Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 103

Wątek: Ef 2x III

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek DJC Zobacz posta
    1, 2, 3, pierwszy ;-)

mam go od 15 minut - protestuję przez święta i powklejam jakieś sample

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

oczywiście przetestuję
    Gratuluję zakupu i czekam na test :-D.

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

Także jestem ciekaw testu "jakosci" takiego zestawu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Szkoda, że nikt nie podjął zasugerowanego przeze mnie tematu czipa w III serii extenderów. Prawie na pewno jego rolą jest "oszukanie" układu obiektyw<->korpus pracującego wg dotychczasowego protokołu komunikacji. (Podobną modyfikację wprowadzono w Kenko DGX, ale w zupełnie innym celu, który nie ma zastosowania dla extenderów Canona).
    Pytanie pozostaje o cel takiego rozwiązania. Wydaje mi się, że będzie to przede wszystkim zwiększenie szybkości działania AF Np. extender w wersji III może nie być już wykrywany przez obiektyw za pomocą zworek (trzeba by to sprawdzić). I dzięki temu obiektyw nie będzie np. zwalniać działania motoru AF. Aby cała reszta działała poprawnie, extender musi oczywiście informować korpus o swoje obecności (stąd czip), bo obiektyw już tego nie zrobi.
    Reasumując: nie spodziewałbym się praktycznych różnic w jakości optyki, natomiast obserwowałbym bacznie szybkość działania AF (zwłaszcza z 70-200/2.8 czy 300/2.8). Nawet jeśli w rzeczywistości działa to nieco inaczej od nakreślonego wyżej, uproszczonego schematu
    Prwdopodobnie jednak efekt serii III będzie do zaobserwowania w najnowszych supertele, które dopiero pojawią się na rynku (niestety bolesne jest rozwiązanie Canona uniemozliwiające upgrade firmware'u w szkłach, zwłaszcza dla naszych kieszeni).
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 29-12-2010 o 14:25 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Szkoda, że nikt nie podjął zasugerowanego przeze mnie tematu czipa w III serii extenderów. Prawie na pewno jego rolą jest "oszukanie" układu obiektyw<->korpus pracującego wg dotychczasowego protokołu komunikacji. (Podobną modyfikację wprowadzono w Kenko DGX, ale w zupełnie innym celu, który nie ma zastosowania dla extenderów Canona).
    Pytanie pozostaje o cel takiego rozwiązania. Wydaje mi się, że będzie to przede wszystkim zwiększenie szybkości działania AF Np. extender w wersji III może nie być już wykrywany przez obiektyw za pomocą zworek (trzeba by to sprawdzić). I dzięki temu obiektyw nie będzie np. zwalniać działania motoru AF. Aby cała reszta działała poprawnie, extender musi oczywiście informować korpus o swoje obecności (stąd czip), bo obiektyw już tego nie zrobi.
    Reasumując: nie spodziewałbym się praktycznych różnic w jakości optyki, natomiast obserwowałbym bacznie szybkość działania AF (zwłaszcza z 70-200/2.8 czy 300/2.8). Nawet jeśli w rzeczywistości działa to nieco inaczej od nakreślonego wyżej, uproszczonego schematu
    Prwdopodobnie jednak efekt serii III będzie do zaobserwowania w najnowszych supertele, które dopiero pojawią się na rynku (niestety bolesne jest rozwiązanie Canona uniemozliwiające upgrade firmware'u w szkłach, zwłaszcza dla naszych kieszeni).
    Jeżeli się okaże, że masz rację (oby nie) to pewnie niewielu zmieni starsze wersje ext. na nową do starszych szkieł tele.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

!
    To to akurat chyba Canon wprost gdzieś napisał (jestem pewien że czytałem) że lepszy AF w tym TC tylko i wyłącznie z supertele w wersjach II.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek DJC Zobacz posta
    1, 2, 3, pierwszy ;-)

mam go od 15 minut - protestuję przez święta i powklejam jakieś sample

p.s.
    pierwsze wrażenie - strasznie mi się 70-200 długie zrobiło

oczywiście przetestuję
    Kurcze test testem, ale napisz szybko jaka jest roznica prednosci AF. W starych wersjach jak sie zgubil, to czekalismy kupe czasu na powrot, a jak teraz?

Jak nie miales nigdy vII to daje porownanie. Pierwszy filmik z 2x II - celowane na monitor LCD wiec af ma duzo swiatla, ale przez szklo przewiesilem kawalek sznurowadla aby nie trafil. Film 2 bez TC.

http://www.siudym.webd.pl/temp/extender_af_1.avi
    http://www.siudym.webd.pl/temp/extender_af_2.avi

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

[QUOTE=siudym;912235]
    Jak nie miales nigdy vII to daje porownanie. Pierwszy filmik z 2x II - celowane na monitor LCD wiec af ma duzo swiatla, ale przez szklo przewiesilem kawalek sznurowadla aby nie trafil. Film 2 bez TC....QUOTE]

Różnica niesamowita i to ma właśnie zniwelować nowy TC III, tez czytałem o funkcjonalności nowego chipa pod kątem AF.
    Ale może nie dotyczy to tylko nowych tele (300 i 400) ale takze 70-200 II, stad oczekuje na wynik testów

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    To to akurat chyba Canon wprost gdzieś napisał (jestem pewien że czytałem) że lepszy AF w tym TC tylko i wyłącznie z supertele w wersjach II.
    Ano właśnie. Czyli czip potrzebny jedynie do rozpoznania nowego extendera i np. włączenia pośredniej prędkości ostrzenia w obiektywie. Więc raczej na niewiele się przyda wersja III

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

A jak był ustawiony tryb focusa? u mnie w 7D/C 70-200 is II na SERWO działa dużo szybciej niż na One Shot widać to wyraźnie dla ogniskowej 200.

P.S. Lipa ten extender kolorystycznie nie pasuje do obiektywu:]
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ano właśnie. Czyli czip potrzebny jedynie do rozpoznania nowego extendera i np. włączenia pośredniej prędkości ostrzenia w obiektywie. Więc raczej na niewiele się przyda wersja III
    Ja się łudzę że może się przyda - kupiłem 300/2.8 IS (w B&H za ~12kpln ) i tak czekam jak pokaze się cokolwiek sensownego na temat tego konwertera...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów