Pytanie do mądrzejszych niż ja:-D, ile swiatła zabiera filtr szary ND8x a ile polar kołowy? (generalnie chodzi mi o wpływ na czas naśwetlania)
Pytanie do mądrzejszych niż ja:-D, ile swiatła zabiera filtr szary ND8x a ile polar kołowy? (generalnie chodzi mi o wpływ na czas naśwetlania)
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
Polar 2EV
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
czyżby google znowu wyłączyli?
ND8 to 8 razy mniej światła czyli 2 do potęgi 3 czyli 3 EV czyli 3 pełne przysłony.
Polary różnie od. 1.5 EV do nawet 2.5 EV. Zwykle podają w dokumentacji. :-)
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
A ja jeszcze zadam pytanie: Jak jest napisane, że filtr ma przepuszczalność światła np. 99% - bo takie dane podaje producent, to ile to jest EV? Czy tego nie da rady przeliczyć na EV?
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
To znaczy, że producenci oszukują.
Najlepsze filtry to filtry z powłokami bo redukują odbicia = przepuszczają WIĘCEJ światła pzrez szkło. Najczęściej powłoki robi się z fluorku magnezu (MgF2), dwutlenku krzemu (SiO2) albo dwutlenku Tytanu (TiO2). Grubość tych warstw jest istotna bo fale odbite od granicy powietrze-warstwa i warstwa-szkło powinny się wygaszać wzajemnie czyli być przesunięte w fazie o 180°. Grubość warstwy musi być nieparzystą wielokrotnością jednej czwartej długości fali. Dwutlenek magnezu najsilniej działa na długości fal 400 do 750 nanometrów. Jedna warstwa MgF2 to dla kąta padania 0° średnio 1.5% ODBICIA i ok. 2.5% dla kąta 45°
Uwaga: szkło BEZ POWŁOK na dzień dobry odbija ok 4.25% światła. Dobre szkło optyczne. Okienne powyżej 5%.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
A ja od dawien dawna szukalem kadru, prosta zmiana ustawien, przykladalem wizjer do oka, wciskalem spust i tworzylem zdjecie. A teraz nie wiem czy sie po tym co napisales pozbieram i dalej bede potrafil zdjecia robic
Wszystko nagle stalo sie potwornie skomplikowane dla mnie
Taki zarcik oczywiscie. Podziwiam wiedze Janusz![]()
to znaczy, że możesz to pominąć
to jakiś UV czy Skylight
Powinni Ci płacić za te posty..