
Ostatnio edytowane przez allxages ; 29-01-2011 o 18:06 Powód: Automerged Doublepost
Niestety teraz to ciężko. Na studiach takie rzeczy miałem. To było tak dawno, że nie przypomnę sobie. Ale teoria to teoria. Nie ma znaczenia raczej jaka książka, bo w każdej to samo będzie ;-)
Popytaj może znajomych z ASP albo jakiejś historii sztuki..
Odrazu zaznaczę, nie jestem landszafciarzem, nie mam statywu, filtrów połówkowych i nie wstaje o 5 rano ;-)
Ale że akurat byłem na kole podbiegunowym i okolicach to kilka strzałów popełniłem na pamiątkę, a może komuś się spodobają.
Oczywiście jestem świadom różnych błędów na zdjęciach i wcale wklejając te zdjęcia nie mam emocji w stylu "o jezu, ale to są genialne klatki".
30.
31.
32.
33.
34.
35.
Jak ktoś zainteresowany to trochę więcej wrzuciłem standardowo na bloga:
http://www.far-from-breaking.net/201...t-looks-there/
Mam nadzieję, że komuś z CB się spodoba, a nie tylko znajomym hehe ;-)
31. Co to to pomarańczowe na środku?
33. Tak jasno, że aż asfalt pociemniałNo i prawa strona też nienaturalnie.
35. Trochę syfa, wiadomo. Ciekawe jakby wyszło jakby było centralnie.
Fajne obrazki, aż mi się chce gdzieś jechać.