Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Tamron 19-35 3.5-4.5 - zna ktoś ?

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Dzięki!
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Znalazłem archiwalny wątek: http://canon-board.info/archive/index.php/t-6771.html, ale może ktoś dorzuci jakieś nowe opinie o tym szkle?
    Ale jaki problem był napisać w znalezionym, archiwalnym wątku? Większość osób zauważa "odświeżenia" . A tak to zaśmieciłeś zbędnie forum nowym wątkiem, łamiąc Punkt 3. Regulaminu. Połączyłem.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A tak to zaśmieciłeś zbędnie forum nowym wątkiem, łamiąc Punkt 3. Regulaminu.

O.T.

Zaśmieciłem, złamałem, strasznie zawiniłem. Zabij mnie, aresztuj albo daj dożywotniego bana.

Dla mnie archiwum, to archiwum - tylko do odczytu. Jakby wątek był w innym miejscu, z pewnością bym się podłączył. Może by tak doprecyzować tego świętego graala - Regulamin?

Życzliwość adminów CB, szczególnie dla "nowych", jest wręcz legendarna.
    Ostatnio edytowane przez Eberloth ; 10-09-2009 o 09:42
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Nie no..
    Nie traktuj kolego tego aż tak osobiście. Vitez (pomijając biurokrację i podpieranie się regulaminem ) ma dużo racji. Wątek, bardzo podobny przecież, już istnieje i dużo zdrowiej dla wszystkich obecnych i przyszłych czytaczy byłoby zebrać ten temat w całość.

Wracając do mainstreamu..
    Czy ktoś mógłby coś jeszcze dodać w temacie TOKINY/TAMRONA/SIGMY/COSINY/VIVITARA/PHOENIXA i wszystkich mutacji 19-35?

Moje szkło będzie w Polsce dopiero za dwa tygodnie, a tak jak Eberloth z chęcią złapałbym kolejne opinie.. Czy naprawdę nikt nie używa tych obiektywów?
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Kupiłem tego Tamrona jako pierwszy standardowy zoom do 10D - był najtańszym, niekitowym odpowiednikiem. Rzeczywistość jest taka, że po pół roku zmieniłem go na Sigmę 17-70. Tamron bardzo ładnie rysuje, ale dopiero domknięty do 8-11. Przy pełnej dziurze jest bardzo słabo. Pod światło też bez rewelacji. Nie mówię, że to złe szkło - mam na ścianie kilka bardzo (moim zdaniem) udanych zdjęć. Za tą cenę można spróbować, zwłaszcza, że przy pełnej klatce daje bardzo szeroki kąt, ale trzeba pamiętać, żeby go domykać.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XLesio Zobacz posta
    Wracając do mainstreamu..
    Czy ktoś mógłby coś jeszcze dodać w temacie TOKINY/TAMRONA/SIGMY/COSINY/VIVITARA/PHOENIXA i wszystkich mutacji 19-35?

Moje szkło będzie w Polsce dopiero za dwa tygodnie, a tak jak Eberloth z chęcią złapałbym kolejne opinie.. Czy naprawdę nikt nie używa tych obiektywów?
    Więc bardzo proszę :grin:

Mam Soligora 19-35/3,5-4,5 od kilku miesięcy. Lanszaftów generalnie robię bardzo mało, ale... że wakacje, urlop itd. to miałam okazję wykorzystać to szkło w nieco większym zakresie. Miałam wcześniej przez kilkanaście dni 17-40L i jeśli chodzi o jakość zdjęć, to ja nie widzę różnicy. W budowie różnica duża, ale to akurat mnie kompletnie nie przeszkadza :wink: Mam Phoenixa 100 macro, więc do budowy tych konstrukcji jestem przyzwyczajona (po dwu latach intensywnego użytkowania klekocze tak samo i robi równie dobre zdjęcia :-D).

Jedno co może przeszkadzać to fakt, że 'kręci mordką'. Utrudnia to nieco korzystanie z Cokina, ale i to da się obejść. Chyba obetnę holder i zostawię tylko dwa sloty, będzie mniejszy problem z winietowaniem.

A tak ogólnie - to i tak wolę stałki, więc wymiany Soligora na 17-40L nie przewiduję. Do moich (dość rzadkich) zastosowań jest wystarczający.

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Się rozsypało Dzięki za aktywność!

Seleno
    - nie wiem czy dobrze zrozumiałem.. Mordką kręci soligor, czy phoenix? Zakładam że soligor, bo po co cokin w macro.. Ale to oznacza, że soligor to jednak inna konstrukcja Bo o ile mi widomo, tak tokina jak i tamron ogniskują wewnątrz korpusu, i niczym nie kręcą
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Tamron na pewno nie kręci.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Zablokowany

Domyślnie

....mialem kiedys te tokine (19-35) podpieta do 350D ( kupiona z drugiej reki za 300zl w stanie jak nowa) ale sprzedalem stosunkowo predko; denerowala mnie zmienna ostrosc zdjec w zaleznosci od odleglosci obiektu na ktory sie ostrzylo tj przy foceniu z blisku jakosc zdjec byla super; na wiekszych odleglosciach tj powyzej 1m obraz jaki dawala tokina byl kiepski a przeciez rozchodzi sie o wieksze odl. w szerokim kacie; kupilem bo miala dobre opinie; zycie zweryfikowalo; sprzedalem; kreci mordka ale nie gwintem filtra taki wynalazek uszczelniajacy ...

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XLesio Zobacz posta

Seleno
    - nie wiem czy dobrze zrozumiałem.. Mordką kręci soligor, czy phoenix? Zakładam że soligor, bo po co cokin w macro.. Ale to oznacza, że soligor to jednak inna konstrukcja Bo o ile mi widomo, tak tokina jak i tamron ogniskują wewnątrz korpusu, i niczym nie kręcą
    Dobrze zrozumiałeś :-D
    Soligor 19-35, niestety, mordką kręci. Tokina to chyba będzie inna konstrukcja. Natomiast Soligor, Vivitar, Voigtlander, Dynar, Phoenix i Cosina to jest dokładnie to samo. Przynajmniej w przypadku 100 Macro tak jest, więc analogia nasuwa się sama.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów