Przecież sterowanie lamp (obojętne czy to 580, 430 EX czy Sigma) odbywa się podczerwienią. Wszystkie informacje dotyczące E-TTLa są przesyłane tą drogą. Ale korpus wysłać przedbłysk pomiarowy żeby mieć do czego się "odnieść" ustawiając zewnętrzne lampy.
Tak to przynajmniej widziałem do tej pory:-? Poza tym w poprzednich modelach, które nie miały możliwości sterowania zewnętrznymi lampami z korpusu (tak jak 30D np.) trzeba było stosować transmiter podczerwieni.
canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw
pozdro.,
m.
Jednak transmiter ST-E2 steruje tymi samymi lampami za pomocą podczerwieni, tak samo z resztą jak np. 580-ka pracująca jako master sterując innymi lampami.
Dlatego nie do końca jestem przekonany by ten błysk sam w sobie był w stanie przenieść informacje dla lamp zewnętrznych (przecież to nie fotocele).
Ja Wam mówię - coś w tym błysku musi jeszcze siedzieć:-o haha
canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw
Błysk ma szeroki zakres pasma, w tym i podczerwień. Fotocela też odbiera szeroki zakres. Więc można sterować podczerwienią i można zakryć lampę sterującą, tak, żeby tylko podczerwień była emitowana, na zdjęciu się nie zarejestruje, a wyzwoli lampy zdalnie.
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Canon_EOS_60D
Canon EOS 60D - półprofesjonalna lustrzanka cyfrowa, produkowana przez japońską firmę Canon będąca następczynią Canon EOS 50D. Pochodzi z serii EOS. Jej premiera miała miejsce 26 sierpnia 2010. Posiada matrycę CMOS o rozdzielczości 18 megapikseli. Obsługuje obiektywy typu EF oraz EF-S i tak jak poprzednik wykorzystuje matrycę typu APS-C.
---------------------------------------------------------------
http://www.fotomaniak.pl/28461/canon-eos-60d/
Canon EOS 60D - zdegradowany następca 50D
Canon EOS 60D to najnowsza lustrzanka w ofercie japońskiego producenta, a zarazem następca popularnego modelu półprofesjonalnego EOS 50D. Nowy aparat, względem poprzednika wzbogacił się o usprawniony tryb nagrywania filmów, obrotowy wyświetlacz LCD i prostszy interfejs. Zmniejszono za to funkcjonalność opcji zdjęć seryjnych, a lustrzanka straciła wzmocnioną obudowę ze stopów magnezowych na rzecz mniejszej konstrukcji z tworzywa sztucznego.
--------------------------------------
http://www.optyczne.pl/140.1-Test_ap...D_-Wstęp.html
Canon EOS 60D - test aparatu
Canon EOS 60D miał swoją premierę pod koniec sierpnia bieżącego roku, praktycznie dwa lata po tym jak na rynku pojawił się jego poprzednik, czyli model 50D
Pozdrówka![]()
Formalnie 60D jest następcą 50D. W anonsie prasowym Canona na premierze w Londynie sami to napisali:
Natomiast realnie oczywiście jest jak piszesz - następcą 50D jest 7D. 60D to puszka ciut bardziej amatorska niż 50D. Jak ktoś utożsamia następcę z czymś co mu znacznie zwiększa możliwości to zdecydowanie 60D nie jest dla niego.Zamieszczone przez Canon
Przy okazji przekleiłem tutaj :cool:.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 25-02-2011 o 21:08
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner