Strona 86 z 129 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 1282

Wątek: Eos 60D

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KacperP Zobacz posta
    Ja zrozumiałem z instrukcji że bezprzewodowe sterowanie lampą polega na tym, że lampa wbudowana w 60D wysyła w trybie bezprzewodowym błysk sterujący. Nie zauważyłem nic o tym że to się odbywa w podczerwieni.
    Może zewnętrzna lampa błyskowa ma nadajnik IR do sterowania bezprzewodowego, ale "goła" 60D zdaje się używać samej lampy. Nawet jak wyłączymy wbudowaną lampę błyskową to w trybie bezprzewodowego sterowania lampą zewnętrzną i tak wbudowana "błyśnie sobie" komendą sterującą. Tak twierdzi strona 141 polskiej instrukcji.
    Chyba chodzi o to, że zakrywając filtrem ir wbudowaną lampę, likwidujemy zarejestrowanie błysku wbudowanej lampy na zdjęciu, jednocześnie umożliwiając wyzwolenie lampy zewnętrznej (światłem ir).

Dopiero zaczyna Awatar KWS
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Co pokazałem na filmiku...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    to nie jest błysk pomiarowy, tylko sterujący (!).
    jaki byłby sens mierzenia błysku lampy wbudowanej, skoro ma on nie brać udziału w ekspozycji?

niemniej jednak praktyka pokazuje, że mimo wszystko ten błysk sterujący także się odrobinę rejestruje na zdjęciach.

Przecież sterowanie lamp (obojętne czy to 580, 430 EX czy Sigma) odbywa się podczerwienią. Wszystkie informacje dotyczące E-TTLa są przesyłane tą drogą. Ale korpus wysłać przedbłysk pomiarowy żeby mieć do czego się "odnieść" ustawiając zewnętrzne lampy.
    Tak to przynajmniej widziałem do tej pory:-? Poza tym w poprzednich modelach, które nie miały możliwości sterowania zewnętrznymi lampami z korpusu (tak jak 30D np.) trzeba było stosować transmiter podczerwieni.
    canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mavtm Zobacz posta
    Przecież sterowanie lamp (obojętne czy to 580, 430 EX czy Sigma) odbywa się podczerwienią. Wszystkie informacje dotyczące E-TTLa są przesyłane tą drogą. Ale korpus wysłać przedbłysk pomiarowy żeby mieć do czego się "odnieść" ustawiając zewnętrzne lampy.
    Tak to przynajmniej widziałem do tej pory:-? Poza tym w poprzednich modelach, które nie miały możliwości sterowania zewnętrznymi lampami z korpusu (tak jak 30D np.) trzeba było stosować transmiter podczerwieni.
    no sorry, w każdym zdaniu się mylisz. :sad:
    ale nie mam już siły kolejny raz tego tłumaczyć.
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mavtm Zobacz posta
    Przecież sterowanie lamp (obojętne czy to 580, 430 EX czy Sigma) odbywa się podczerwienią. Wszystkie informacje dotyczące E-TTLa są przesyłane tą drogą.
    Nie, sterowanie odbywa się właśnie za pomocą przedbłysku. Aparat nie ma żadnego emitera podczerwieni, przy pomocy którego mógłby czymkolwiek sterować.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Jednak transmiter ST-E2 steruje tymi samymi lampami za pomocą podczerwieni, tak samo z resztą jak np. 580-ka pracująca jako master sterując innymi lampami.
    Dlatego nie do końca jestem przekonany by ten błysk sam w sobie był w stanie przenieść informacje dla lamp zewnętrznych (przecież to nie fotocele).
    Ja Wam mówię - coś w tym błysku musi jeszcze siedzieć:-o haha
    canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Błysk ma szeroki zakres pasma, w tym i podczerwień. Fotocela też odbiera szeroki zakres. Więc można sterować podczerwienią i można zakryć lampę sterującą, tak, żeby tylko podczerwień była emitowana, na zdjęciu się nie zarejestruje, a wyzwoli lampy zdalnie.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez privilege Zobacz posta
    50D posiada body magnezowe ...Jego następca 60D plastikowe body
    Małe sprostowanie - EOS 60D nie jest następcą EOS 50D

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta

Pozdrówka!
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Canon_EOS_60D

Canon EOS 60D - półprofesjonalna lustrzanka cyfrowa, produkowana przez japońską firmę Canon będąca następczynią Canon EOS 50D. Pochodzi z serii EOS. Jej premiera miała miejsce 26 sierpnia 2010. Posiada matrycę CMOS o rozdzielczości 18 megapikseli. Obsługuje obiektywy typu EF oraz EF-S i tak jak poprzednik wykorzystuje matrycę typu APS-C.
    ---------------------------------------------------------------
    http://www.fotomaniak.pl/28461/canon-eos-60d/

Canon EOS 60D - zdegradowany następca 50D

Canon EOS 60D to najnowsza lustrzanka w ofercie japońskiego producenta, a zarazem następca popularnego modelu półprofesjonalnego EOS 50D. Nowy aparat, względem poprzednika wzbogacił się o usprawniony tryb nagrywania filmów, obrotowy wyświetlacz LCD i prostszy interfejs. Zmniejszono za to funkcjonalność opcji zdjęć seryjnych, a lustrzanka straciła wzmocnioną obudowę ze stopów magnezowych na rzecz mniejszej konstrukcji z tworzywa sztucznego.
    --------------------------------------
    http://www.optyczne.pl/140.1-Test_ap...D_-Wstęp.html
    Canon EOS 60D - test aparatu
    Canon EOS 60D miał swoją premierę pod koniec sierpnia bieżącego roku, praktycznie dwa lata po tym jak na rynku pojawił się jego poprzednik, czyli model 50D

Pozdrówka

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta

Pozdrówka!
    Formalnie 60D jest następcą 50D. W anonsie prasowym Canona na premierze w Londynie sami to napisali:
    Cytat Zamieszczone przez Canon
    London, UK, 26th August 2010 - Canon today announces the latest addition to its world-famous EOS series of Digital SLR (DSLR) cameras – the new EOS 60D. Replacing the EOS 50D, the EOS 60D is designed for photographers who want to take their skills to the next level, offering high performance, a series of creative features, a Vari-angle LCD screen and enhanced ergonomics – empowering photography enthusiasts to capture outstanding stills and Full High Definition (HD) video for unique, creative results.
    Natomiast realnie oczywiście jest jak piszesz - następcą 50D jest 7D. 60D to puszka ciut bardziej amatorska niż 50D. Jak ktoś utożsamia następcę z czymś co mu znacznie zwiększa możliwości to zdecydowanie 60D nie jest dla niego.

Przy okazji przekleiłem tutaj :cool:.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 25-02-2011 o 21:08
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 86 z 129 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów