Ewentualnie napisz jaką kwotę chcesz przeznaczyć na ten obiektyw iZamieszczone przez karczmarz
jakiego typu zdjęć najwięcej robisz (chciałbyś robić).
Ewentualnie napisz jaką kwotę chcesz przeznaczyć na ten obiektyw iZamieszczone przez karczmarz
jakiego typu zdjęć najwięcej robisz (chciałbyś robić).
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
dziękuję za odpowiedzi. oczywiście chodziło o różnice optyczne a nie design
;-)
jedno wiem, 17-85 nie jest warty swojej ceny.
pozdrawiam
j.
ups, nie w tym wątku dałem odpowiedź.
Podstawowy obiektyw ma służyć do pejzażu (ew. makro, ale widzę, że trudno to połączyć)
Problem jest taki, że mam EOS-a 5 i kupuję 350d. Szkoda mi wyrzucać kasę na obiektyw do 350d, który tylko z nią będzie współpracował. 350d nie jest docelowym body i spodziewam się, że obiektyw EF-S z kolejnym body (cyfrowym) już nie będzie współpracował.
Chcę mieć do tej cyfrówki w miarę przyzwoitą optyke (1 000- 1 200 zł), która pokryałby ogniskową w zakresie 28 - 100 (dla 35 mm).
pozdrawiam
j.
To go sprzedasz razem z 350D...Zamieszczone przez karczmarz
Też się broniłem rękami i nogami przed zcropowanym obiektywem, jednak teraz zaczynam to widzieć inaczej: po co inwestować w szkła kryjące pełną klatkę przy ogniskowych rzedu 17-18mm, kiedy potem na pełnej klatce taki szeroki kąt staje się mało przydatny dla wiekszości przeciętnych tematów.
Zresztą sam zobacz czym się kończy zakup pełnoklatkowego aparatu cyfrowego (w tym przypadku 5D):
http://tinyurl.com/afjol
Z powyższego wynika, że chciałbyś mieć obiektyw 17-65 pokrywający również pełną klatkę. Sorry, ale po prostu takie szkło nie istnieje. I nie tylko za 1000-1200zł, ale w ogóle w przyrodzie nie istnieje.Zamieszczone przez karczmarz
Chcąc pokryć taki zakres ogniskowych dla 35mm musisz liczyć się z dwoma szkłami. Dla przykładu niezły będzie duet Tamronów: 17-35/2,8-4 oraz 28-75/2,8. U Sigmy znajdziesz analogiczne szkła o zbliżonych ogniskowych. Z Canona conajmniej jedna L-ka (17-40/4) oraz jakieś drugie szkło o ogniskowej od 28/35mm do około 70mm.
Z macro nie ma juz takiego problemu. Popularne setki macro (Canon, nowa Tokina, Sigma 105) dobrze się sprawdzają zarowno na pełnej na klatce jak i APS-C. 50-siątki macro (Canon, Sigma) zapewne również.
Pozdrowienia,
Tomek
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 17-11-2005 o 10:32
Jeżeli nie pasuje Ci (nie tylko Tobie) 17-85 to niestety ale jak napisał Gwozdzt nie "obskoczysz" tego zakresu jednym szkłem. Dwoma owszem ale wchodzisz wówczas w inny pułap cenowy. Albo ogranicz wymagania, albo dozbieraj więcej kasy.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
dzięki za odpowiedzi.
pozdrawiam
j.