Strona 103 z 129 PierwszyPierwszy ... 35393101102103104105113 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 021 do 1 030 z 1282

Wątek: Eos 60D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zabierałem to szkło ma wycieczki, i dalsze plany zawsze wychodziły mydlane, bez wzg. na przysłonę. Trzeba popytać "forumowych mądrali" o związek ostrości tegosz szkła z odl. od przedmiotu. Jest to chyba ob. do zastosowań "typowych" (np. szeroki portret).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    pomorskie

Domyślnie

Być może, ja kupiłem to szkiełko głównie z myślą o portretach. Niemniej oczekuję, że odsuwając się na 3-4 m w celu ujęcia całej sylwetki jednak trafi tam gdzie chcę

Zaobserwowałem coś bardzo ciekawego dzisiaj. Przełączyłem się z ciekawości na tryb LiveView i aparat trafia w punkt, jest już fajnie z ostrością od 1.8. Przełączałem się kilka razy z trybu LV na zwykły robiąc na przemian zdjęcia (na f2.0) w ten sam punkt z odległości ok. 2,5m. AF w LV trafiał za każdym razem, normalnie (bez LV) praktycznie nigdy.

Jestem kompletnie zbity z tropu, ponieważ do tej pory myślałem, że to wina obiektywu. Czy ktoś wie w czym rzecz? Wiem, że LV działa na trochę innej zasadzie ale czy to ma coś do rzeczy? Z LV nie mam zamiaru dużo korzystać, nie po to kupuje się lustrzanki. Takich problemów z celnością to nie było nawet na dziadku 350D ze słabymi obiektywami :/

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ticalion Zobacz posta
    Być może, ja kupiłem to szkiełko głównie z myślą o portretach. Niemniej oczekuję, że odsuwając się na 3-4 m w celu ujęcia całej sylwetki jednak trafi tam gdzie chcę
    Masz rację , powinno ostrzyć prawidłowo i kropka !

Cytat Zamieszczone przez ticalion Zobacz posta
    /.../
    Zaobserwowałem coś bardzo ciekawego dzisiaj. Przełączyłem się z ciekawości na tryb LiveView i aparat trafia w punkt, jest już fajnie z ostrością od 1.8. Przełączałem się kilka razy z trybu LV na zwykły robiąc na przemian zdjęcia (na f2.0) w ten sam punkt z odległości ok. 2,5m. AF w LV trafiał za każdym razem, normalnie (bez LV) praktycznie nigdy.

Jestem kompletnie zbity z tropu, ponieważ do tej pory myślałem, że to wina obiektywu. Czy ktoś wie w czym rzecz? Wiem, że LV działa na trochę innej zasadzie ale czy to ma coś do rzeczy? Z LV nie mam zamiaru dużo korzystać, nie po to kupuje się lustrzanki. Takich problemów z celnością to nie było nawet na dziadku 350D ze słabymi obiektywami :/
    Znalazłeś sposób na prowizoryczne obejście problemu , ale to oczywiście nie rozwiązuje sprawy.

O działaniu układów AF można poczytać choćby tu : http://alphacorner.eu/index.php/co-t...fazy-autofokus

Czy problem jest ze szkłem , czy z body mogą pokazać dopiero testy korpusu z innymi obiektywami , no i podpięcie obiektywu pod inny aparat.

Jak dotąd nie słyszałem żali na pracę układu AF 60-ki , a o kłopotach z 50 1.8 wiele razy ... , tyle że zawsze ktoś jako pierwszy musi w końcu mieć pecha :sad:.
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    pomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez greg7878 Zobacz posta
    (...) tyle że zawsze ktoś jako pierwszy musi w końcu mieć pecha :sad:.
    Wcale bym się nie zdziwił znając moje szczęście do aparatów

Chętnie sprawdziłbym inny obiektyw i przestrzelił mój na innej puszce, tyle że znajomi blisko to albo z Nikonami albo z Sony. Może jest tutaj z forum z okolic Starogardu Gdańskiego, komu mógłbym postawić kawę/piwo, trochę pogadać i przy okazji można byłoby przestrzelić sprzęt?

Domyślnie

witam, od wczoraj stalem sie mysle, ze szczęsliwym posiadaczem 60D na początek ze standardowym obiektywem kItowym EF-S 18-55 iS. Moja przygoda z lustrem dopiero sie zaczyna wiec jestem amatorem. Kupiłem aparacik w MediaMarkt w promocji bez VAT mysle, że dobra cena bo 3251,00 zł brałem go z pełną świadomością (odstatni model ze szklanej gabloty tzw. wystawowy - pozostałe tego samego dnia wyprzedali) Sprzedwcy poinformowali mnie, że znajduje sie on tam od ok. 3 miesiecy. nie nosił zadnych śadow uzytkownia, poza brakiem foli na wyswietlaczu. po Uruchomieniu w domu zobaczyłem date 08.06.2010 w menu dane akumulatora było jakieś 606 zdjęc i akumulator rozladowany. Kupiłem nową karte i zainstalowałem ja, po wlożeniu jej i zrobieni ok 80 zdjęc zgrałem je do komp. i zobaczyłem numeracje IMG_6260 - itd.
    Akceptuje to 606 zdjęc które zrobili moze klienci w Media przez te 3-4 miesiące oglądając ten aparat jest to normalne sam zrobilem ok 30 w sklepie. Ale skąd numeracja od 6260 - w ustawieniach jest narastajaco. Może żeczywiście sprzedawca włożył karte swoja i przejeło z niej numeracje - bo przeszło 6000 zdj w sklepie to tak mało realne - w jaki spsób moge sprawdzic ilość wykonanych migawek?? - widze ze powyźej podawalisie program w LINUX-ie nie mam i nie umiem go obsłużyć, zainstalwałem program OPANDA PowerExif ale nie obsługuje - 60D. Proszę o pomoc bo nie daje mi to spokoju -moge jeszcze oddac aparat - tylko troche szkoda bo wszysto z nim ok.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MAYYERS Zobacz posta
    ...w jaki spsób moge sprawdzic ilość wykonanych migawek??
    Wypróbuj - http://www.astrojargon.net/EOSInfo.a...ookieSupport=1

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Dzięki ale z 60D nie działa - może jakis inny pomysł

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Zerknij tutaj - http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=333
    pochodzi z - http://canon-board.info/showthread.php?t=37821&page=34

Pozdrówka!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    P.S. w tym samym wątku post #340
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 03-05-2011 o 16:20 Powód: Automerged Doublepost

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Domyślnie

Dzieki za informacje : przetestowałem ale mimo dogrania- aktualizacji pliku EDSDK.dll do EOSInfo pokazuje ciągle: Shutter Count 0 - wiec niestety jak widac i ta opcja nie działa i nie zlicza w CANON 60D.
    Na pewno jest jakś sposób skoro serwisy moga sprawdzić ... . Skoro na LINUX działa to na windows też musi - Tylko jak ???

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Zainstaluj jakiegoś prostego linuxa lub odpal wersję "portable" lub liveCD,
    będzie szybciej niż zabawa w ciuciu-babkę w Windowsie.

A może ktoś z Twoich kumpli/znajomych korzysta lub jest obeznany z Linuxem???

Pozdrówka!

Strona 103 z 129 PierwszyPierwszy ... 35393101102103104105113 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów