Strona 88 z 129 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 871 do 880 z 1282

Wątek: Eos 60D

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta
    Ja na pewno się nie przesiądę na 60D ani nawet na 7D.
    Dla kogoś kto już zasmakował w fotografii i obecnie foci na 50D kolejnym krokiem będzie pełna klatka.

Ja obecnie przesiadłbym się jedynie na 5D mk II.
    No widzisz, jak dla mnie odpada 5D - głównie z powodu trybu seryjnego oraz AF...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    No widzisz, jak dla mnie odpada 5D - głównie z powodu trybu seryjnego oraz AF...

Pozdrówka!
    Poczekaj jak ogłoszą następcę 5D mk2. Plotka niesie, że zarówno tryb seryjny jak i AF będą poprawione... Jedynie cena pewnie dobije.
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta
    Poczekaj jak ogłoszą następcę 5D mk2. Plotka niesie, że zarówno tryb seryjny jak i AF będą poprawione... Jedynie cena pewnie dobije.
    Wiem, wiem... czytałem plotki... obiecujące bardzo są

Ujmę to tak - 7D z matrycą FF plus gibany LCD i GPS - wtedy jestem skłonny,
    jako posiadacz 50D, zainteresować się taką puszką. Inaczej... dobrze mi z tym, co mam

A cena... jak zwykle pojęcie względne

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Panowie tylko przypominam że pitolnica w temacie nowego 5D znajduje się w innym miejscu .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar photogambler
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KacperP Zobacz posta
    Będę musiał popaść w depresję i to już w pierwszym poście, bo kupiłem 60D przed nabożnym zasugerowaniem się zmasowaną krytyką jaka tu się odbyła.
    Wcześniej zdarzało mi się używać 350D i wtedy "zachorowałem" na potencjał lustrzanek. 60D to moja pierwsza własna lustrzanka do prywatnej wyłącznej dyspozycji.
    Jako że nie czytałem tego wątku przed zakupem i przełamałem się dopiero teraz mam swoje subiektywne, "nieprofesjonalne" i wstępne spostrzeżenia o samym sprzęcie i opiniach z forum:

1. Obudowa nie jest ze stopu magnezowego.
    Z tego co czytałem/słyszałem 60D ma aluminiową ramę i korpus z poliwęglanu z podkładem z włókna szklanego. Zdziwilibyście się jakie urządzenia profesjonalne w kategorii "heavy-duty" mają taką konstrukcję i jest im z tym dobrze. Próby wytrzymałości jakie zrobił Kai z DigitalRevTV dają do myślenia.
    Dla mnie to halo wokół magnezowej obudowy to fetyszyzm.

2. Ruchomy ekran.
    To że lustrzanki Canona dotąd go nie miały nie znaczy że wcześniej było lepiej. To jedynie złudzenie dobrej tradycji.
    Dość zauważyć że wewnętrzny sprzeciw wobec zmian przybiera nawet formy pogardy i lekceważenia, np. sugestii że taki wychylany ekran jest przeznaczony do "słitaśnych" autoportretów na facebooka.
    To tak jakby argumentować wyższość pałeczek nad widelcem, bo "widelec jest do dłubania w zębach"... po prostu uprzedzenie z powodu przyzwyczajenia bez użycia logicznej refleksji.
    Dawniej zmarnowałem albo zepsułem WIELE okazji na fajne zdjęcie przez to że potrzeba było trzymać aparat bardzo wysoko albo bardzo nisko. 60D "uratował mnie" przed dylematem w zakupie bo był zarówno ruchomy ekran, a jednocześnie to nadal była lustrzanka Canon. Na argument o tym że ruchomy ekran jest "nieprofesjonalny" jestem nieprzemakalny. Nie ma argumentów za, a przeciwko takiemu widzimisię jest spory rynek DROGICH akcesoriów które ratują w sytuacjach gdzie taki ekran się przydaje.
    Jeszcze mam jedną sztuczkę w 60D. Odchylam sobie czasem ekran na bok, aby wygodniej sobie przyłożyć wizjer do oka. Wgłębienie pozostawione przez odchylony ekran daje lepszy komfort takiego przyłożenia. Możliwość ukrycia ekranu to też nie byle co.

3. Brak regulacji micro AF.
    Jak dotąd nie dane mi było się tym przejmować.
    Mam na razie tylko canonowskie EF-S 17-85 4-5.6 IS USM oraz EF 28/1.8 USM.

4. SD zamiast CF.
    Dla posiadaczy kolekcji CF to może być faktycznie irytująca sprawa.
    Ja nie miałem tej okoliczności a mając do wyboru CF czy SD wolałbym SD i tak. Konstrukcja złącza CF mnie niepokoi możliwością zgięcia nóżki.

5. Kręcenie filmów.
    Zdjęcia to uchwycenie chwili, tego co widzimy. Są rzeczy nie do uchwycenia zdjęciem i wtedy możemy coś utrwalić filmem. Mi to pasuje i się przydaje.
    W przypadku Canona kręcenie filmów zostało zrobione dostatecznie poważnie aby zatrząść całym profesjonalnym rynkiem oraz stworzyć nowe rynki.
    Nie muszę w tym punkcie niczego udowadniać. Sprawy poszły już za daleko aby polemizować "tak czy nie".

Z własnych spostrzeżeń i porównań:
    -Jestem zadowolony z postępu w jakości zdjęć na wyższych ISO. Jest też AutoISO, i można też ustawić maksymalną dozwoloną wartość ISO dla tej funkcji. Wcześniej ostrożnie używałem do 400, ale nie mam już obaw przed 1600 a czasem nawet 3200.
    Wychodząc z założenia że chcę robić zdjęcia, to taki postęp wydaje mi się ważny.
    -Mocny akumulator. Ostatnio na koncercie zrobiłem ok. 600 zdjęć oraz minutę filmu 1080p25. Ze 100% akumulator zszedł do 64%. Warunki były korzystne, czyli wnętrze, obiektyw bez IS, minimalne korzystanie z LV a flash tylko dwa razy. Wynik jednak nadal mnie cieszy.

Na razie tyle mi przyszło do głowy.

Pozdrawiam
    DZIĘKI!!! nareszcie COŚ KONKRETNEGO sie dowiedzialem od <usera>.90% tego wątku jest o niczym.Dywagacje - prosze zajrzec do slownika co to slowo znaczy:-) B.prosze wlascicieli 60d o takie wlasnie uwagi.Dziekuje!
    6d, 50 1,8 STM, 16-35 f4 IS L, 24-105 f4 IS L ,85 1,8 USM, 70-200 f4 IS L, pleśniaczki, itepe...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photogambler Zobacz posta
    DZIĘKI!!! nareszcie COŚ KONKRETNEGO sie dowiedzialem od <usera>.90% tego wątku jest o niczym.
    Może dlatego, że 90% wpisów jest od userów, którzy nie mieli 60D w rękach
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Polska B

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    Może dlatego, że 90% wpisów jest od userów, którzy nie mieli 60D w rękach
    w tych 90% ok 99% właścicieli 50D :wink:
    ostatnio w sklepie photo przypadkowo byłem świadkiem rozmowy klienta z sprzedawczynią na temat 60D. Starszy pan stwierdził że ten nowy 60D to straszna chała co zresztą można przeczytać w internecie i on sobie nie wyobraża jakby mógł pójść w góry z takim aparatem - no przecież jak uderzy w skałę to wszystko w mak. Nie miałem odwagi i czasu zapytać czy standardowo tak się wykorzystuje sprzęt i obija o skały.

wracając do sedna tematu to uważam i jestem przekonany do 60D - brak mikroregulacji i magnezu w obudowie nie stanowi dla mnie problemu. Mogli uszczelnić ale z tego co wyczytałem w spec to nawet 7D nie jest szczelny.

pozdrawiam
    DS

Coś już napisał Awatar Fotomaniac
    Miasto
    Lublin, Kazimierz Dolny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arob Zobacz posta
    też byłem macałem troche pocykałem. Ogólnie zab\dnych zastrzeżeń oprócz jednego: pokrętło zmiany trybów z tym przyciskiem to dramat Canon chyba tego w ogóle nie testował. Ciezko na spokojnie zmienić tryb a co dopiero w jais trudnych warunkach gdzie sie spieszy. A tak na dobra sprawę po co taka blokada. Nigdy nie zdarzyło mi sie przypadkiem przestawić tym bardziej że Canonach chodzą one dość ciężko.
    Dla mni to jest na tyle durna sprawa że chyba o samą blokade ni kupiłbym tego modelu. Gdyby ni to wszystko wygląd super
    Chyba nie za bardzo wiesz o czym piszesz, pokrętło z blokadą to bardzo przydatna rzecz, użytkownicy 7D narzekają na niekontrolowane, przypadkowe przestawienie się pokrętła, sam tego doświadczyłem testując 2 tygodnie ten model.
    fotografia & jazz

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

w 60d Canona denerwuje mnie całkiem inna rzecz
    Brak konsekwencji w oznaczeniach produktów firmy.
    Idziesz do salonu Lambo i słyszysz, że jest nowa maszyna o nazwie "Lamborghini Aventador".
    Wiesz, że ta firma nazywa swoje modele nazwami sławnych byków np Gallardo i sa to maszyny o specyficznej budowie i mocy.
    A tu wyjeżdza autko compact.Całkiem nowy produkt 200KM i max 200km/h,
    Wygodny,z ekologicznych ale mocnych materiałów, silnikiem elektrycznym i nowoczesny,aż do bólu(lekki bez użycia zbędnych, a drogich metali).
    A że nazywa się tak ...jak seria mocarnych starych spalinowców to chwyt marketingowy,drobiazg,lub niedopatrzenie
    60d to naprawde bardzo dobry aparat.
    LCD nawet może byc(nie trzeba używać)
    Ale jedno jest naprawde denerwujace
    Zastosowanie tak sporych zmian w stosunku do 50d i ciągnięcie dalej tego dwucyfrowego nazewnictwa...to marketingowy wstyd.
    Pamiętacie model 1000d?
    Tu firma zachowała klase.
    Podobnie jak dokładając literkę "N"do 1dMark II(nie nazwali go już 1dMarkIII mimo sporych zmian)
    Charakterystyka nazewnictwa była prosta
    1000d-amatorskie body z max okrojonymi funkcjami(najtańsze)-plastik.
    XXXd-amatorskie body (modele coraz bardziej bogate w funkcje)-plastik.
    XXd-półprofesjonalne body (modele coraz bardziej bogate w funkcje)-magnez
    Xd-prodesjonalne body(modele coraz bardziej bogate w funkcje)-magnez
    1Dxx-reporterskie body(modele coraz bardziej bogate w funkcje)-magnez
    Gdyby Canon oznaczył 60d na 600d sprawa byłaby prosta.
    Oczywiście przykład modeli 1000d i 300d nie oznacza ,że im mniej "X"tym lepszy sprzęt.
    I na koniec podsumuje to tak
    Miałem już troche aparatów .350d,450d(już u kolegów)
    Teraz mam 50d i 1DMkIIN.
    I jak ide z tymi dwoma w plecaku + pare szkieł ,flash itd udokumentować impreze i widząc kumpla biegającego swobodnie z moją byłą 350d po sali to obcierając pot z czoła po jedynce przy oku i obijającej sie o biodra 50d marzy mi się dobra komórka z aparatem.Aparatem zrobie fotki,a fonem zadzwonie do psychiatry
    Nabywcom 60d życze mase udanej zabawy i wspaniałych fotografii
    Powyższe tekst jest prywarną myślą amatora i zastrzegam sobie możliwośc braku racji.
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A mnie zastanawia co innego. W ilu wątkach jeszcze i ile razy będziesz się chciał podzielić tymi światłymi spostrzeżeniami?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 88 z 129 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów