"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Panowie tylko przypominam że pitolnica w temacie nowego 5D znajduje się w innym miejscu.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
6d, 50 1,8 STM, 16-35 f4 IS L, 24-105 f4 IS L ,85 1,8 USM, 70-200 f4 IS L, pleśniaczki, itepe...
w tych 90% ok 99% właścicieli 50D:wink:
ostatnio w sklepie photo przypadkowo byłem świadkiem rozmowy klienta z sprzedawczynią na temat 60D. Starszy pan stwierdził że ten nowy 60D to straszna chała co zresztą można przeczytać w internecie i on sobie nie wyobraża jakby mógł pójść w góry z takim aparatem - no przecież jak uderzy w skałę to wszystko w mak. Nie miałem odwagi i czasu zapytać czy standardowo tak się wykorzystuje sprzęt i obija o skały.
wracając do sedna tematu to uważam i jestem przekonany do 60D - brak mikroregulacji i magnezu w obudowie nie stanowi dla mnie problemu. Mogli uszczelnić ale z tego co wyczytałem w spec to nawet 7D nie jest szczelny.
pozdrawiam
DS
w 60d Canona denerwuje mnie całkiem inna rzecz
Brak konsekwencji w oznaczeniach produktów firmy.
Idziesz do salonu Lambo i słyszysz, że jest nowa maszyna o nazwie "Lamborghini Aventador".
Wiesz, że ta firma nazywa swoje modele nazwami sławnych byków np Gallardo i sa to maszyny o specyficznej budowie i mocy.
A tu wyjeżdza autko compact.Całkiem nowy produkt 200KM i max 200km/h,
Wygodny,z ekologicznych ale mocnych materiałów, silnikiem elektrycznym i nowoczesny,aż do bólu(lekki bez użycia zbędnych, a drogich metali).
A że nazywa się tak ...jak seria mocarnych starych spalinowców to chwyt marketingowy,drobiazg,lub niedopatrzenie
60d to naprawde bardzo dobry aparat.
LCD nawet może byc(nie trzeba używać)
Ale jedno jest naprawde denerwujace
Zastosowanie tak sporych zmian w stosunku do 50d i ciągnięcie dalej tego dwucyfrowego nazewnictwa...to marketingowy wstyd.
Pamiętacie model 1000d?
Tu firma zachowała klase.
Podobnie jak dokładając literkę "N"do 1dMark II(nie nazwali go już 1dMarkIII mimo sporych zmian)
Charakterystyka nazewnictwa była prosta
1000d-amatorskie body z max okrojonymi funkcjami(najtańsze)-plastik.
XXXd-amatorskie body (modele coraz bardziej bogate w funkcje)-plastik.
XXd-półprofesjonalne body (modele coraz bardziej bogate w funkcje)-magnez
Xd-prodesjonalne body(modele coraz bardziej bogate w funkcje)-magnez
1Dxx-reporterskie body(modele coraz bardziej bogate w funkcje)-magnez
Gdyby Canon oznaczył 60d na 600d sprawa byłaby prosta.
Oczywiście przykład modeli 1000d i 300d nie oznacza ,że im mniej "X"tym lepszy sprzęt.
I na koniec podsumuje to tak
Miałem już troche aparatów .350d,450d(już u kolegów)
Teraz mam 50d i 1DMkIIN.
I jak ide z tymi dwoma w plecaku + pare szkieł ,flash itd udokumentować impreze i widząc kumpla biegającego swobodnie z moją byłą 350d po sali to obcierając pot z czoła po jedynce przy oku i obijającej sie o biodra 50d marzy mi się dobra komórka z aparatem.Aparatem zrobie fotki,a fonem zadzwonie do psychiatry
Nabywcom 60d życze mase udanej zabawy i wspaniałych fotografii
Powyższe tekst jest prywarną myślą amatora i zastrzegam sobie możliwośc braku racji.
ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
2x dSLR (Canon)
A mnie zastanawia co innego. W ilu wątkach jeszcze i ile razy będziesz się chciał podzielić tymi światłymi spostrzeżeniami?![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner