Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 80

Wątek: EF 400mm f/2.8L IS II USM

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie Odp: EF 400mm f/2.8L IS II USM

Cytat Zamieszczone przez johan Zobacz posta
    Przymierzam się do zakupu tego szkła. Ma już je ktoś z forum?
    Da się tym z ręki focić?
    Do tej pory używałem 300/2.8LIS i często podpinałem konwerter 1,4x więc ogniskowa wydaję się ok, tylko czy dam radę z tym chodzić po lesie i jeszcze ostre zdjęcia z ręki robić?
    Zastanawiam się też nad 500/4LIS II,jest lżejsza ale to już może być trochę za długo na sarny.
    W mojej ocenie zarówno 400/2.8II jaki 500/4II nie nadają się do chodzenia po lesie a głównie do zasiadki. Można sporadycznie nimi focić z ręki.

Bywalec
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    W mojej ocenie zarówno 400/2.8II jaki 500/4II nie nadają się do chodzenia po lesie a głównie do zasiadki.
    A dlaczego głównie do zasiadki?
    Ze względu na wagę? 300/2.8LIS z conwerterem to prawie 3kg, a 500/4II to 3,3kg więc podobnie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

500/4 L IS spokojnie mozna uzywac jako szklo "spacerowe". Ew. wesprzec sie monopodem. Tym bardziej wersja II. Osobna kwestia czy na sarny to nie lepiej jednak krotsze i jasniejsze...

Miasto
    Legnica

A dlaczego głównie do zasiadki?
    Ze względu na wagę? 300/2.8LIS z conwerterem to prawie 3kg, a 500/4II to 3,3kg więc podobnie.
    Również posiadam 300/2.8 LIS + obydwa telekonwertery i po 1 godz. noszenia nawet w plecaku razem z 7d (waga łączna ok.5,5 kg) ma się dosyć , a przy 500/4II łacznie z body i plecakiem będzie jeszcze ciężej (ok. 6 kg), życzę zatem wtrwałości i mało drżących rąk ;-).

Bywalec
    Miasto
    Siedlce

Również posiadam 300/2.8 LIS + obydwa telekonwertery i po 1 godz. noszenia nawet w plecaku razem z 7d (waga łączna ok.5,5 kg) ma się dosyć , a przy 500/4II łacznie z body i plecakiem będzie jeszcze ciężej (ok. 6 kg), życzę zatem wtrwałości i mało drżących rąk ;-).
    To że będzie cięzko to wiem
    Chyba jednak zdecyduję się na 400/2.8II + konwerter 1,4xIII no i monopod. Będzie praktyczniej niż 500/4II.
    Chcę kupić raz a dobrze, żeby za rok nie zmieniać.

Miasto
    Legnica

To że będzie cięzko to wiem
    Chyba jednak zdecyduję się na 400/2.8II + konwerter 1,4xIII no i monopod. Będzie praktyczniej niż 500/4II.
    Chcę kupić raz a dobrze, żeby za rok nie zmieniać.
    Myślę, że to świetny, najlepszy ale i najdrozszy wybór szczególnie do lasu gdzie jest ciemno, masz wówczas światło 400/2.8.
    Nie wyobrażam sobie jednak przedzieranie się z takim sprzętem przez gęsty las .

Początki nałogu

nowa czterysetka waży tylko kilogram więcej niż przeciętna trzysetka

z 5,5 kg zrobiło się niecałe 4

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Przymierzam się do zakupu tego szkła. Ma już je ktoś z forum?
    Da się tym z ręki focić?
    Do tej pory używałem 300/2.8LIS i często podpinałem konwerter 1,4x więc ogniskowa wydaję się ok, tylko czy dam radę z tym chodzić po lesie i jeszcze ostre zdjęcia z ręki robić?
    Zastanawiam się też nad 500/4LIS II,jest lżejsza ale to już może być trochę za długo na sarny.
    Przeczytaj sobie dokładnie to: http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx. Generalnie- postęp w stosunku do wersji "I" jest gigantyczny (ciężar i skuteczność IS).
    Pięćsetka jest jednak o dobre pół kilo lżejsza.
    No jest jeszcze 400/4 DO lekki jak piórko przy tych krowach ale wiadomo jakość optyczna nie taka jak w eLach.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 13-08-2012 o 17:03
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Siedlce

Myślę, że to świetny, najlepszy ale i najdrozszy wybór szczególnie do lasu gdzie jest ciemno, masz wówczas światło 400/2.8.
    Nie wyobrażam sobie jednak przedzieranie się z takim sprzętem przez gęsty las .
    Obiektywy oklejam specjalną taśmą, która kamufluje, a jednocześnie chroni od zarysowań.
    Zresztą zwierzyna zwykle wychodzi na polanki, więc nie ma potrzeby pakować się w haszcze

- - - Updated - - -

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Przeczytaj sobie dokładnie to: http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx. Generalnie- postęp w stosunku do wersji "I" jest gigantyczny (ciężar i skuteczność IS).
    Pięćsetka jest jednak o dobre pół kilo lżejsza.
    No jest jeszcze 400/4 DO lekki jak piórko przy tych krowach ale wiadomo jakość optyczna nie taka jak w eLach.
    Czytałem wszystkie testy dostępne w sieci i o stabilizacji również. Z jednej strony jest ona bardzo wydajna, ale z drugiej mamy z aparatem prawie 5kg do utrzymania i po dłuższej chwili ręka zaczyna drżeć....

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ...
    Ale jest o połowę tańszy, więc cena jest nad wyraz atrakcyjna
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów