Witam ponownie,
Proszę o informacje czy pomiędzy nw. obiektywami istnieje istotna różnica Canon 18-50 czy 18-50 USM?
Zastanawiam się nad zakupem 17-85 IS, ale nie wiem czy nie wystarczą powyższe?
pozdrawiam
j.
Witam ponownie,
Proszę o informacje czy pomiędzy nw. obiektywami istnieje istotna różnica Canon 18-50 czy 18-50 USM?
Zastanawiam się nad zakupem 17-85 IS, ale nie wiem czy nie wystarczą powyższe?
pozdrawiam
j.
Ewentualnie proszę o sugestie co do podstawowego obiektywu?
nie ma takiego canona. Jest 18-55. 18-50 to Sigma
Chyba 18-55 i 18-55 USM? W sensie KIT i KIT USM?
Roznica jest taka ze KIT USM ma silnik ultradzwiekowyale to chyba sie domysliles.
Ktos kiedys mowil ze wersja USM jest minimalnie slabsza optycznie, ale i tak nie jest to wyczynowe szklo i nie powinno to byc zauwazalne...
ale mi sie podoba to okreslenieZamieszczone przez pazurek
![]()
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh
Canony są do 55mm. Czyli EF-S18-55 czy EF-S18-55 USM?Zamieszczone przez karczmarz
USM powoduje w tym przypadku tylko trochę szybsze i mniej hałaśliwe działanie autofokusa. Innych różnic nie ma.
Różnice w optyce moga wynikać z nierównej jakości poszczegolnych egzemplarzy, ale USM nie ma tutaj nic do rzeczy.
Zależy do czego ma wystarczać. Są tacy, którym wystarcza nawet dekielek od korpusu z przewierconą dziurką (hint: pinhole)Zamieszczone przez karczmarz
Jesli nie Canon 18-55, to wybór jest taki:Zamieszczone przez karczmarz
http://canon-board.info/showthread.p...7042#post97042
a jesli nie musi być zoom, to ja bym jako stały "standardzik" zaproponował EF28/1,8 lub tańsza wersję EF28/2,8, bądz też Sigmę 30/1,4
Pozdrowienia,
Tomek
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 16-11-2005 o 14:39
Czy taki test ma jakikolwiek sens? Jakby wziąć do testu inne egzemplarze to może przecież wyjść zupełnie co innego.Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
W świetle tak wielu doniesień o nierównej jakości poszczególnych egzemplarzy eLek chyba nie wierzysz, że kity są stabilne??
Pozdrowienia,
Tomek
ten test ma taki sam sens jak pytanie zadane przez autoraZamieszczone przez gwozdzt
))))
w takim razie po jaka cholere robi sie te wszystkie test? paranoja![]()
Śmiem się nie zgodzić. Pytanie było o różnicę, ale nigdzie nie wskazane, że optyczną. Różnica przecież jest - w hałaśliwości i szybkości AF.Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
A to juz inny temat...Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Ja bym to widział tak: robisz zdjecia i ważne jest czy Ty/ znajomi/ klienci/ redakcja*(niepotrzebne skreślić) mają jakieś zastrzeżenia do jakości. Jeśli nie to jest OK.
Gdy ktoś zaczyna narzekać, to masz podstawy, by szukać lepszego szkła.
Pozdrowienia,
Tomek