Strona 102 z 129 PierwszyPierwszy ... 25292100101102103104112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 011 do 1 020 z 1282

Wątek: Eos 60D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    pomorskie

Domyślnie

Mam pytanie do użytkowników 60D. Kupiłem w zeszłym tygodniu aparat z obiektywem 50/1.8(ktory niestety ma front focus jak się okazuje :/). Nowe ze sklepu FotoJoker. Zawalony pracą nie miałem nawet czasu za bardzo czasu się nim pobawić do dzisiaj i zasnatawiają mnie nazwy plików, które brzmią IMG_6644, IMG_6645, IMG_6646 itd. Czy to normalne, czy u Was też tak wysoko się rozpoczynały? Czy może ktoś na tym aparacie ustrzelił już 6 tyś zdjęć, ponieważ z całą pewnością nie byłem to ja.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ewentualnie czy to możliwe, żeby przejął licznik z innej karty? Na początku przez chwilę była włożona karta z kompaktu Casio.
    Ostatnio edytowane przez ticalion ; 17-04-2011 o 16:15 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar bernard78
    Miasto
    Łask

Domyślnie

odpowiedziałeś sobie sam na pytanie :-D

"przejął" nr kolejnych zdjęć z karty
    Canon 7D mk II + TAMRON 17-50 2.8 VC + C24-105 4 L IS + C70-200 2.8LIS + SIGMA 100-300/4 DG + SIGMA 50/1.4 EX DG + 50/1.8II + SIGMA x1.4 APO + Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2
    SZUKAJKA Canon-Board

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

50/1.8 słynie z niecelności; szkoda, że nie strzeliłeś paru fotek w sklepie. Jaki test wykonałeś, że stwierdzasz ff obiektywu?
    Banalne, ale testując pamiętaj o wyłączeniu wszystkich punktów af z wyj. środkowego.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seba_Fan Zobacz posta
    Dzięki za wyjaśnienie, rozumiem że u nas jest masz 25 klatek przy rozdzielczości 1920x1080 a przy 1080x720 jest max 50klatek?
    Tak jak na zdjęciu, czy 24/25 szczególnie 25 daje dużą płynność w porównaniu z np 50i?
    Przy 1280x720 jest 50 kl./s i nie ma (nie znalazłem ;-)) możliwości nagrania z mniejszą szybkością. Ale to jest tryb bez przeplotu, czyli 50p. Moim zdaniem HD z przeplotem (np. 50i) to poroniony pomysł, na szczęście w lustrzankach Canona jeszcze go nie widziałem.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    pomorskie

Domyślnie

odpowiedziałeś sobie sam na pytanie

"przejął" nr kolejnych zdjęć z karty
    Dzięki za szybką odpowiedź. Trochę się zmartwiłem widząc plik z numerkiem 6646 i zastanawiało mnie, czy pomimo innego nazewnictwa plików w aparatach 60d mógł "zarazić się" numeracją. Użyłem jej przy jeszcze w sklepie, żeby sprawdzić na szybko czy wszystko gra. Pomyślałem, że może sprzedano mi jakiś trefny model, bo w sklepie nie zwróciłem na to uwagi. Wszystko było raczej oryginalnie zapakowane i nie nosiło żadnych śladów użytkowania.

50/1.8 słynie z niecelności; szkoda, że nie strzeliłeś paru fotek w sklepie. Jaki test wykonałeś, że stwierdzasz ff obiektywu?
    Banalne, ale testując pamiętaj o wyłączeniu wszystkich punktów af z wyj. środkowego.
    To trochę moja wina i brak czasu na długie testy. Miałem prawie trzyletnią przerwę od mojego 350d(+nieciekawy kit + tamron 70-300) i wyszedłem z wprawy, zwłaszcza jeżeli chodzi o testowanie W sklepie mieli tylko dwie sztuki 50/1.8, oczywiście robiłem test na punkcie środkowym i maksymalnej przysłonie. Pierwsza miała dużego back focusa i była dość mydlana wg tego co zobaczyłem na ekraniku. Druga wydawała się dużo lepsza i miałem wrażenie, że trafiła w miarę dobrze, więc wziąłem.

W domu na monitorze zauważyłem, że ostrość nie jest tam gdzie ją ustawiam (korzystam tylko z centralnego i ewentualnie przekadrowuje) a im dalej obiekt się znajduje dalej tym większy odsetek przestrzeleń. Być może to wina "użyszkodnika", ponieważ nigdy nie miałem obiektywu z takim światłem. Na testach niby jest ok.

W tym momencie nie mam na czym wydrukować sobie focus charta ale zrobione na szybko:
    http://dl.dropbox.com/u/7592596/layout.JPG - celowane na 15cm
    http://dl.dropbox.com/u/7592596/baterie.JPG - celowane na poczatek litery "n"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ticalion Zobacz posta
    Dzięki za szybką odpowiedź. Trochę się zmartwiłem widząc plik z numerkiem 6646 i zastanawiało mnie, czy pomimo innego nazewnictwa plików w aparatach 60d mógł "zarazić się" numeracją. Użyłem jej przy jeszcze w sklepie, żeby sprawdzić na szybko czy wszystko gra. Pomyślałem, że może sprzedano mi jakiś trefny model, bo w sklepie nie zwróciłem na to uwagi. Wszystko było raczej oryginalnie zapakowane i nie nosiło żadnych śladów użytkowania.
    Zawsze przecież możesz podpiąć do body program EOSInfo i sprawdzić rzeczywistą ilość klapnięć licznika.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Dopiero zaczyna
    Miasto
    pomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    Zawsze przecież możesz podpiąć do body program EOSInfo i sprawdzić rzeczywistą ilość klapnięć licznika.
    Sprawdzałem tą opcję. Niestety EOSInfo nie obsługuje póki co 60D, nawet z "fixem", który podał do sprawdzenia Merde w innym wątku. Ale...

Sprawdziłem jeszcze raz kartę użytą w sklepie i wygląda na to, że jednak numeracja z kompaktu Casio przeskoczyła na Canona 60d mimo innego typu oznaczania plików. Numeracja się ze sobą pokrywała, a po kolejnym pstryku Casio numerowało od momentu gdzie skończył 60d.

Dal upewnienia teorii pstryknąłem jedno zdjęcie na 60d na karcie z jeszcze innego kompaktu (Fuji s2500hd) i numeracja też przeskoczyła. Numery (na Fuji) przed pstrykiem leciały do 3347,a po powrocie karty z 60d już od 6662. Tutaj także sposób nazywania plików był trochę inny w obu aparatach i nie miało to żadnego znaczenia.

Także zagadka chyba rozwiązana. Teraz pozostaje mi rozgryźć nietrafianie z ostrością (podczas normalnego użytkowania) mojego plastikowego obiektywu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ticalion Zobacz posta
    Sprawdzałem tą opcję. Niestety EOSInfo nie obsługuje póki co 60D, nawet z "fixem", który podał do sprawdzenia Merde w innym wątku. Ale...
    O żesz, faktycznie. W swej naiwności posiadacza 50D nie liczyłem, że autor programu mógł zarzucić prace nad aktualizacjami i w 60D wyjdzie bida z odczytem licznika.

Zawsze jeszcze możesz spróbować TUTAJ lub jeśli jesteś linuksiarzem TUTAJ

Jest też program Opanda EXIF, który pokazuje stan licznika w EXIFie. Ale to raczej dla Nikona więc chyba bezużyteczny przy 60D. :sad:
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Obiektyw podepnij pod inne body (kolegi?), może wtedy coś się wyjaśni.
    Test bateryjkowy wygląda nieźle, ale oglądałem go bez powiększania.
    Ten obiektyw potrzebuje (chyba) sporo światła (mimo, że ma 1.8). Mam go od kilku lat, ale nie mogę sobie wyrobić jednoznacznej opinii na jego temat. Chyba też różnie trafia z różnych odległości od przedmiotów. Rzadko używam...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    pomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    Zawsze jeszcze możesz spróbować TUTAJ lub jeśli jesteś linuksiarzem TUTAJ
    Dzięki za namiar. Linuksiarzem już nie jestem, korzystam z Maca - to też unix, więc gPhoto2 z powodzeniem odpaliłem pod OS X. Ostatnia wersja obsługuje już 60d i udało mi się wyświetlić informację o migawce. Pokazuje 328 klapnięć co by się zgadzało z ilością zdjęć jakie wykonałem od zakupu. Sprawa rozwiązana definitywnie. Problem z głowy.

Teraz muszę sprawdzić już tylko szkiełko, czy naprawdę ma ten front focus przy zdjęciach z dalszych odległości czy to moja wina.

Strona 102 z 129 PierwszyPierwszy ... 25292100101102103104112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów