640 to każdy wieWłaśnie chodzi o to, że mając 18Mpix od Canona możemy sobie wyciąć z obrazu ekwiwalent czegoś co Oly opisałby jako 800mm w 4/3 czy m43... Czyż nie?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W ten sposób otrzymujemy "cyfrowy" extender, o którym pisał G3, a marketingowe przewagi Oly w zakresie tele stają się iluzoryczne...
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 02-09-2010 o 16:00 Powód: Automerged Doublepost
Oczywiscie. Sporo ludzi zapomina, ze pixele swoje robia tez. Podpinam szklo 300mm pod 20D mam 480mm, pod 5D mam 300mm - patrze 1:1 mam to samo odwzorowanie. Kąt inny, ale "powiekszenie" takie samo.
7D z 300/2.8 ma w 1:1 to samo co podpiecie 1DmarkII z 300+extender 2x w 600mm.
I do tego na 2.8 w 7D 300mm jest zyleta, a w takiej jedynce na 600mm juz nie, a do tego swiatlo gorsze, o AF nie wspomne jak dostaje po kosciach.
Ostatnio edytowane przez siudym ; 02-09-2010 o 17:34 Powód: Automerged Doublepost
Takie coś już od dawna jest w kamerach video i kompaktach i nazywa się Digital Zoom. Czas aby pojawiło się w pierwszej rewolucyjnej lustrzance. Czujecie te hasła reklamowe?
"Duży (długi) może więcej, już dziś wydłuż swojego (tu wstawić nazwę obiektywu) nawet pięciokrotnie z rewolucyjnym Canon Digital Zoom (R) Twoja kobieta będzie wniebowzięta*"
*wniebowzięta nową jakością zbliżeń z programowo wydłużonym nawet pięciokrotnie (tu wstawić nazwę obiektywu)
To nie jest to samo.
User majacy 10D i user majacy 7D - ten ostatni zyska w 1:1 niebo wiecej (3x wiecej mpix = ok 1.75x exender na starcie) i na jakosci nie stracil.
Ostatnio edytowane przez siudym ; 03-09-2010 o 06:34 Powód: Automerged Doublepost
Nie wiem co cię tak śmieszy?
Może fakt, że twój almighty canon zrobił już to o czym piszesz powyżej i EF 70-300L IS próbuje sprzedać jako ef-s 112-480L?
A tak się zarzekałeś, że Canon nigdy nie zrobi ef-s eLi
Co więcej sensor 60D (by pozostać w temacie) jest o kilka mm mniejszy od pierwszych puszek 1.6 - napisz im by wzorem bythom'a dołożyli te parę mm w tym super tanimszkle
Dokładnie
/off
the silence is deafening
w D30 było tak:
Imager size 22.0 x 14.9 mm
D60:
Sensor size: 24.9 x 18.1 mm
Effective size: 22.7 x 15.1 mm
w 300D/10D:
Sensor • 22.7 x 15.1 mm
Później zrobili większego cropa:
20D:
• 22.5 x 15.0 mm
i jeszcze
40D!
• 22.2 x 14.8 mm
A później
60D/7D/50D/550D/500D:
• 22.3 x 14.9 mm CMOS sensor
Idą w kierunku normalizacji.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jak dla mnie to wogóle mogli by już odejść od tego cropa i zacząć pełnoklatkowe matryce robić. A za włożoną kasę w budowanie szkieł EF-S spokojnie mozna by popracować na nowymi obiektywami pod FF.