Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Canon 18-50 czy 18-50 USM

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    ten test ma taki sam sens jak pytanie zadane przez autora ))))
    Śmiem się nie zgodzić. Pytanie było o różnicę, ale nigdzie nie wskazane, że optyczną. Różnica przecież jest - w hałaśliwości i szybkości AF.

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    w takim razie po jaka cholere robi sie te wszystkie test? paranoja
    A to juz inny temat...
    Ja bym to widział tak: robisz zdjecia i ważne jest czy Ty/ znajomi/ klienci/ redakcja*(niepotrzebne skreślić) mają jakieś zastrzeżenia do jakości. Jeśli nie to jest OK.
    Gdy ktoś zaczyna narzekać, to masz podstawy, by szukać lepszego szkła.

Pozdrowienia,
    Tomek

Coś już napisał Awatar karczmarz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dziękuję za odpowiedzi. oczywiście chodziło o różnice optyczne a nie design
    ;-)
    jedno wiem, 17-85 nie jest warty swojej ceny.

pozdrawiam
    j.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ups, nie w tym wątku dałem odpowiedź.
    Podstawowy obiektyw ma służyć do pejzażu (ew. makro, ale widzę, że trudno to połączyć)
    Problem jest taki, że mam EOS-a 5 i kupuję 350d. Szkoda mi wyrzucać kasę na obiektyw do 350d, który tylko z nią będzie współpracował. 350d nie jest docelowym body i spodziewam się, że obiektyw EF-S z kolejnym body (cyfrowym) już nie będzie współpracował.
    Chcę mieć do tej cyfrówki w miarę przyzwoitą optyke (1 000- 1 200 zł), która pokryałby ogniskową w zakresie 28 - 100 (dla 35 mm).

pozdrawiam
    j.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karczmarz
    ups, nie w tym wątku dałem odpowiedź.
    Podstawowy obiektyw ma służyć do pejzażu (ew. makro, ale widzę, że trudno to połączyć)
    Problem jest taki, że mam EOS-a 5 i kupuję 350d. Szkoda mi wyrzucać kasę na obiektyw do 350d, który tylko z nią będzie współpracował. 350d nie jest docelowym body i spodziewam się, że obiektyw EF-S z kolejnym body (cyfrowym) już nie będzie współpracował...
    To go sprzedasz razem z 350D...
    Też się broniłem rękami i nogami przed zcropowanym obiektywem, jednak teraz zaczynam to widzieć inaczej: po co inwestować w szkła kryjące pełną klatkę przy ogniskowych rzedu 17-18mm, kiedy potem na pełnej klatce taki szeroki kąt staje się mało przydatny dla wiekszości przeciętnych tematów.
    Zresztą sam zobacz czym się kończy zakup pełnoklatkowego aparatu cyfrowego (w tym przypadku 5D):
    http://tinyurl.com/afjol
    Cytat Zamieszczone przez karczmarz
    Chcę mieć do tej cyfrówki w miarę przyzwoitą optyke (1 000- 1 200 zł), która pokryałby ogniskową w zakresie 28 - 100 (dla 35 mm).
    Z powyższego wynika, że chciałbyś mieć obiektyw 17-65 pokrywający również pełną klatkę. Sorry, ale po prostu takie szkło nie istnieje. I nie tylko za 1000-1200zł, ale w ogóle w przyrodzie nie istnieje.
    Chcąc pokryć taki zakres ogniskowych dla 35mm musisz liczyć się z dwoma szkłami. Dla przykładu niezły będzie duet Tamronów: 17-35/2,8-4 oraz 28-75/2,8. U Sigmy znajdziesz analogiczne szkła o zbliżonych ogniskowych. Z Canona conajmniej jedna L-ka (17-40/4) oraz jakieś drugie szkło o ogniskowej od 28/35mm do około 70mm.
    Z macro nie ma juz takiego problemu. Popularne setki macro (Canon, nowa Tokina, Sigma 105) dobrze się sprawdzają zarowno na pełnej na klatce jak i APS-C. 50-siątki macro (Canon, Sigma) zapewne również.

Pozdrowienia,
    Tomek
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 17-11-2005 o 10:32

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jeżeli nie pasuje Ci (nie tylko Tobie) 17-85 to niestety ale jak napisał Gwozdzt nie "obskoczysz" tego zakresu jednym szkłem. Dwoma owszem ale wchodzisz wówczas w inny pułap cenowy. Albo ogranicz wymagania, albo dozbieraj więcej kasy.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dzięki za odpowiedzi.

pozdrawiam

j.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów