Strona 57 z 129 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 1282

Wątek: Eos 60D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Odnośnie AutoISO, czym różni sie to w 60D od tego w 50D ale konkrety proszę a nie ogólniki.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Za canonrumours:

A few dealers have mentioned a significant slowdown in 5D Mark II sales. The same dealers said the D700 wasn’t selling well anymore either.

Może liczba idiotów po drugiej stronie niespodziewanie i długofalowo maleje, więc czas zmienić taktykę albo zabrać się za sprzedaż czegoś mniej skomplikowanego? Może jakieś origami by nie przerosło?
    A możesz bez tych metafor, bo cytujesz jakieś ploty i co z tego ma wynikać ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

pisanie o problemach z AutoISO i porównywaniu szumów 1:1, 100% itp. ma się znowu nijak do realiów fotografowania... ISO i tak każdy ustawi na zadana wartość, a cropa do 100% to ja już widzę jak każdy z lupką podziwia zamiast np. 15x22... więc takie porównania stawiają znowu jedyny wniosek - 5DmkII

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Reykjavik

Domyślnie

Ja osobiście ze stypą po Canonie bym jeszcze się wstrzymał. Sam chyba w okolicach swiąt sprawię sobie tą 60-tkę. Czas w końcu pomyśleć o jakimś zastępcy dla starej dobrej 350-tki która służy mi dzielnie już 5 lat. Długo się wahałem co wybrać, 50D czy 60D i chyba zaryzykuję z tą 60-tką. Jakoś posiadanie magnezowego body nie jest dla mnie jakimś imperatywem kategorycznym, bardziej żal tej protezy w postaci kalibracji AF, ale bez tego raczej też można się obyć lepiej lub gorzej. Różnica cen pomiędzy 60D a 50D w Reykjaviku wynosi ok. 500 PLN (20.000 ISK) więc nie jest aż tak bardzo drastyczna chyba. Synowi zaraz wyjdą pierwsze ząbki więc ( tfu, tfu że też mi język nie uschnie ) opcja filmowania też znajdzie zastosowanie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pawciolbn, pewnie że każdy sobie ISO ustawi ale czasem zdaży się, że się zapomni albo nie ma na to czasu. Przykład: fotografujesz w pomieszczeniu w trybie Av czy Tv na ISO 1600, wychodzisz na zewnątrz i jest super okazja do zrobienia zdjęcia, zanim przestawisz ISO okazja minie a jak zapomnisz przestawić to i tak może być kiszka jeśli na zewnątrz będzie bardzo jasno. Drugi przykład, jesteś na lotnisku, fotografujesz samoloty. Te odrzutowe to prosta sprawa, czas żeby nie poruszyć i bezpieczna przysłona i już, najlepiej tryb M i AutoISO. Ale samoloty z napędem tłokowym (to te ze śmigłami) wymagają czasu naświetlania niezbyt krótkiego żeby nie zamrozić w bezruchu śmigła. Zajęty fotografowaniem jetów nagle słyszysz za głową terkot silnika, szybko przestawiasz czas na dajmy na to 1/160 (tryb M) a automat dobierze ISO, jakbyś chciał kombinować z przysłoną przy stałym ISO albo zmieniać ISO to bye bye samolociku a tak będziesz miał poprawną fotkę. Przykłady można mnożyć. Niestety AutoISO z 50D ma ograniczenia o których napisałem kilka postów wyżej.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Pawciolbn, pewnie że każdy sobie ISO ustawi ale czasem zdaży się, że się zapomni albo nie ma na to czasu.[...].
    Zdecydowanie tak. Dla mnie normalne, a nie kulawe, jak w dotychczasowych Canonach, Auto ISO byłoby bardzo użyteczne. Często ustawiam wstępnie przysłonę i czas, a potem w zależności od ilości światła dobieram do tego ISO. Z tym, że przysłonę i czas ustawiam co jakiś czas, a ISO muszę zmieniać ciągle.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie doceniałem tego wcześniej, dopóki na wyjeździe wakacyjnym nie biegałem w szaleńczym tempie po wnętrzach i krużgankach jakiegoś zamku. Mało się nie wykręciłem tego kółka od zmieniania ISO.

Auto-ISO z maksymalnym czasem (łatwo przestawialnym przy zmianie stylu/obiektywu) oraz auto-ISO w manualu to podstawa.

Nie chcę być złośliwy, ale pewnie jeszcze sobie na to poczekacie.
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pszów

Domyślnie

Mam zamiar zakupić 50d i śledzę waszą dyskusję nt autoiso i nie do końca wnioskuję, co z nim jest nie tak? Ma za małą rozpiętość czy jest nieprecyzyjne?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hasos Zobacz posta
    Mam zamiar zakupić 50d i śledzę waszą dyskusję nt autoiso i nie do końca wnioskuję, co z nim jest nie tak? Ma za małą rozpiętość czy jest nieprecyzyjne?
    W Canonach brak najważniejszych rzeczy:
    - możliwości określenia maksymalnego czasu, po osiągnięciu którego następuje podnoszenie ISO,
    - możliwości określenia minimalnej przysłony po osiągnięciu której następuje podnoszenie ISO.
    Z tego co wiem, to w 60D nie ma nadal takich możliwości (?).

Skutek jest taki, że automat zamiast zamiast podnieść ISO, zrobi zdjęcie przy f/1.8 lub przy czasie 1/50s. A ty np. robisz zdjęcie ruszającemu się dziecku... I masz wielką szansę, że dostaniesz rozmazane mydło...

Ograniczanie maksymalnego ISO w AutoISO zdaje się psu na budę.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pszów

Domyślnie

rozumiem, dzięki.

Strona 57 z 129 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów