Strona 85 z 129 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 841 do 850 z 1282

Wątek: Eos 60D

Domyślnie

dzięki za odpowiedz foxx1973 właśnie o to mi chodziło czy błysk z lampy wbudowanej występuje zawsze.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trakool Zobacz posta
    dzięki za odpowiedz foxx1973 właśnie o to mi chodziło czy błysk z lampy wbudowanej występuje zawsze.
    Występować, występuje ale nikoniarze mają na to swój patent. Nazywa się to

Nikon SG-3 IR

Może by się udało zaadoptować toto do Canona... Albo DYI. Potrzebny byłby tylko filtr IR i jakieś mocowanie.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trakool Zobacz posta
    Witam
    Czy jest możliwość w tym aparacie wyzwolenia błysku bezprzewodowo na zewnętrznej lampę, ale bez wyzwalania błysku lampy wbudowanej, według instrukcji wyglądało że tak, ale coś nie za bardzo działa - mógłby to ktoś sprawdzić? ewentualnie poradzić jak.
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Tak, jest taka możliwość, jak sobie kupisz wyzwalacz radiowy.
    Po co wydawać na wyzwalacz radiowy jak funkcja wyzwolenia zewnętrznej lampy bez odpalania wbudowanej jest dostępna w body?
    Sprawdzałem zarówno z 580EX II jak i z Sigmą EF-500 DG Super ustawionymi na slave. W menu aparatu można wyłączyć błysk wbudowanej lampy przy bezprzewodowym wyzwalaniu jednak błysk pomiarowy tej ostatniej zawsze będzie ale na zdjęciu już nie.
    Chyba, żeby w menu wyłączyć E-TTL II to może by nie musiała wbudowana robić pomiaru przy manualu.
    Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Co się tyczy samej 60-ki to faktycznie można mieć mieszane uczucia biorąc do ręki. Ja przesiadłem się z 30-ki i w sterowaniu jest tutaj bardzo duża różnica jednak nie ma tragedii. Biorąc pod uwagę fakt, że kupiłem za cenę porównywalną z 50-ką to druga strona medalu. Mam tylko nadzieję, po lekturze niektórych postów nie zacznę nowego sprzętu traktować po macoszemu:-?
    Czas pokaże.
    canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mavtm Zobacz posta
    W menu aparatu można wyłączyć błysk wbudowanej lampy przy bezprzewodowym wyzwalaniu jednak błysk pomiarowy tej ostatniej zawsze będzie
    to nie jest błysk pomiarowy, tylko sterujący (!).
    jaki byłby sens mierzenia błysku lampy wbudowanej, skoro ma on nie brać udziału w ekspozycji?

niemniej jednak praktyka pokazuje, że mimo wszystko ten błysk sterujący także się odrobinę rejestruje na zdjęciach.

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Może by się udało zaadoptować toto do Canona... Albo DYI. Potrzebny byłby tylko filtr IR i jakieś mocowanie.
    jaki tam filtr IR?
    IMHO w ST-E2 jak i pewnie w tym nikonowskim czymś wykorzystuje się po prostu ciemną czerwoną szybkę możliwą do kupienia w każdym sklepie elektronicznym.

jak ktoś ma 7D lub 60D to mógłby zrobić eksperyment w końcu.
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mavtm Zobacz posta
    Co się tyczy samej 60-ki to faktycznie można mieć mieszane uczucia biorąc do ręki. Ja przesiadłem się z 30-ki i w sterowaniu jest tutaj bardzo duża różnica jednak nie ma tragedii. Biorąc pod uwagę fakt, że kupiłem za cenę porównywalną z 50-ką to druga strona medalu. Mam tylko nadzieję, po lekturze niektórych postów nie zacznę nowego sprzętu traktować po macoszemu:-?
    Czas pokaże.
    Moim zdaniem 60d to świetny, pod wieloma względami dopracowany aparat, taki dojrzały. Do budowy oraz jego obsługi nie mam żadnych zastrzeżeń (jest inaczej, ale to nie znaczy, że gorzej; szybko można się przyzwyczaić). Jedyne wady jakie dotąd zaobserwowałem, to niemożność jednoczesnego użycia ALO i HTP. Mogli też wreszcie dodać funkcję "movie crop" w 720p. Wcześniej używałem 40d i 5d II. Moim zdaniem lepiej dopłacić do 60d, niż kupić 50d.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Mi jedynie póki co nie pasuje umieszczenie delete, wcześniej, żeby przeglądać i kasować foty można było używać jednej ręki teraz ta druga musi powędrować w lewy górny róg aparatu i jakoś nie mogę się przestawić

Początki nałogu

Domyślnie

Faktycznie, żeby skasować trzeba teraz użyć dwóch rąk. No ale ja prawie nie kasuję, więc mi to nie przeszkadza.
    Cytat Zamieszczone przez az3rrox Zobacz posta
    gdyby nie usuniecie mikroadjustacji AF i zmiany profilu korpusu zgodziłbym się.
    Ta adjustacja jest chyba potrzebna tylko Sigmom i Tamronom. Używam wyłącznie szkieł Canona i nigdy nie miałem problemu z ustawianiem ostrości (chociaż 85/1.8 z 40d lubiło delikatnie pudłować, ale adjustacja chyba niewiele by tu zmieniła).

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Faktycznie, żeby skasować trzeba teraz użyć dwóch rąk. No ale ja prawie nie kasuję, więc mi to nie przeszkadza.

Ta adjustacja jest chyba potrzebna tylko Sigmom i Tamronom. Używam wyłącznie szkieł Canona i nigdy nie miałem problemu z ustawianiem ostrości (chociaż 85/1.8 z 40d lubiło delikatnie pudłować, ale adjustacja chyba niewiele by tu zmieniła).
    Czasami (żeby nie powiedzieć dosyć często - choć oczywiście nie zawsze) jest potrzebna również w wypadku obiektywów Canona. Przynajmniej takie jest moje doświadczenie z kilkunastoma obiektywami C, które przewinęły się przez moje ręce.

Dopiero zaczyna Awatar KWS
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Szczerze- przesadzacie z tą mikrokalibracją- mam dostęp do 60D do której przykrcałem wszystkie swoje szkła- tylko po to, żeby móc napluć na brak owej funkcji- a tu co? Trafia w punkt, nawet z Sigmą 50 1.4.

A co do tego zdalnego wyzwalania- nie wiem, czy zrozumiałem sens dyskusji, ale zrobiłem test: 430EX w slave, filtr IR przed wbudowanego flasha w 7D i 60D i błysk kontrolny. Wyniki poniżej:

http://www.youtube.com/watch?v=Vd-2vI_B7kc

Sorry za taki wąski obraz, program jakoś dziko tnie, a movie maker dwa razy wywalił mi niebieski ekran.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja zrozumiałem z instrukcji że bezprzewodowe sterowanie lampą polega na tym, że lampa wbudowana w 60D wysyła w trybie bezprzewodowym błysk sterujący. Nie zauważyłem nic o tym że to się odbywa w podczerwieni.
    Może zewnętrzna lampa błyskowa ma nadajnik IR do sterowania bezprzewodowego, ale "goła" 60D zdaje się używać samej lampy. Nawet jak wyłączymy wbudowaną lampę błyskową to w trybie bezprzewodowego sterowania lampą zewnętrzną i tak wbudowana "błyśnie sobie" komendą sterującą. Tak twierdzi strona 141 polskiej instrukcji.

Strona 85 z 129 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów