Ja proponuję jeszcze dokupienie tcx2III do nowego 400/2.8 IS II. Szkło pracuje z tym telekonwerterem fenomenalnie(jedna uwaga, konieczny statyw).
Ano właśnie - piszą tam, że w połączeniu z puszkami poniżej 1D X/5D Mk III, AF nie jest taki jakiego można by oczekiwać...
To be honest, I felt that I had a somewhat better AI Servo in-focus rate when using the original version 1 IS lenses.
[...]
And the good news is that the Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM Lens performs exceptionally well in all regards, including AF, when used in front of the 5D III.
EOS - conditio sine Kwanon...
Wyszedł nowy firmware do wszystkich nowych tele Canona, który poprawia pracę AFu, mam nadzieję, że z 50d również
Kurcze, kusi mnie jednak 500-tka, głównie ze wzgl. na wagę 3,190kg względem 3,890kg. Niby niewielka różnica, ale jak się dłużej pochodzi....
No i kiedyś po przesiadce na pełną klatkę, to zawsze 100mm dłużej, ale ciemniej.
Myślę, że 500tką śmiało z ręki będę mógł focić, nawet dłuższy czas.
Nie wiem już sam.
Raz kozie śmierć
Zamówiłem 400/2.8 LIS II z konwerterem 1,4xIII.
Jak dostanę to wrzucę jakąś recenzję z fotkami cegieł, albo muru
A na razie idę na siłownię![]()
Będą i sarny...
No i dziś przyszła paczuszka z 400/2.8LIS II i TC 1.4xIII.
Wcześniej używałem 300/2.8LIS i do niego mogę porównywać.
Na plus:
- nowa osłona (ala dekielek), wcześniej była dużo większa i praktycznie jej nie używałem, teraz jest fajna mniejsza na rzepy i można będzie łatwo i szybko montować, demontować.
- dostajemy solidny pasek, szeroki, miękki, myślę że noszenie będzie sprawiało mniej problemów.
- stabilizacja, dużo wydajniejsza niż w 300-tce, mimo większej wagi spokojnie można z ręki strzelać, nawet z TC,
- po podpięciu TC1,4x AF śmiga aż miło i jest ostro bez przymykania,
- dostajemy nową walizkę, może się kiedyś przyda na jakiś dalszy wyjazd, na codzień nie używam,
Przez weekend potestuję i wrzucę jakieś foty poglądowe.
Wygląda na to że mam starszą wersję firmware, więc będę musiał na Żytnią podjechać, żeby uaktualnić, ale najpierw popstrykam na tym co jest. Nie zauważyłem żeby na 50D miał jakieś problemy z ALservo, ale jescze mało cykałem.