Także jestem ciekaw testu "jakosci" takiego zestawu![]()
Szkoda, że nikt nie podjął zasugerowanego przeze mnie tematu czipa w III serii extenderów. Prawie na pewno jego rolą jest "oszukanie" układu obiektyw<->korpus pracującego wg dotychczasowego protokołu komunikacji. (Podobną modyfikację wprowadzono w Kenko DGX, ale w zupełnie innym celu, który nie ma zastosowania dla extenderów Canona).
Pytanie pozostaje o cel takiego rozwiązania. Wydaje mi się, że będzie to przede wszystkim zwiększenie szybkości działania AF Np. extender w wersji III może nie być już wykrywany przez obiektyw za pomocą zworek (trzeba by to sprawdzić). I dzięki temu obiektyw nie będzie np. zwalniać działania motoru AF. Aby cała reszta działała poprawnie, extender musi oczywiście informować korpus o swoje obecności (stąd czip), bo obiektyw już tego nie zrobi.
Reasumując: nie spodziewałbym się praktycznych różnic w jakości optyki, natomiast obserwowałbym bacznie szybkość działania AF (zwłaszcza z 70-200/2.8 czy 300/2.8). Nawet jeśli w rzeczywistości działa to nieco inaczej od nakreślonego wyżej, uproszczonego schematu
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Prwdopodobnie jednak efekt serii III będzie do zaobserwowania w najnowszych supertele, które dopiero pojawią się na rynku (niestety bolesne jest rozwiązanie Canona uniemozliwiające upgrade firmware'u w szkłach, zwłaszcza dla naszych kieszeni).
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 29-12-2010 o 14:25 Powód: Automerged Doublepost
Kurcze test testem, ale napisz szybko jaka jest roznica prednosci AF. W starych wersjach jak sie zgubil, to czekalismy kupe czasu na powrot, a jak teraz?
Jak nie miales nigdy vII to daje porownanie. Pierwszy filmik z 2x II - celowane na monitor LCD wiec af ma duzo swiatla, ale przez szklo przewiesilem kawalek sznurowadla aby nie trafil. Film 2 bez TC.
http://www.siudym.webd.pl/temp/extender_af_1.avi
http://www.siudym.webd.pl/temp/extender_af_2.avi
[QUOTE=siudym;912235]
Jak nie miales nigdy vII to daje porownanie. Pierwszy filmik z 2x II - celowane na monitor LCD wiec af ma duzo swiatla, ale przez szklo przewiesilem kawalek sznurowadla aby nie trafil. Film 2 bez TC....QUOTE]
Różnica niesamowita i to ma właśnie zniwelować nowy TC III, tez czytałem o funkcjonalności nowego chipa pod kątem AF.
Ale może nie dotyczy to tylko nowych tele (300 i 400) ale takze 70-200 II, stad oczekuje na wynik testów![]()
7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.