Strona 112 z 129 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 111 do 1 120 z 1282

Wątek: Eos 60D

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Narado Zobacz posta
    Mam pytanie do kolegów.
    Mam dylemat dotyczący wyboru puszki. Puszka ma być prezentem dla córki która jest dość zaawansowanym fotoamatorem (krajobraz, portret i makro).Ja niestety nie znam systemu Canona w którym lubuje się moja córka. Czytam co się da i gdzie się da na temat systemu i jego aparatów i w zasadzie na polu pozostały dwa modele: 60D i 7D. Jakoś do testów nie mam zaufania ( zresztą przykładem może być cytowany w tym wątku D7000- wspaniałe oceny w testach i porażka w użytkowaniu). Interesuje mnie zakup samego body (szkła córka ma). Liczę na opinie kolegów mających jakieś doświadczenie z tymi puszkami. Dla mnie osobiście opinia kogoś kto użytkuje aparat na codzień jest więcej warta niż laboratoryjne testy (często sponsorowane). Będę bardzo wdzięczny za opinie.
    Pozdrowienia
    Lepiej z nią porozmawiaj, zabierz do sklepu, cokolwiek, bo jakie mają znaczenie wypowiedzi w internecie, względem jej predyspozycji, może jej bardziej będzie pasował 60D jak i 7D, a może chciałaby 5DII ? Duże znaczenie ma też jakie szkła posiada i z jakiego aparatu zrobiłaby przesiadkę.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Narado Zobacz posta
    Mam pytanie do kolegów.
    Mam dylemat dotyczący wyboru puszki. Puszka ma być prezentem dla córki która jest dość zaawansowanym fotoamatorem (krajobraz, portret i makro).
    [...]
    w zasadzie na polu pozostały dwa modele: 60D i 7D.
    Do krajobrazu portretu i macro super sprawny AF i szybkość w serii nie jest potrzebna.
    60D jest mniejszy, lżejszy i ma uchylny wyświetlacz co przy macro jest bardzo fajne.

Ja bym poszedł krok dalej i wybierał pomiędzy nowym 60D i używanym 5DmkII (ewentualnie mkI) - tyle że to się może wiązać dodatkowo z koniecznością wymiany szklarni
    46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
    e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Ja bym poszedł krok dalej i wybierał pomiędzy nowym 60D i używanym 5DmkII (ewentualnie mkI) - tyle że to się może wiązać dodatkowo z koniecznością wymiany szklarni
    A ja bym córce rzeczy używanych nie proponował... /OT

IMHO - zakup 60D będzie najlepszym rozwiązaniem, jeżeli nie masz budżetu pozwalającego na zakup NOWEGO 5d mkII.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

60d to naprawdę bardzo fajnamaszynka i daje wielką radochę "dość zaawansowanym amatorom". Jeśli się chce i lubi można poeksperymentować i IMHO również PRO mają w nim z czego korzystać. Właściwie poza mikroregulacja niczego mu nie brakuje (zalet tej opcji nie znam bo wcześniej miałem 400d), a ma ruchomy wyświetlacz, który wbraw czestym opiniom przy foceniu z ponad głów, czy znad samej ziemii rewelacyjnie sie przydaje, o filmowaniu nie wspomne, chociaż sam nie uzywam. Poza tym jako prezent gwarancja i nowość ma swoje zalety

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    A ja bym córce rzeczy używanych nie proponował... /OT

IMHO - zakup 60D będzie najlepszym rozwiązaniem, jeżeli nie masz budżetu pozwalającego na zakup NOWEGO 5d mkII.
    Dokładnie, jeśli to ma być prezent to powinno byc nowe co innego jeśli kupujemy samemu dla siebie Nie wiem jak bardzo jest zaawansowana córka i z czego będzie sie przesiadać ale popieram kolegów nowy 60D na gwiazdkę będzie lepszym wyborem niż używany 5Dm2 .
    Canon 1Ds Mark II, C24-105/4L IS USM, C17-85/4-5.6 IS USM, C70-300/4-5.6 IS USM, C28 1.8 USM, C50 1.4 USM, C430EX II
    http://maciejko.net/cbsearch/

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

ja tam bym się nie obraził za uzywanego 5d2 pod choinke...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mimo plastiku 60d zrobiło na mnie dobre wrażenie. Świetnie leży mi w dłoni. Jest zauważalnie lżejsza od mojej 40d. Świetny ekran, przyciski pod ręką, super AF z 7D jest mi zbędny więc dla mnie lepiej było by kupić 60d a różnicę w cenie w szkła władować.
    celuloid warrior

Dopiero zaczyna Awatar j_M007

Domyślnie

Witam To teraz 60D okiem kobiety

Planuję wymianę wysłużonej 400D na - no właśnie. Dlatego dzielnie przeszukuję wątki.
    Zastosowania: głównie makro (w lecie robale, w zimę badyle), często portrety, sporadycznie wszystko inne.
    Pierwszym pomysłem był 7D, ale coraz bardziej zmierzam w kierunku 60D. Przeczytałam cały wątek (swoją drogą - również na innych forach i wszędzie widać tendencję do krytykowania modelu po przemierze, a z czasem, gdy parę osób maszynę wypróbowało, robi się bardzo przyjemnie ) i owe "wady" modelu tak naprawdę dokuczliwe są chyba tylko na papierku.
    1. Obudowa - moja wysłużona 400D nie trzeszczy, nie pęka, a nie mam tendencji do delikatnego obchodzenia się ze sprzętem. Mam również G11 - potrafi w ujemnych temperaturach nieźle zmrozić łapska. Wagowo wyjdzie na to samo - na 400d mam silikonową "drugą skórę", która waży około 200g. Więcej nie jestem w stanie udźwignąć.
    2. Rozmiar - po przetestowaniu w sklepie dla skner stwierdziłam, że 60D najlepiej z aktualnych Canonów leży mi w rękach. 5D by mi wypadł - za duży, za ciężki. Aparat i obiektywy noszę w niewielkich torbach na jedno ramię (Lowepro Sling Shoot 102, Lowepro Passport Sling, Crumpler Cupcake 4000), więc ma być mały i lekki.
    3. Ruchomy wyświeltacz - powiem tylko: "w końcu!!!". Dla makropasjonatki to niesamowite ułatwienie. Często fotografuję w botaniku, gdzie jest zakaz deptania trawy. Nie mam szansy położyć się dla fajnego ujęcia. A czasami nie chcę Już w G!! stwierdziłam, że ta "komercja" dla mnie ma sens.
    4. Live-view - dzisiaj standard. 400D kupiłam w czasie, gdy weszła 450D. Kupiłam świadomie. Raz, że "czterysetka" nieziemsko staniała, a dwa, że wtedy podgląd mi nie był potrzebny. Jednak w makro się przydaje. A mocne zamykanie lewego oka (nie potrafie zamknąć lekko) mści się potem kilkunastominutowymi zaburzeniami widzenia. Jako optyk znam ryzyko takich szaleństw. Live-view przyda się do odciążenia wzroku. Wolny autofocus wcale mi nie przeszkadza, bo i tak ostrzę ręcznie.
    5. Cena - aparat kupuję w Niemczech. Body kosztuje obecnie 909€, kit (18-55 IS) 939€. za 30€ nie pogardzę obiektywem. Przy 400D miałam starą wersję 18-55 (swoją drogą- sporo razem się napstrykaliśmy i jeszcze całkiem dobrze działa). 400D wraz ze starym 18-55 oddaję siostrze, więc nowy (ponoć znacznie przecież lepszy i z IS) bardzo się przyda.

Jakby nie ciemny wizjer w 400D z brakiem możliwości wymiany matówki, i jakby nie brak ruchomego wyświetlacza, pewnie wymieniłabym puszkę dopiero po jej padnięciu.
    Z nadziei na poprawę:
    Trochę przeszkadzały mi szumy od ISO400 - tu po zmianie będzie lepiej. Do portretów przyda się szybszy autofocus. 60D mniej tłucze migawką (niedługo mam być fotografem na ślubie przyjaciółki - cichsze kłapanie się przyda). Mam tylko nadzieję, że obędzie się bez kupna dodatkowej torby foto. Po kolejnej chlop mi głowę urwie. Niechcący potwierdzam stereotyp odnośnie bab i toreb. Tyle, że u mnie znaleźć można wyłącznie torby foto

Obojętne przy moich zastosowaniach:
    -szybkość zdjęć seryjnych. 3fps wystarczały mi w zupełności
    -filmowanie - pół roku po zakupie G11 przypomniałam sobie, że jest tam taka funkcja. Włączyłam, sprawdziłam, że działa, wylączyłam. Więcej nie używałam.
    -18MP - przy wydrukach max A4...
    -większy, lepszy wyświetlacz - fajnie, jak chce się komuś pokazać zdjęcia z sesji, ale dla mnie i tak liczy się obraz na monitorze kompa
    -rodzaj używanych kart - niby wolałabym CF, ale doświadczenie pokazało, jak niewiele osób (mam na myśli niefotografujących) ma w domu czytnik kart CF. Z SD nie ma problemu. Od biedy można je też wszędzie dostać. Za CF trochę się w obcym mieście nabiegałam.

Aparat kupuję za około 2 tygodnie. Chętnie podzielę się wrażeniami.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A 600d? Z Twojego punktu widzenia ma na pokładzie wszystko to samo co 60d. A za różnicę w cenie można kupić np. bardzo dobry obiektyw makro.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

To fakt spełnia wszystkie 5 punktów - niektóre nawet z nawiązką .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 112 z 129 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów