"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Komercyjne zdjęcia dawniej udawało się robić aparatami bez światłomierza i AF. Dziś jednak nikt nie podważa użyteczności tych udogodnień. Z AF w trybie filmowania jest większy problem - wiemy jak to działa w kamerach (a nawet w kompaktach) i byłoby miło móc skorzystać z takiej możliwości. Sprawny AF w trybie filmowania w lustrzance, to byłby hit.
Ja ostatnio spotkałem się z opinią, że kamerzysta ślubny (pracujący na porządnym sprzęcie) myśli o przejściu na nagrywanie lustrem. Dlaczego? Większa matryca. A w odpowiedniej obudowie się da.
Po ochłonięciu i przemyśleniu tematu stwierdził jednak, że zaczeka, aż trochę jeszcze to pójdzie do przodu. Na razie ewentualnie wstawki kręcone aparatem.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Kolejna opinia - Canon EOS 60D - opinia Sławomira Ryboka
Pozdrówka!
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
Zdecydowanie ciekawsza od poprzedniej na fotopolis. Być może autor nie wniósł nic nowego w stosunku do tego co można już przeczytać w innych recenzjach ale przyjemnie się czyta.
Przy okazji zapraszam tu: http://www.canon-board.info/showthre...004#post899004 do dyskusji o cenie 60 D
Dla mnie sens ma. Od tego jest forum żeby ludzie pomagali. Nie chcesz nie musisz.
Specjalnie wydzieliłem pytanie z główne wątku bo jest specyficzne i nie musi dotyczyć tylko 60D ale całego rynku lustrzanek.
Poza tym myślę że pora już zamknąć ten wątek a stworzyć nowy - 60D - opinie użytkowników. Przebijanie się przez 60 stron narzekań że jest gorszy od 50D jest męczące. Aparat jest już na rynku od 2 miesięcy i skończyły się wszelkie spekulacje. Teraz pora na wrażenia z użytkowania.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mikrofon jest, taki jak w innych lustrzankach z trybem filmowania czyli nie najlepszy.
Ale też jest wejście na zewnętrzny mikrofon i nawet opcja ręcznych ustawień głośności nagrywania.
Koledzy z forum o filmowaniu DSLRami narzekają jednak, że poziom dźwięku można ustawić tylko raz na początku filmowania i nie można go zmieniać w trakcie.
PS. Sorry za podwójny post - nie wiem jak się robi łączenie podwójnego wpisu. Może samo się zrobi?
Ostatnio edytowane przez Piotru26 ; 25-11-2010 o 15:07 Powód: Automerged Doublepost
Jak już tak o tym filmowaniu 60D to co z dźwiękiem? Gdzie jest mikrofon i jak on się sprawuje? Wejścia na zewnętrzny mic mocowany choćby na sankach lampy pewnie nie ma?