Strona 97 z 129 PierwszyPierwszy ... 47879596979899107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 961 do 970 z 1282

Wątek: Eos 60D

Coś już napisał

Domyślnie

ja przeszedłem sam siebie.

do tej pory beztrosko fociłem z 50d, aż ktoś mi ją zwyczajnie ukradł.
    szybko chciałem mieć ten sam aparat, w sklepie okazało się, że 50d doczekała się następcy, a ja głupi, bez zastanowienia, bez przeczytania czegokolwiek, gdziekolwiek, bez poradzenia się kogokolwiek, kupiłem 60d.
    Nie bardzo miałem czas, nawet nie oglądałem puszki.
    Wstyd mi za siebie.
    Sam nie wiem skąd u mnie ten bezkrytyczny entuzjazm!

Pierwszą głupią minę zrobiłem szukając mikro ustawień af.
    Pocieszam się tym co czasem napisze ktoś przychylny, np:

No nie wiem, czy naprawdę jest tak źle,że trzeba się tym martwić. Z tego ,co widziałem na samplach i czytałem w testach to nie ma co narzekać. Trzeba po prostru robić zdjecia i cieszyć się nimi, a nie analizować każdy szczegół na 100% czy więcej powiekszeniu.

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Napiszcie w końcu coś konkretnego o tym modelu.
    Np., jak działa af w stos. do modelu 550d, czy migawka jest głośnia, czy nieco cichsza niż w 50D (lub w ap. Nikona), jak działa pomiar światła, LV, jak 60D sobie radzi z różnymi obiektywami itd. (tj. o różnym świetle).
    Nie interesują mnie ani szumy, ani paski, gripy, wielkość, czy też zaklejanie logo taśmą.
    Mam nadzieję, że użytkownicy tego sprzętu robią nim (także) zdjęcia.
    Masz rację , wątek o Canonie 60d dawno zszedł na manowce.

W systemie Canona siedzę od czasów analogowych , z cyfrowych luster które posiadałem w domu pozostały 350d , 60d i 5d mark II ( ten formalnie nie jest mój ) , wcześniej jeszcze były 400d , 40d i 50d - dzięki temu mam pewne porównanie.

Pozostawiając na boku 5-kę , bo to inna półka , powiem krótko , 60-ka to najlepszy crop Canona jakim do tej pory fotografowałem.

Konstrukcja tego aparatu mocno zaskoczyła wszystkich i spotkała się ze straszną krytyką , dzięki czemu jego cena błyskawicznie zjechała do znośnego poziomu , tyle , że krytykujący nie zrobili tym body nawet kilku zdjęć. Trzeba przy nim zmienić u siebie kilka przyzwyczajeń , ale jak dla mnie okazało się , że było warto.

Sam wahałem się , kupić 7-kę czy 60-kę , oglądałem obydwa i skończyło się na 60-ce.
    Eos 7d wizualnie mi się podoba , jest b.dobrze zbudowany , ale to konstrukcja zoptymalizowana do zawodowych zastosowań reporterskich i za to trzeba dodatkowo dopłacić , a mnie te cechy nie są jakoś szczególnie potrzebne.

Dla mnie ważna jest jakość zdjęć i tu 60-ka mnie bardzo mocno zaskoczyła pozytywnie , praktyczna jakość zdjęć to bardzo mocna strona tego body. Nie chodzi tu o suche testy , tylko o to , co mogę wyciągnąć z RAW-a.
    7-ką lepszych zdjęć raczej bym nie robił ...

W 60-ce wielkość korpusu , waga , ergonomia , układ przycisków , logika sterowania - po połapaniu się , co i jak - okazały się skrojone jak dla mnie idealnie.

W starszych body nie pasowały mi podwójne funkcje przycisków przy górnym wyświetlaczu , podobnie jak umieszczenie przycisków pod monitorem i umieszczony obok nich wyłącznik główny - ale to tylko moje zdanie.

W 60-ce brakowało mi jedynie przycisku korekty siły błysku i tą funkcję przypisałem do przycisku SET.
    Blokada tylnego kółka jest całkiem sensownie rozwiązana - aktywuje się przyciskiem umieszczonym we wgłębieniu pod nim , a blokuje naciskają 2X SET ( nie trzeba wyłączać aparatu jak napisano w jakimś teście ) , to czy kółko ma być blokowane ustawia się w menu.

Mocno krytykowany jest brak możliwości korekty układu AF , ale u mnie korpus z Canonami : 85 1.8 ; 60 2.8 macro ; 50 1.4 ; 17-55 2.8 IS ; 18-55 kit ; 10-22 3.5-4.5 ; 16-35 2.8 ; 70-300 4-5.6 ; 70-200 4 IS ; 24-105 4 IS i Tamronem 28-75 2.8 współpracuje bez najmniejszych zastrzeżeń i bardzo pewnie.
    Faktem jest , że szkła mam sprawne ... , ale , co tu regulować ?

Tryb LV działa precyzyjnie , ale baaardzo wolno .

Głośność migawki - jak na moje ucho podobnie jak w 50-ce.

Pomiar światła działa poprawnie , nareszcie mam sensowny pomiar punktowy ( ok. 2,8% kadru , a nie 3,8% jak 50-ce i 40-ce ).

Tworzywo z jakiego wykonana jest 60-ka jak dla mnie to zaleta ( o pękniętych po urazie mechanicznym korpusach magnezowych słyszałem już kilkakrotnie ).

No i obracany wyświetlacz , po prostu bajka.
    Sporo robię zdjęć na koncertach i czekałem od dawna na to rozwiązanie z utęsknieniem , bardzo ułatwi mi życie.
    Do Eosa 40d włącznie Canony miały kiepskie wyświetlacze , w 50-ce wg. mojej oceny obraz był podkręcony , za dobry w stosunku do tego , co widziałem później na komputerze , dopiero ekran 60-ki pozwala mi nareszcie prawidłowo ocenić faktyczną jakość zdjęcia.

Jedynie , czego zazdroszczę posiadaczom Eosa 7d , to wizjera ze 100% pokryciem kadru.

Ja jestem z zakupu Eosa 60d bardzo zadowolony , wiem czego oczekuję od aparatu i 60-ka spełnia moje wymagania znakomicie.

Oczywiście , to tylko moja subiektywna opinia :-D , poparta jakimś tam doświadczeniem i własnymi preferencjami.
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wielkie dzięki!

Bywalec Awatar photogambler
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Nareszcie konkrety.Dziekuję:-)
    6d, 50 1,8 STM, 16-35 f4 IS L, 24-105 f4 IS L ,85 1,8 USM, 70-200 f4 IS L, pleśniaczki, itepe...

Coś już napisał

Domyślnie

A co jezeli jednak potrzebna jest regulacja?
    servis?
    Mam male rozjechanie z obiektywem tamrona sp af 17 50 f2.8 xr di II VC

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtas29 Zobacz posta
    A co jezeli jednak potrzebna jest regulacja?
    servis?
    Mam male rozjechanie z obiektywem tamrona sp af 17 50 f2.8 xr di II VC
    Ano serwis... w tym przypadku Tamrona.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Marsa Alam

Domyślnie Cześć wszystkim,

Cytat Zamieszczone przez greg7878 Zobacz posta
    Masz rację , wątek o Canonie 60d dawno zszedł na manowce.
    (...)
    Dla mnie ważna jest jakość zdjęć i tu 60-ka mnie bardzo mocno zaskoczyła pozytywnie , praktyczna jakość zdjęć to bardzo mocna strona tego body. Nie chodzi tu o suche testy , tylko o to , co mogę wyciągnąć z RAW-a.
    7-ką lepszych zdjęć raczej bym nie robił ...
    (...)
    Oczywiście , to tylko moja subiektywna opinia :-D , poparta jakimś tam doświadczeniem i własnymi preferencjami.

greg7878

Powiedz proszę jaka faktycznie jest tolerancja niedoświetleń/prześwietleń dla tej matrycy? Często zdarza mi się montować zdjęcia z kilku różnie wywołanych partii, moje obecne 400D nie bardzo sobie z tym radzi, ciemniej to jeszcze ale jaśniej ..... ehhh
    Niestety mam takie nawyki ciemniowe i nie mogę sie opanować ??:
    400D, MZ-5N, RZ67ProII Hung!

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kagyu Zobacz posta
    greg7878

Powiedz proszę jaka faktycznie jest tolerancja niedoświetleń/prześwietleń dla tej matrycy? Często zdarza mi się montować zdjęcia z kilku różnie wywołanych partii, moje obecne 400D nie bardzo sobie z tym radzi, ciemniej to jeszcze ale jaśniej ..... ehhh
    Niestety mam takie nawyki ciemniowe i nie mogę sie opanować ??:
    Zmartwię Cię , lepiej to już było :-(. Żadna matryca nie toleruje przepałów , a ze wzrostem upakowania pikseli sytuacja tylko się pogarsza.

Eosa 350d trzymam nie dla tego , że lubię jego mały rozmiar , wagę czy miniaturowy wizjer ale właśnie z powodu dużej rozpiętości tonalnej matrycy , żaden kolejny crop począwszy od 400d nie mógł się z nim równać ( piszę tu o sytuacji : na jednym ujęciu coś czarnego oraz białego z dużą ilością drobnych detali ) i Eosa 60d również to dotyczy.

Jedyne wyjście : naświetlać na światła , godząc się nawet z pewnym niedoświetleniem całości , zdjęcia zapisywać w RAW-ach i dopiero korygować je w programie graficznym ( cały czas kontrolując histogram ).

Osobna kwestia , to pomiar światła zamontowany w 60-ce - w mojej ocenie działa lepiej niż w starszych body które miałem ( bardziej precyzyjnie i przewidywalnie ) , ale to nie znaczy , że można mu całkowicie zaufać.

Znajomości sprzętu oraz doświadczenia fotografa nic nie zastąpi.
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez greg7878 Zobacz posta
    Eosa 350d trzymam nie dla tego , że lubię jego mały rozmiar , wagę czy miniaturowy wizjer ale właśnie z powodu dużej rozpiętości tonalnej matrycy , żaden kolejny crop począwszy od 400d nie mógł się z nim równać ( piszę tu o sytuacji : na jednym ujęciu coś czarnego oraz białego z dużą ilością drobnych detali ) i Eosa 60d również to dotyczy.
    Hmmm... a masz coś na poparcie tej tezy? Jakieś konkrety znaczy?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Marsa Alam

Domyślnie :(

@ greg7878

Powiem szczerze że mnie załamałeś :-(
    Swoje 400D zakupiłem jakieś 3lata temu świadomie i z wyboru "żegnając" się z profesjonalną fotografią
    Miał służyć jako podróżny aparat którego nie żal będzie zgubić, nawet kita nie podmieniłem. Korzystałem z niego sporadycznie bo jakość i możliwości tego rawu nigdy mnie nie satysfakcjonowały. Fotografia to cholerny nałóg i chciałem do tego wrócić. Miałem nadzieję że coś się ruszyło w materii cyfrowych przetworników
    400D, MZ-5N, RZ67ProII Hung!

Strona 97 z 129 PierwszyPierwszy ... 47879596979899107 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów