Z małą matrycą prezentuje się bardzo zachęcająco - tylko ta sakramencka cena...
Z małą matrycą prezentuje się bardzo zachęcająco - tylko ta sakramencka cena...
Dla wszystkich sceptykow ktorzy z gory krytykuja ten obiektyw proponuje dokladnie przeczytac REAL LIFE test owego szkla podczas safari w Kenii, zrobiony przez goscia z Canon Rumors, dostepne tutaj:
http://www.canonrumors.com/reviews/e...-6l-is-review/
Leszek, Londyn, http://www.flickr.com/photos/leszekdesign/
C5dmk2|C50/1.4|C85/1.8|C24-105/4L|C70-200/4L IS|1x C580EX II|2x YN468 Speedlite|4x Yongnuo RF602, softbox 60x60, parasolka, gels, grid, Wacom Intuos4 M, itd. itp.
the silence is deafening
zaciagajac z lokalnego: hebbe hebbe
1500 EUR nadal morduje, a w budzecie domowym chwilowo kupe wydatkow, ale coraz bardziej sie przekonuje do tego, ze jeszcze w 2011 lykne ta rurke. a moze do tego czasu Chinczyk wykmini uchwyt statywowy w cenie 35 EUR i tak juz przesadzonej za byle kawalek metalu (bylo nie bylo...). 100 EUR droga w koncu nie chodzi...
Mnie ostatnio zdziwił fotojoker w Bielsku-Białej. Zachodzę a tam w gablocie 24/1,4 II L i 70-300Li to w całkiem ludzkiej cenie..... http://www.e-fotojoker.pl/product/ob...-5-6-l-is-usm/
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Ostatnio zarówno w Toruniu jak i Słupsku widziałem 100L w cenie 2999zł. Cena bardzo atrakcyjna.
5800 to w sumie przy obecnym kursie jest ca. 1450 EUR. w NL jest juz stowe taniej, ale po doliczeniu klemy statywowej tak czy siak bite 1,5 paczki... ja na pewno czekam, az taki komplet bedzie w okolicach 1400 EUR i troche miejsca w budzecie domowym. moze w maju, bo beda w Holandii trzynastki placone...![]()
A ja ostatnio miałem okazję trzymać i przestrzelić szkło z tematu. Wrażenia: odbiór końcowy czyli jakość zdjęcia bdb. Cała reszta moim skromnym zdaniem na minus. Obiektyw jak dla mnie, za krótki (w konstrukcji, czyt. nieporęczny), za gruby no i za ciężki. Pierścień zoom'u jest mz za daleko. Zdecydowanie wolałbym z segmentu L-kowego 70-200 z/bez IS. No ale to tylko moje zdanie...
Szkło bardzo ciekawe, ale za tą cenę są dużo ciekawsze alternatywy. Żeby kupić 70-300 L, trzeba by sobie na siłę uzasadnić ten zakup. Chociaż chętni zawsze się znajdą, a to szkło powinno kosztować 1000$ razem z mocowaniem statywowym. 70-200/4L IS+tc mimo wszystko wydaje się być ciekawszym rozwiązaniem.
a to juz bardzo zalezy od okolicznosci.
mam 70-200/4 i TC 1,5 i to nie jest to. moze i 70-200/4 IS nieco lepiej pociagnie z TC, ale to nadal nie bedzie to, co robi moj 300/4 (pomijajac jego dzialke przewagi w swietle), a na porownanie 70-200+TC z 70-300 naprawde bym sie nie odwazyl - ten drugi jest bylo nie bylo sakramencko ostry, a z TC naprawde cudow sie nie zrobi.
inna kwestia, ze 70-200/4 lub 100-280/5.6 to nie jest funkcjonalnie to samo co 70-300/4-5.6.
co do ceny to mozna polemizowac. ja tez jestem zdania, ze 1200 EUR to rozsadniejsza cena za to szklo, ale niespecjalnie wierze, ze w najblizszych 2-3 latach dojdzie do takiej ceny, niestety...