Cytat Zamieszczone przez orix Zobacz posta
Jest spora różnica w wielkości 60d a 400d ? Powiem szczerze ze nigdy nie mialem w ręku aparatu serii XXd, mam 400d z gripem
Mam i 400d i 60d. Koledzy mają rację sprawa ma się tak że
- 400d samo źle leży mi w ręce. Spada mały palec prawej reki, jest lekki i z cięższym obiektywem źle się pracuje. Po dołożeniu lampy - można nabawić się kontuzji nadgarstka po 1h noszenia sprzętu.
- problemy powyższe rozwiązuje dodanie gripa. Obniża sie środek ciężkości aparatu (zestawu aparat+lampa+szkło). Nie spada już palec jest bardzo stabilnie.
- 60d - mieści się pomiędzy gołym 400d a zagripionym. Jak dla mnie jest na tyle duży że nie spada palec prawej reki. Poza tym sam uchwyt (prawa ręka na aparacie) jest masywniejszy (zarówno dłuższy, szerszy i wyższy) i dużo pewniej się czyje człowiek jak trzyma aparat. Porównując cały zestaw czyli 60d+obiektyw+lampa jest minimalnie mniej wygodny w trzymaniu niż 400dz gripem w podobnym zestawie. Jednak sterowanie aparatem (osławiona ergonomia) przemawiają na plus, duży plus.

Wagowo 400d+grip z bateriami wazy chyba tyle samo co samo body 60d - ja nie czuję różnicy. Mam nadzieję że pomogłem