Jak na monopod i 1/25s faktycznie całkiem nieźle, ale za taką kasę AF w alservo powinien być już bezbłędny.
Jak na monopod i 1/25s faktycznie całkiem nieźle, ale za taką kasę AF w alservo powinien być już bezbłędny.
Widzę, że autorowi wątku trafiają się kadry w otwartym terenie. Więc prędzej czy później pewnie podłaczysz Extendera 2x III, choćby dla testów? Ciekaw jestem szybkości działania AF w takim zestawie, ponoć ma być lepsza niż przy poprzedniej generacji szkła. Choć znając Canona, to pewnie okaże się, że tylko z 5d III albo 1D X...
Z ciekawości zapytam jeszcze jakiego monopodu używasz do tak ciężkiego szkła i czy z głowicą?
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 10-09-2012 o 15:35
Extender 2xIII sprzedałem, więc nie potestuję. Używałem kiedyś go z 70-200LIS II i przy dobrym świetle śmiga aż miło, ale jak światło kiepskie to już potrafi się gubić, (trochę mniej niż starsza wersja), dlatego raczej 2x nie będę używał. Lepiej cropnąć z matrycy.
Monopod Manfrotto 679B i głowica Manfrotto 234RC. Głowiczka mała, ale jak się mocno dokręci to daje radę.
Lekki offtopic, ale czy używałeś, a jeżeli tak to jak oceniasz 70-200 II z extenderem 2x w wersji III i II? Czy widać przepaść w jakości obrazka? Na szybkości mi nie zależy, zamierzam używać do statyki i landszaftów.
Pozdrawiam, Krzysztof
Oceń sam (2x III + 70-200 II):
- http://diuna.iiar.pwr.wroc.pl/Images...%20III@5.6.CR2
- http://diuna.iiar.pwr.wroc.pl/Images...%20III@6.3.CR2
ale IMHO do ewentualnego późniejszego kadrowania trzeba przymknąć nieco przysłonę albo potem nieco przymknąć oko...
EOS - conditio sine Kwanon...
Nowe szkło canona rewelacyjnie współpracuje z firmowym telekonwerterem x2III ale przy słabym świetle potrafi zwolnić zestaw. Przy dostatecznej ilości światła tcx2III i canon 400/2.8 IS II + plus moja poczciwa siódemka pewnie trafiają w punkt. Natomiast gołe szklo jest piekielnie szybkie, ostre i znacznie lżejsze od swojego starszego brata. Wklejam zdjęcie wykonane tym zestawem(c7d, c 400/2.8 IS II, c tcx2III-f/5.6, 1/4000s, iso 320, -2/3 ev
Ostatnio edytowane przez janmar ; 11-09-2012 o 21:53