Strona 26 z 34 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 331

Wątek: EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ja.
    70-300L to jest wbrew pozorom mocno niszowe szklo dla osob, ktore szukaja maksymalnej jakosci optycznej w szkle solidnie zbudowanym ale jednak nadajacym sie do noszenia na grzbiecie czy szyi. takie w zasadzie szklo glownie dla fotografow podrozujacych w celach zdjeciowych - 7~14 dni z aparatem w plecaku, lapie albo na bocznym siedzeniu samochodu. i w tym zakresie 70-300L sprawdza sie absolutnie fenomenalnie, jedyne na co mozna narzekac, to ze nieco za bardzo zwraca uwage.
    ta "nisza" jest wbrew pozorom dość duża. nie wszyscy robią śluby :-D

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wic Zobacz posta
    ta "nisza" jest wbrew pozorom dość duża. nie wszyscy robią śluby :-D
    Ja też nie robię (i nie zamierzam!) ale wolałbym jednak 100-300 ze stałym światłem f/4 :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

dobra, nie kwestionujac potrzeby szkla 70-300 i tego, ze calkiem wielu z nas nie klepie kotletow... polka cenowa >1000 EUR to juz nie jest mainstream, ale szkla profilowane dla konkretnej grupy uzytkownikow. nie tylko ze wzgledu na przekonania fotograficzne, ale rowniez na grubosc portfela niestety...
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ja też nie robię (i nie zamierzam!) ale wolałbym jednak 100-300 ze stałym światłem f/4 :-)
    a chciałbyś nosić to na plecach przez cały dzień? :-D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To chyba nie problem. Noszę prawie codziennie na plecach obiektyw ca. 3kg pokonując trasy po kilkanaście kilometrów. Kwestia odpowiedniego plecaka. Zero dyskomfortu, o zmęczeniu nie wspomnę.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tokina 100-300 f/4 - 1540 g
    Sigma 100-300 f/4 - 1440 g
    Canon 70-300/f4-5.6 L IS - 1050 g

A Canon 70-200 f/2.8 L IS, którego noszę obecnie, to 1590 g. Gdybym wywalił z plecaka jeszcze TCx2, który też waży ok 300 g to byłbym nawet do przodu :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    dobra, nie kwestionujac potrzeby szkla 70-300 i tego, ze calkiem wielu z nas nie klepie kotletow... polka cenowa >1000 EUR to juz nie jest mainstream, ale szkla profilowane dla konkretnej grupy uzytkownikow. nie tylko ze wzgledu na przekonania fotograficzne, ale rowniez na grubosc portfela niestety...
    Ja jeszcze w swoim temacie Szkła third-party są niespecjalnie w kręgu moich zainteresowań. Chwilowo więc pozostaje mi:
    - czekać i zastanawiać się czy nie zmienić 70-300 na 70-200/4 IS
    - czekać aż 70-300L stanieje
    :-)

7D + C10-22 + C17-55 + C70-300 + C100L macro + 580EX II + BG-E7

Domyślnie

To i ja coś wtrącę od siebie Tak czytam ten wątek i to szkiełko jest jak na razie moim marzeniem. Przy takich wymiarach i jakości tego szkła (czyt. jakość wykonania, jakość obrazka) to szkło jest super. Z takim szkłem na pewno nie pójdziemy na koncert bo mało kto chyba używa tam 300mm (chodź mogę się mylić). Szkło jest idealne do fotografowania na zewnątrz. I myślę do tego jest przeznaczone. Pomijam cenę chodź jest wysoka. To myślę jak będzie w granicach 5000zł to bym je kupił na pewno. Chodź jakby tam kosztowało 100-200zł więcej to też bym się na nie skusił. Niestety na razie braki finansowe nie dają mi możliwości jego kupna.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klosz007 Zobacz posta
    Ja jeszcze w swoim temacie Szkła third-party są niespecjalnie w kręgu moich zainteresowań. Chwilowo więc pozostaje mi:
    - czekać i zastanawiać się czy nie zmienić 70-300 na 70-200/4 IS
    - czekać aż 70-300L stanieje
    :-)
    Wnioskuję z twoich poprzednich postów, że cena odgrywa istotną rolę, więc w tej sytuacji chyba pozostaje ci 70-200/4 IS, bo nie sądzę, zeby 70-300L staniał znacznie do końca roku ...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    A Canon 70-200 f/2.8 L IS, którego noszę obecnie, to 1590 g.
    Właśnie spacer z takim zestawem przekonał mnie do 70 - 300 L. :-D
    Nie ukrywam że jestem zadowolonym użytkownikiem szkiełka, które po prostu zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie możliwościami i użytecznością. Tego nie wyczyta się w specyfikacji. Bywały dni gdy nie odpinałem go z korpusu, a czytając opinie wydaje się że było to typowe zachowanie:-D
    Porównując swoje wrażenia po wcześniejszych zakupach szkieł, tym razem radość trwa już rekordowo długo i wiele wskazuje (wiosna!!!) że ten stan utrzyma się :-D Być może po części dzieje się tak gdyż wreszcie 7D pokazuje do czego jest zdolny. Nie jest to odkrywcze, ale do nowoczesnych korpusów trzeba podpinać nowoczesne szkła, tymczasem mamy zalew nowych puszek i znacząco mniej nowych szkieł, dostosowanych do rozdzielczości matryc tychże aparatów.
    Cena na naszym rynku jest nieco zawyżona, więc myślę że jednak spadnie. Nie oszukujmy się jednak, nasz rynek ma marginalne znaczenie dla C.

Strona 26 z 34 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów