Strona 99 z 129 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 981 do 990 z 1282

Wątek: Eos 60D

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez greg7878 Zobacz posta
    Grube albumy za zdjęciami .

Piszę wyłącznie o moich doświadczeniach i do żadnych przepychanek nie dam się sprowokować :wink: . Zawsze znajdzie się ktoś o odmiennym zdaniu , szkoda zdrowia.
    Ale dlaczego zaraz przepychanki albo grozba utraty zdrowia.

Zglaszam odmienne zdanie (bo jeszcze by ktos dal sie wprowadzic w blad) poparte testami (nie tablic tylko plenerow w poludnie), ze 20D glownie przegrywa z nowszymi puszkami wlasnie slabym DR czyli przepalami w swiatlach.

Chyba, ze 20D jest o wiele gorsze niz 350D....

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Marsa Alam

Domyślnie

ajtam światła, mnie bardziej martwi co tam się w cieniach dzieje przy lekko niekko niedoświetlonej focie
    400D, MZ-5N, RZ67ProII Hung!

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta

Zglaszam odmienne zdanie (bo jeszcze by ktos dal sie wprowadzic w blad) poparte testami (nie tablic tylko plenerow w poludnie), ze 20D glownie przegrywa z nowszymi puszkami wlasnie slabym DR czyli przepalami w swiatlach.

Chyba, ze 20D jest o wiele gorsze niz 350D....
    Cytat Zamieszczone przez Kagyu Zobacz posta
    ajtam światła, mnie bardziej martwi co tam się w cieniach dzieje przy lekko niekko niedoświetlonej focie
    Obawiałem się , że w wątku o Eosie 60d znowu się zacznie jałowa dyskusja.

20d nie miałem okazji używać :sad: , ale każdy ma prawo do swoich poglądów , najlepiej wynikających z własnego doświadczenia praktycznego. Syntetyczne testy mało mnie interesują.

Dla mnie aparat fotograficzny to tylko narzędzie i ode mnie zależy , jaki będzie finalny efekt mojej pracy.
    Moje doświadczenie nauczyło mnie , że dowolnym body którym fotografowałem począwszy od Eosa 350d aż do chwili obecnej mogłem osiągnąć zamierzony efekt na zdjęciu. Jeśli było coś nie tak , winą obarczałem siebie , bo to ja sobie nie poradziłem. Aparaty i oprogramowanie zawsze miały swoje ograniczenia i to ode mnie zależy jak sobie z nimi radzę.

Przepały , niedoświetlenia ?
    Czasem są nie do uniknięcia , ale bardzo łatwo zrzucić winę na kiepski aparat ( przyznam , początkowo też tak robiłem ).

Wiem , że piszę mało popularne tezy , ale właśnie tego nauczyło mnie ładnych kilka lat fotografii.
    Oczywiście , nikt nie musi się ze mną zgadzać ... , ale też nikogo świadomie nie próbuję wprowadzić w błąd.

Dałem się podpuścić , ale poprawię się.
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Marsa Alam

Domyślnie

hehehhehehe :-D
    Posłałem Ci maila na priv ale cos nie dochodzą moje wiadomości > kubacydzik@gmail.com podeślij mi proszę te rawy o których mówiłeś wcześniej

Ze swojego kilkuletniego doświadczenia pracy na 1ds (I i II) oraz przystawkach phase one i sinar wyciągnąłem jeden istotny wniosek > lepiej przepalić niż niedoświetlić. W warunkach około "studyjnych" nie stanowi to żadnego problemu i ZAWSZE przepalałem rawa o 1/2 lub całą działkę. Ok, taki raw przycięty później gorzej oddaje walory tonalne ludzkiej skory ale nie mamy takiej jazdy w cieniach pt "szare plamy pod brodą" itp.

Warunki w których obecnie fotografuje postawiają wiele do życzenia. W przypadku 400d przy iso800 i lekkim niedoświetleniu wyciągniecie jakiegokolwiek szczegółu z cienia kończy się totalną klapą
    400D, MZ-5N, RZ67ProII Hung!

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kagyu Zobacz posta
    hehehhehehe :-D
    Posłałem Ci maila na priv ale cos nie dochodzą moje wiadomości > kubacydzik@gmail.com podeślij mi proszę te rawy o których mówiłeś wcześniej
    Wszystkim , którzy prosili o Rawy wysłałem je , Tobie oczywiście również.
    Jeśli do Ciebie nie doszły , wysyłam jeszcze raz ( będą 3 e-maile ).
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Wszystkim , którzy prosili o Rawy wysłałem je , Tobie oczywiście również.
    Jeśli do Ciebie nie doszły , wysyłam jeszcze raz ( będą 3 e-maile ).
    Wielkie dzieki za fotki

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Obawiałem się , że w wątku o Eosie 60d znowu się zacznie jałowa dyskusja.
    [...]
    Wiem , że piszę mało popularne tezy , ale właśnie tego nauczyło mnie ładnych kilka lat fotografii.
    Oczywiście , nikt nie musi się ze mną zgadzać ... , ale też nikogo świadomie nie próbuję wprowadzić w błąd.

Dałem się podpuścić , ale poprawię się.
    Nie rozumiem dlaczego jałowa dyskusja? To jest bardzo istotne i w samym środku tematu tego wątku. Czy to możliwe , że jedno z najnowszych body Canona, 60D, miałoby gorszy DR niż puszka sprzed 6 lat? Czy warto kupować gorszy po tym względem obrazek ?

Nie ma żadnych wątpliwości, że nie wprowadzasz nikogo świadomie w bląd, po prostu sie mylisz. Twoja teza jest nie tyle mało popularna co subiektywna.

Pomiar czy ocena DR to trudna sprawa, bo jest nierozłączna z oceną szumów. Jeżeli bardziej Ci się podobają pod względem zakresu tonalnego zdjęcia z 350D, to dobrze, ale musisz zaakceptować, że jest to bardzo subiektywna ocena i większość (w tym ja) ocenia subiektywnie dokładnie na odwrót.

Z reguły bład popełniany przy takich ocenach jest taki, że obrazki oglądane są przy tym samym rozmiarze pikseli np. 100%, co oznacza mniejsze powiększenie dla matryc o mniejszej rozdzielczości. W mniejszym powiększeniu szum wygląda lepiej.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Z reguły bład popełniany przy takich ocenach jest taki, że obrazki oglądane są przy tym samym rozmiarze pikseli np. 100%, co oznacza mniejsze powiększenie dla matryc o mniejszej rozdzielczości. W mniejszym powiększeniu szum wygląda lepiej.
    No to pozostaje pytanie w jakim celu robimy zdjecia? Czy na billboardy czy do ogladania w domowym zaciszu. Jeżeli przy tym drugim, to raczej zawsze bedziemy ogladać zdjęcia pomniejszone... Oczywiście pomijak kwestie kadrowania post-procesowego itd.

Ja (amator) generalnie staram się skupiać na samej kompozycji niż powiększaniu zdjęć i szukaniu szumów itd, aczkolwiek nie można przesadzać w druga stronę. Oczywiście pomijam kwestie balansu bieli ostrości itd, które moim zdanie sa również częścia kompozycji i musza być prawidłowo zestrojone.
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Jeżeli bardziej Ci się podobają pod względem zakresu tonalnego zdjęcia z 350D, to dobrze, ale musisz zaakceptować, że jest to bardzo subiektywna ocena i większość (w tym ja) ocenia subiektywnie dokładnie na odwrót.
    Znakomicie zdaję sobie z tego sprawę ! Na Canon Board mało piszę , ale dużo czytam , wiem jakie dominują tutaj poglądy.

Czy to możliwe , że jedno z najnowszych body Canona, 60D, miałoby gorszy DR niż puszka sprzed 6 lat? Czy warto kupować gorszy po tym względem obrazek ?
    Pozostańmy przy tym , że 350-ka mimo swojego sędziwego wieku w doświadczonych rękach potrafi produkować zdjęcia nie odbiegające od współczesnych aparatów.
    No i nie przesadzajmy , 60-ka ma naprawdę wiele zalet i 350-ki nawet nie wypada do niej porównywać.

Twoja teza jest /.../ subiektywna.
    Fakt. Tyle ,że tak mi wychodzi z fotografowania i obróbki RAW-ów kilkoma korpusami Canona.

Nie ma żadnych wątpliwości, że nie wprowadzasz nikogo świadomie w bląd, po prostu sie mylisz.
    Może i tak , ale do zmiany zdania przekonają mnie jedynie osobiście wykonane zdjęcia. Taki już jest mój uparty i krnąbrny charakter.

Pozdrawiam.

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Canon zaktualizował oprogramowanie wewnętrzne modelu EOS 60D.
    Aktualizację można pobrać :

http://www.usa.canon.com/cusa/consum...ersAndSoftware

klikając na przycisk ,,Drivers & Software".

Ja już zaktualizowałem , wszystko poszło OK :-D , tak na szybko aparat działa równie dobrze jak przed zmianą softu ( znaczy , że nic nie skopali :wink: ).

Strona 99 z 129 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów