Strona 58 z 129 PierwszyPierwszy ... 848565758596068108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 1282

Wątek: Eos 60D

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Pawciolbn, pewnie że każdy sobie ISO ustawi ale czasem zdaży się, że się zapomni albo nie ma na to czasu. Przykład: fotografujesz w pomieszczeniu w trybie Av czy Tv na ISO 1600.....
    itd. itd.

ok, wszystko się zgadza, ale..

ja i tak od kąt używam Canona nie polegałem na AutoISO i nie będę, a jeśli chodzi o radzenie sobie w takowych sytuacjach, to korzystam z innych "dobrodziejstw" puszki jakimi są pre-definiowane ustawienia C1 i C2..
    zazwyczaj na Av mam ustawione ISO "na daną chwilę", natomiast C1 - ISO800-1000, a C2 - ISO200...

myślę, że warto sobie usiąść nad puszką i prze-konfigurować sobie wszystko pod siebie.. ja np. mam tak skonfigurowane "Funkcje indywidualne" C.Fn III i IV, że praktycznie poproszenie kogoś o zrobienie mi zdjęcia wiąże się z tłumaczeniem: "...tym ostrość, potem tym...", ale ja pracuje na swoim body intuicyjnie, bo poświęciłem na to czas.. co nie zmienia faktu, że AutoISO pozostawia trochę do życzenia, ale można sobie z takimi sytuacjami radzić - wystarczy troszkę kreatywności

#
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    oczywiście "odkąd"

#
    Ostatnio edytowane przez pawciolbn ; 29-10-2010 o 11:19 Powód: Automerged Doublepost
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    itd. itd.

ok, wszystko się zgadza, ale..

ja i tak od kąt używam Canona nie polegałem na AutoISO i nie będę, a jeśli chodzi o radzenie sobie w takowych sytuacjach, to korzystam z innych "dobrodziejstw" puszki jakimi są pre-definiowane ustawienia C1 i C2..
    zazwyczaj na Av mam ustawione ISO "na daną chwilę", natomiast C1 - ISO800-1000, a C2 - ISO200...

[...]

#
    C1 i C2 mam praktycznie od początku obsadzone wyższymi ISO przy mniejszych przysłonach. To jednak nędzna proteza "normalnego" AUTO ISO (oprócz tego C1 i C2 powraca do zapisanych przez użytkownika ustawień po automatycznym wyłączeniu aparatu, tak więc stosowanie korekt zapamiętanych ustawień jest niewygodne).

Żeby nie było całkiem OT. Moimi absolutnie koniecznymi warunkami zmiany body na 60D było pozostawienie mikroregulacji AF i zaimplementowanie "normalnego" Auto ISO. Zdaje się, że w 60D nie ma ani jednego ani drugiego, więc pieniążki zostają w portfelu, a ja spokojnie przyglądam się nowemu Nikonowi

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mysle ze jeszcze da sie gdzies nabyc 50D bo 60'ka to z zewnatrz wydmuszka i komfort pracy chyba gorszy... mialem okazje pobawic sie tym i stwierdzam ze idzie to w zla strone jesli chodzi o 2cyfrowe korpusy marki C... ale chyba ameryki nie odkrylem

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

ja i tak od kąt używam Canona nie polegałem na AutoISO
    Bo go nie miałeś.

i nie będę, a jeśli chodzi o radzenie sobie w takowych sytuacjach, to korzystam z innych "dobrodziejstw" puszki jakimi są pre-definiowane ustawienia C1 i C2..
    Możliwości tych banków ustawień też są żałosne w porównaniu z konkurencją.

poproszenie kogoś o zrobienie mi zdjęcia wiąże się z tłumaczeniem: "...tym ostrość, potem tym..."
    Miałem z Canonem to samo. Teraz jest ok, bo nikt nie musi do mojego aparatu robić doktoratu.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

(...)ja i tak od kąt używam Canona nie polegałem na AutoISO i nie będę,(...)

oczywiście "odkąd"
    #
    Jak sobie chcesz to nie korzystaj. Dla pewnej grupy ludzi ISO automatyczne to dobrodziejstwo, ot jeszcze jeden bzdet mniej do zaprzątania sobie głowy, w której i tak robi się coraz większy śmietnik.
    O tempora, o mores!:wink:
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mariusz, napisz jaki obecnie masz sprzęt i ogólne wrażenia, może być na priv żeby nei zaśmiecać.

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Programowalne autoiso w canonie jest.... w serii 1d od mk3

i faktycznie rewelacyjny bajer przy zmiennych warunkach oswietleniowych. Czyms puszki trzeba pozycjonowac...

Coś już napisał Awatar pepey

Domyślnie

Canon coraz bardziej paskudzi matryce w obszarze odcieni czerwieni:
    zamiast szczegolow pojawiaja sie ciapki i rozmycia - laczenie pikseli -
    jakas wraza robota programu. Stary, dobry 40d jest jeszcze ok, ale im dalej
    w nowsze modele: 50d, 7k, 60d, to coraz gorzej Natomiast Nikon w tym zakresie notuje pozytywny postep i juz obrazki d7000 sa duzo lepsze w tym zakresie od d300s.
    D7000 daje obrazek porownywalny jakosciowo z o polke wyzszym 5d i rowny
    mniej wiecej 40d.

http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

Popatrzcie na tkanine: zanik szczegolow w czerwonych - podczas gdy w innych ok.
    Popatrzcie na wloczke: wogole nikna sploty wlokien. To sa razace roznice w
    stosunku do innych kolorow i Canon daje tu koncert ignorancji z
    uzytkownikow, bo napewno jest bombardowany spostrzezeniami podobnymi do
    mojego, a od kilku lat i modeli nie zrobil nic.

Domyślnie

oglądałem , porównywałem z 50D tego 60D
    opinia moja
    60D jest - mniejszy, bardziej przypomina mi 1000D w odczuciu trzymania, więc na dzień dobry odpada
    nie wart tej ceny, nic a nic nie ma z 50D , raczej model wyższy niż 550D , tak w tym przedziale bym do uklasował,

kupiłem 50D tylko dlatego że to jest prawdopodobnie ostatnia lustrzanka bez trybu film który jest nieporozumieniem , sam korpus jest bardzo solidny, no i cena 50D poszybowała mocno w dół - Dzięki Canon za to -
    Canon 50D + Tamron 17-50 f2.8 + Metz 48AF-1 digital

Bywalec Awatar voriax
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

w imaging resource comparometer
    przykrą, rzecz widać na moje lamerskie oko,
    że soft 60tki mocno gmera w zdjątkach
    ALBO autor zachował się nierzetelnie i zdjęcia mają różne parametry obróbki...
    widać to na krawędziach różnych obiektów, szczególnie na domku,
    czy tablicach testowych... jakby przeostrzone z jasnymi obwódkami :-(

Pozdrówka!
    V.

Strona 58 z 129 PierwszyPierwszy ... 848565758596068108 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów