Jak tam chcesz, dla ciebie może być następcą
Jednakże Canon jednoznacznie określił pozycjonowanie tego aparatu - post #135 - to nie jest puszka semi-pro.
Jak również poprzez "kastrację" serii xxD z mikroregulacji, kart CF, magnezowej obudowy... itp., itd.
Dla mnie seria xxD to już nie ta sama półka... ten sam "znaczek" - inny aparat.
Co nie zmienia faktu, że jest to bardzo fajny sprzęt.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Z tego zdjęcia nic nie wynika bo nie ma pokazane gdzie jest seria xxD np 50D. 60D jest tylko wyróżniony jako NEW - nowy produkt.
shadow:
jaki wniosek Ci się nasuwa gdy z pewnego miejsca usuniemy pewien przedmiot a w powstałe puste miejsce damy inny? lub umieścimy go tak by tak to wyglądało?
w przypadku gdy jest to tabela pozycjonująca sprzęt na rynku, jakie wnioski wysnujesz?
na dodatek będziesz miał też racje jeśli powiesz, że to "chłyt marketingowy",
chłyt poniżej pasa wobec obecnych użytkowników canona, którzy myślą o wejściu do serii XXD, znających obecne zalety tej serii.
Każdy nowy łyknie 60-tkę bez mrugnięcia - i to zapewne rynek dla Canona 60d, plus Ci co maja kasę a prawdziwe niuanse techniczne mają w D#### a chcą mieć coś lepszego, lanserskiego niż XXXD :-)
Pozdrawiam
V.
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Pod czas którejś prezentacji (chyba na Photokinie) jakiś marketoid Canona mówił, że to już nie ten sam segment chociaż właściwie funkcjonalnie nawet lepszytylko, że bardziej zrobiony pod użytkownika masowego - znaczy dla dobra ogółu (czytaj księgowych Canona)
.
W kwestii nazewnictwa oni chyba idą w bardziej zdecydowaną polaryzację.
Jedynki = wiadomo, jednocyfrówki = pro + semipro, pozostałe = masówa.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Panowie, naprawdę nie widzicie w jaki sprytny sposób Canon podniósł ceny aparatów? Zamiast 50D jest teraz 7D a zamiast 550D jest 60D. Tylko o ile jest droższy 7D od 50D i 60D od 550D? Ciekawe co będzie następcą 5DII, coś czuję że będzie miał zintegrowany grip, trochę mniej lub bardziej przydatnych bajerów ale z ceną powędruje w okolice 12 000zł za samo body. Tak to widzę. Tylko patrzeć jak ceny obiektywów ruszą do góry. Jedyna nadzieja w Chińczykach jak w wielu innych dziedzinach.
Do 5d3 włożą rozciągnięty trochę nad parą z czajnika sensor AF-u z 50d, dopiszą kilkadziesiąt linii niezmiernie skomplikowanego kodu dającego namiastkę auto iso w manualu i jak piszesz, zaśpiewają za to 3999$. Tylko fanatycy religijni i nowi-ruscy dadzą za 150% ceny D700.
Nie w Chińczykach nadzieja, tylko w spadku sprzedaży w segmencie amatorskim (mam nadzieję, że do niego właśnie dochodzi, teraz - zobaczymy jak będą wyglądały wyniki finansowe za rok). Canon robi wszystko, żeby stracić tu pozycję na rzecz już nie tylko Nienazwanego. Oby tak dalej, i oby później jakaś sanacja bo szczerze powiem - smutno to teraz wygląda.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
edit: dadzą za TO
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 28-09-2010 o 17:13 Powód: Automerged Doublepost
Entuzjastyczny Neofita
Wygląda na to że właśnie robią coś dokładnie odwrotnego. Podejrzewam że sprzedaż będzie im nadal rosnąć.
BTW: w kwestii wyników finansowych to duże znacznie mają dla Canona wyniki sprzedaży na rynku urządzeń biurowych (to jest bodaj 37% przychodów). Nie ma tu takiego prostego przełożenia, bo dslr-y to tylko pewien wycinek.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner