A co z tego, że dali radiowe sterowanie lampami jak zabrali gniazdo synchro?? (chyba, że coś przeoczyłem). Jeszcze nie dawno śmiałem się z posiadaczy D90, że nie mają gniazda synchro, bo przecież tak jak d90 tak też nasza seria xxD była już skierowana na wyższą półkę i mieliśmy gniazda synchro, być może nie wiele osób z tego korzystało, ale jednak jest to wygodniejsze niż wstawianie dodatkowej kostki...
No i karty SD, jak dla mnie to krok wstecz i całkiem możliwe, że seria xxD zastąpi xxxD, zbyt się do niej przybliża, sam uchwyt też wydaje się sporo mniej wygodny.
Innymi słowy C50D jest lepszy od C60D. Takie moje zdanie.
A ja wypatrzyłem przycisk podglądu GO z prawej strony!
Poza tym: szersza drabinka, włącznik zasilania na górze, regulowane maksymalne auto iso, sterowanie lampami, obróbka zdjęć w aparacie, ruchomy LCD, więcej segmentów rynku - znaczy Nikon miał rację?![]()
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
Rozumiem tych co mowia, ze xxD poszlo w strone xxxD, jednak zastanawia mnie jedno, cena? Przecierz seria xxxD znacznie rozni sie od puszek xxD, wierzycie, ze byle amator, rozpoczynajacy fun z lustrem wywali ~ 3,5 klocka za samo body? Bo tyle bedzie mniej wiecej kosztowal jak minie pol roku od premiery, a ceny sie uspkoja.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Ciekawy trynd w tym nowym 600...ups, 60D![]()
C-F-K - forever
Noo, tylko że 50D chwilę po premierze kosztował 3600 chyba, pół roku później tyle samo, dopiero jak sprzedali wszystkie 40D jakie były, to 50D kosztował 3300zł. Teraz dopiero od jakiś 3 miesięcy kosztuje poniżej 3 tys zł. Obecnie ~2800zł...
60D dam głowę, że też będzie miał tak samo, 50D skończą produkować i tak zniknie ta lepsza seria xxD, będzie tylko kontynuacja nowej, zapoczątkowanej właśnie dzisiaj premierą 60D. Bo by dostać to co wcześniej było w 50D teraz trzeba będzie kupić 7D i wzwyż... Wgl mnie to nie bawi...
Chociaż swoją drogą nadal przecież jeszcze istnieje 550D, które jest "tanie" i na początek jak znalazł, tylko czy różnica między 550D a 60D jest na tyle duża by zrobić przesiadkę?? Wątpię...
Mnie osobiście drażni w 7D ten włącznik u góry przy pokrętle, zdecydowanie bardziej wolałem przy kółku nastaw... Tutaj też podejrzewam wygodny nie jest...
Dlaczego SD to dla Ciebie krok wstecz? Czyżby typ karty wpływał na jakość zdjęć albo ograniczał wykonywanie pewnych kadrów? Mój stary aparat też obsługiwał karty CF, a że trzeba było się przestawić na SD... W końcu karta to tylko szczegół całej tej machiny... Rozumiałabym rozżalenie, gdyby w 50D były dwa gniazda na karty, a w 60D tylko jedno. A uchwyt - kwestia indywidualna.
Chyba trochę przesadzasz z wyszukiwaniem wad, zapewne pod wpływem emocji popremierowych. Apokalipsa nastąpi dopiero w 2012 ;-)
Jaka cyfrówka? Dla tradycyjnego katolika - Canon. Dla prawosławnego - Nikon. Dla protestanta - żaden, bo Pismo mówi, że nie będziesz czynił obrazu.
Mało piszę, dużo czytam.
karty SD zdecydowanie bardziej, szybciej się nagrzewają... dla mnie to wystarczający powód by cieszyć się z kart CF. Nie wspominając o tym, że zwyczajnie darty CF są mniej awaryjne niż SD. Dlaczego??? Bo kartę SD dostaniesz wszędzie, ktoś to nie jest zbytnio ogarnięty, kupi kartę 4GB z rossmana za 30zł, wsadzi do aparatu (bo przecież na pudełku jest aparacik) a potem jak porobi kilka zdjęć karta strzeli focha i żegnajcie dane... Piszę tak, bo widziałem na własne oczy rozczarowanie jak okazało się, że karta się sfajczyła, tzn jej wnętrzności... Dlatego biadolę nad tym, że 60D ma SD. Tym bardziej, że wcześniej to była seria dla zaawansowanych amatorów, więc ludzi, dla których bezpieczeństwo danych ma znaczenie...
Amator który robił małpką zdjęcia i będzie chciał się przesiąść na lustrzankę na pewno rozważy serie xxD bo już "jakieś pojęcie" o fotografowaniu będzie miał. A Ci co chcą kupić lustrzankę po to bo uważają, że na auto robi lepsze zdjęcia niż małpka zapewne będą się obracać w serii xxxD jak nie xxxxD. Także, 60D pewnie znajdzie nabywców u tych co zaczynają, bo Ci co maja xxxD wątpię, żeby przesiadali się na 60D z taką ceną.
Cena po samej premierze 50D to bylo cos ok 3900 z tego co pamietam, bo sam mialem dylemat czy 50D i kit czy 450D i komplet szkiel.
Dla mnie to bzdura. W wielu, naprawde wielu urzadzeniach mam doczynienia z SD i nie widzialem, ani nawet nie slyszalem o przegrzaniu sie tego typu karty. Dla mnie to wyimaginowany problem oparty na jednym przykladzie.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|