To na początku raczej nie wróżę dużego popytu na wersję III :-D, 600 Ojro!
Czyli wlasnie wychodzi na to, ze moze byc lepiej. Skoro body zwalnia AF bo wykrywa dany extender, to wlasnie jest to mozliwe do poprawienia. Swiatlo 5.6 dalej jest ok dla AF w wielu szklach, wiec mozna poprawic 2x tak, aby bylo lepiej pod tym wzgledem.
siudym
mój ex2 to jakiś chyba zwalony bo po podpięciu nie jest super - jest akceptowalny ale szalu nie ma.
1,4 bym nie zamienił bo tu jest super.
pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....
Może to będzie panaceum na wolny AF;-) "It features a built-in microcomputer for seamless communication among camera body, lens and extender"
Ale co chcesz poprawić w extenderze, żeby AF mógł działać szybciej? Poprawić można jedynie AF w korpusie/szkle bez względu na wersję extendera (choćby dlatego, że nie ma możliwości rozróżnienia tej wersji przez korpus/obiektyw).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ups, tego nie doczytałem. SUgerowałoby modyfikacje w komunikacji ze szkłem. Hmmmmmmmmmmm.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 30-08-2010 o 21:38 Powód: Automerged Doublepost
Pewnie masz rację. Jakoś nie widzę technicznego powodu wprowadzenia chip'u w extenderach. Poza właśnie tym, żeby np. wymusić kupno nowych extenderów do nowych szkieł.
Co ciekawe, Kenko jakiś czas temu wprowadziło "aktywne" extendery w postaci serii DGX. Akurat tutaj domyślam się powodu. Ale efekt jest taki, że nie działają z nowymi szkłami.
Ale jakieś tam chipy w extenderach były zawsze - korpus wiedział że ma podpięty extender Canona i wyłączał AF - przecież po to się zaklejało styki... No i w jakiś sposób wpływał na algorytm AF, który działał trochę inaczej (jeżeli miał wystarczająco dużo światła). niż jakby zakleić styki..