Strona 122 z 129 PierwszyPierwszy ... 2272112120121122123124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 211 do 1 220 z 1282

Wątek: Eos 60D

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Eos 60d

Nie mam żadnego sysytemowego obiektywu z USM, ale mam Tamrona z USD (coś podobnego) i z VC (coś podobnego do IS).
    O ile AF chcodzi zdecydowanie ciszej niż zwykły (aczkowilek szmery słychać), o tyle stabilizacja skrzeczy i chrobocze. jest to normalna sprawa.

Witam ponownie już po testach. Testy przeprowadziłem w różnych konfiguracjach jednak najważniejszym rozwiązującym wcześniej opisany przeze mnie problem i poniekąd obawy okazało się wyłaczyć stabilizację! Notabene podczas robienia zdjęć z większym obiektywem stabilizacja jest wręcz porządana, działa tak rewelacyjnie, że aż się chce pstrykać fotki. W każdym razie wszystko jest w jaknajlepszym porządku sam aparat jak i oba obiektywy działają prawidłowo, a rozwiązaniem na wspomniane trzaski okazało się wyłączyć IS. Zatem jeszcze raz bardzo Wam wszystkim dziekuję za odpowiedzi i podpowiedzi!

Witam. Potrzebuje szybkiej i w miarę klarownej odpowiedzi na moje pytanie. W najbliższym czasie noszę się z zamiarem zmiany puszki z wysłużonego C 500D na coś z trochę wyższej półki. W gre wchodzą tylko dwa modele: canon 60D albo C 7D. Pytanie przede wszystkim do posiadaczy obu puszek: w co lepiej zainwestować? w nowego 60D czy w używanego 7D z malym przebiegiem? Pstrykam przede wszystkim krajobrazy, naturę oraz portrety. Na niekorzyść 60D przemawia brak mikroregulacji af co w połączeniu ze stałką 50mm może być nieco kłopotliwe, gdyż wiadomo nie od dziś, że to szkiełko ma często problemy z bf i ff. Jednak jest to mimo wszystko nowsza konstrukcja niż 7D. Zalety "siódemki" myślę, za każdy mniej więcej zna - konstrukcja magnezowa, szybka seria zdjęć, mikroregulacja.... itp, itd. Budźet mam ograniczony więc i dylemat też jest większy. Nie interesują mnie odpowiedzi typu "zostań przy 500d i dokup sobie lepsze szkło" albo "poczekaj trochę i wybierz 5dmkII." Decyzja co do zmiany już zapadła, problem jedynie którą puszkę wybrać

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

A może używane 60d...nie to żebym miał na sprzedaż
    Moim zdaniem jeżeli znasz zalety 7d i uważasz, że to ci potrzebne to bierz 7d a jak nie to 60d to też super aparat.
    7d jest fajne do bardzo szybkich szkieł, do sportu i podobnych zastosowań gdzie pomocny jest przede wszystkim super af z wieloma możliwościami konfiguracji. A 60d wcale wolne nie jest, przy serii xxxd to wymiatacz.

A 50-tke zawsze możesz dać do kalibracji pod twoje 60d gdyby było coś nie tak aczkolwiek ja mam 60d i ze szkłami ze stopki żadnych problemów nie mam.
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

O to chodzi, że fotografią stricte sportową jak również ujęciami obiektów poruszających się z dużą prędkością się nie zajmuję więc to kryterium odpada... Używka 60D nie wchodzi w rachubę. Jedynie używany 7D. Wiadomo to wytrzymalsza konstrukcja i migawka też pewnie dłużej posłuży... W internecie można znaleść ciekawe egzemplarze już od ok 3,5 - 4 tys. zł i tyle tez chciałbym, przeznaczyć na "nową" puszkę. Kwestia szkieł. Na stanie stałka 50mm II f1.8 i tamronowy superzoom 18-250 mm. W planach wymiana zooma na jakąś L-kę. ale to później. co do 60D jest tyle samo zwolenników co przeciwników dlatego wybór taki ciężki....

Miasto
    W-WA

no przy tych szkłach to czy to bedzie 60d czy 7d róznicy nie poczujesz ani w af ani w obrazku...

Dlatego mówię, chce zacząć od puszki i w następnej kolejności jakieś dobre szkiełko. A kolejność dlatego taka, nie inna ponieważ 500D trochę ostatnio ucierpiało i priorytetem w tym momencie jest nowe body.

Miasto
    W-WA

Uważam, że znasz plusy i minusy obu rozwiązań i powinieneś sam dać sobie radę z wyborem. Mnie osobiście 7d nie urzekło, wziąłem 60d i byłem zadowolony.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

miałem podobny dylemat i wybrałem 60d
    7D ma lepszy af (ale przy pejzażach nie ma to znaczenia)
    mikroregulacja pewnie fajna, ale najlepiej działa na stałkach (poczytaj w necie)
    za 60D jest cena
    używałem 7D i nie wiedziałem różnicy w obrazku w por. z 60D
    w 60d wkurza mnie włączanie lewą ręką, słaba jakość obudowy (rysuje się nawet od paznokcia)
    reszta jest OK

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    miałem podobny dylemat i wybrałem 60d
    7D ma lepszy af (ale przy pejzażach nie ma to znaczenia)
    mikroregulacja pewnie fajna, ale najlepiej działa na stałkach (poczytaj w necie)
    za 60D jest cena
    używałem 7D i nie wiedziałem różnicy w obrazku w por. z 60D
    w 60d wkurza mnie włączanie lewą ręką, słaba jakość obudowy (rysuje się nawet od paznokcia)
    reszta jest OK

A oglądałeś na youtube filmik "Canon 7d - Hardcore Durability Test" ?

No a Ty piszesz, że obudowa 60d rysuje się nawet od paznokcia / sic! /

Co do "mikroregulacji" - za zoomach też działa Pewnie każdy przynajmniej

jedną stałkę ma/będzie miał więc ta funkcja wg. mnie powinna być ... nie, wręcz

musi być w każdym korpusie choćby ze względu na pewną "niepowtarzalność"

szkieł Canona. Trudno mi zrozumieć "wykastrowanie" 60d z guziczków , czy tylko

jedno C /tryb nastaw indywidualnych/, ale brak gniazda PC ... to już chyba "szkockie"

podejście do tematu.
    Ostatnio edytowane przez Lucky Luck ; 24-09-2012 o 14:47

Strona 122 z 129 PierwszyPierwszy ... 2272112120121122123124 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów