--
pentax 50/1.7, jupiter 37a, c28/1.8
Ślubianki: http://www.canon-board.info/reportaz...ubianki-86621/
Jest jeszcze opcja z wyzwalaniem aparatu ze smartfonów :-)
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Witam,
Jeśli chodzi o pilota to jakie polecacie oprócz markowego.
Pozdrawiam,
Hladon
..Aby mój talent nie poniósł straty, trzeba zakupić japońskie graty.
Made in Japan za parę papierów, kilka bajerów by zginać frajerów...
Canon EOS 60D + EF-S 18-135 IS
Phottix Plato
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Canon 60d +24-105 zakupione i mam pytanie (do użytkowników!), jakie stosujecie podstawowe ustawienia wyostrzania, kontrastu, odszumiania itd...
pozdro.,
m.
http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.
Jako, że się niedawno przesiałem z 550d na 60d napiszę kilka słów od siebie. W weekend miałem okazję potestować wreszcie bardziej sprzęcik, który współpracuje z T 17-50, T70-300 oraz C 50/1.8.
Przyznam, że mocno się zastanawiałem nad zmianą 550d na 650d – moje rozważania można poczytać, w wątku o 650d http://www.canon-board.info/canon-ds...owym-af-84154/ od postu 245.
Generalnie wybór jednak stanął na 60d i porównując do 550d najważniejsze jak dla mnie kwestie:
- jakość obrazka – tu się nie odnoszę, IMHO dla amatorskich zastosowań różnicy nie widać, może onaniści sprzętowi by znaleźli jakieś różnice, ale dla mnie to nie jest istotne
- ergonomia – zanim kupiłem dużo głosów na forum podkreślało tą kwestię, przyznam, że ja do końca nie byłem przekonany czy, aż tak bardzo poczuję różnicę i ... w weekend był w Krk Piknik Lotniczy, na którym byłem i trochę pofociłem i zrozumiałem nareszcie te głosy „ludu”, IMHO nie ma porównania do 550d, wszystkie najważniejsze parametry pod palcami, bez potrzeby grzebania na ekranie, dla mnie to jest bardzo duży skok w ergonomii i wygodzie oraz szybkości dokonywanych zmian, co prawda, nie miałem w rękach 650d, ale śmiem twierdzić, że nawet dotykowy ekran 650d nie dogoni ergonomii 60d...
- AF – IMHO zdecydowanie lepszy niż w 550d, oczywiście nie robię żadnych statystyk, ale subiektywnie odczuwam różnicę na plus – szczególnie przy współpracy z T 70-300 oraz C 50/1.8, przy T 17-50 nie ma problemów w normalnych warunkach, ale podobnie jak w 550d w ciemnych miejscach (bardzo ciemnych) nawet ze wspomaganiem z 430 EX II nie trafia (zresztą T 70-300 też nie trafia), gdzie C 50/1.8 trafia. Nie trafia – to nie znaczy, że w ogóle nie trafi, tylko po prostu gorzej. Porównanie przez pryzmat środkowego punktu, bo ten głównie używam.
- światłomierz – mam wrażanie, że histogram jest bardziej przesunięty na lewo niż w przypadku 550d, to oczywiście subiektywne odczucie i jeszcze będę sie temu przyglądał.
- kolorystyka JPG-ów z puszki - IMHO na ustawieniu standard JPG prosto z 60d jest lepiej nasycony niż w 550d, wiem, że to oczywiście subiektywne odczucie, ale w 550d miałem ustawiony styl w ten sposób, że ostrość była na 6, nasycenie na 1, kontrast na 1, ton bez zmian, w przypadku 60d te ustawienie spowodowało, że zdjęcia nie są tak „ładne” jak bym chciał i tak naprawdę używam standard z wyostrzeniem na 6 i jest OK.
- tryb seryjny – nieporównywalnie lepszy
- bezprzewodowe sterowanie lampą zewnętrzną – też super sprawa, nie robiłem testów na zewnątrz, ale w mieszkaniu działa bez zarzutów, nawet jak 430EX II nie widzi bezpośrednio palnika z body, jest to funkcja, której bardzo mi brakowało w 550d, miałem co prawda Pixele, ale dla mnie to nie było bardzo wygodne rozwiązanie, poza tym jak wsuwamy Pixel-a do stopki w body to nie możemy użyć lampy wbudowanej i w sumie dalej mamy jeden flesz, a tak mamy 2 (co prawda jeden bardzo słaby) ale jednak.
- wizjer – bardzo duży plus, noszę okulary i w 550d bardzo często musiałem je zdejmować by móc dobrze widzieć w wizjerze, tu nie muszę ich zdejmować i już tak nie przeszkadzają
- poziomica elektroniczna – super sprawa
- gibany ekranik – tu chyba nie muszę wyjaśniać
- jakość wykonania – tu akurat nie uważam, by był jakoś szczególnie lepiej wykonany niż 550d – plastik fantastik, przynajmniej z zewnątrz.
Reasumując uważam, że jeśli ktoś chce się „bawić” fotografią bardziej poważanie to wybór serii xxD ja początek będzie zdecydowanie lepszy niż xxxd. Warto IMHO dołożyć parę stówek więcej od razu niż później. 60D działa zdecydowanie szybciej niż 550d oraz jest zdecydowanie wygodniejszy w użytkowaniu.